|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В услуга на гражданите: ПДИ състави портал на публичните регистри в страната ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Христо Христов   
Сряда, 04 Април 2012 15:37

Гражданите в България ще могат свободно да ползват Портал на публичните регистри в страната, който значително ще ги  улесни в търсенето на специфична публична информация. Достатъчно е да посетят следният адрес в интернет (http://www.publicregisters.info/).

Проектът на неправителствената организация, която е лидер в страната по проблемите на достъпа до информация в изпълнителната власт и  местната власт, е базиран на мащабно проучване на създадените и поддържаните в България публични регистри. Резилутатите от него показват следните данни:

 

  • 3945 са публичните регистри, поддържани от централни, териториални и местни органи ва власт;
  • 516 публични регистри трябва да са в достъпни в интернет по закон;
  • 623 са достъпните регистри онлайн;
  • 3927 регистри са достъпни безплатно.

Според авторите на Портала той допринася за прозрачността и отчетността на държавната администрация и представлява голямо улеснение за всички журналисти и граждани, които търсят определена информация. Проучването на ПДИ показва, че в значителна част от регистрите съществува важна публична информация, която е достъпна, но в много случаи това не е известно на представителите на медиите или на гражданите.

.

 

Порталът на публичните регистри може да бъде посетен и чрез страницата на ПДИ в интернет (http://www.aip-bg.org/).

Неправителствената организация представи и Рейтинг на активната прозрачност в България. Той оценява интернет страниците на административните структури на изпълнителната власт по отношение на изискванията на Закона за достъп до обществена информация за публикуване на публична информация в интернет.

Извършен е преглед  и оценка на 474 страници на 489 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво. Зейтингът може да бъде открит на страницата на фондацията.

Една от съществените промени, която ПДИ констатира за тази година, е 30-процентното увеличение на финансовата прозрачност в сравнение с миналата година. С 20 процента се е увеличило публикуването на информация, свързана с финансови отчети. Все пак от ПДИ отбелязаха, че общата финансова прозрачност е под 50 процента.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов