|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Прокуратурата е унищожила данните за разследванията за престъпления по „възродителния процес“ ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 29 Февруари 2024 15:54

alt

 

Прокуратурата на България е унищожила данните за водените от нея разследвания за престъпления, извършени по време на „възродителния процес“.

Това стана ясно от писмо, подписано от изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов, с което desebg.com разполага (виж документа на края на публикацията).

Документът е от 20 февруари 2024 г. и представлява отговор по заявление за достъп до информация на Гражданска организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите.

Организацията обединява бившите лагеристи от лагера „Белене“ по време на „възродителния процес“ и техните близки.

Те са поискали от прокуратурата по закона за достъп до обществена информация данните съдържащи се в прокурорска преписка от 2003 г., отнасящи се до водените от прокуратурата след 1989 г. дела за престъпления, извършени по време на насилствената асимилация, проведена от тоталитарния комунистически режим начело с Тодор Живков срещу българските граждани от турски произход в периода 1984-1989 г.

Заявлението им е подадено със съдействието на фордация "Програма достъп до информация", която извършва годишен мониторинг върху прилагането на Закона за достъп до обществена информация в България и спазването му.

Изпълняващият функцията главен прокурор е посочил, че „съгласно номенклатурата на делата в прокуратурата на република България поисканата от вас преписка с рег. №2903/2003 г. по описа на прокуратурата на република България е унищожена с акт за унищожаване на неценни документи с изтекъл срок на от 7 февруари 2023 г.“

Поради тази причина като неналичен документ прокуратурата не може да приложи Закона за достъп до обществена информация.

През лятото на 2022 г. членове на Гражданска организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите протестираха милно пред Съдебната палата в София срещу отказа от правосъдие, главно по вина на прокуратурата по делото срещу виновните висши партийни функционери за „възродителния процес“.

През март 2022 г. делото, заведено през 1991 г., бе прекратено от прокуратурата след смъртта на последния обвиняем по него – Георги Атанасов, премиер в периода (1986-1990).

От сдружението на бившите лагеристи в „Белене“ обжалваха пред съда прекратяването и Апелативният съд на София отмени прокурорския акт, с който държавното обвинение искаше да сложи кръст на делото.

Съдът постанови, че преди да бъде прекратено прокуратурата трябва да изясни дали са извършвани други престъпления по време на „възродителния процес“ и едва тогава да вземе окончателно решение за делото.

Съдът също така принуди Военно-окръжната прокуратура на София, която формално води дело за „възродителния процес“, първи път от 34 години да даде достъп на жертвите и техните адвокати до материалите по следствието, с които те се запознават в момента.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов