|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Прокуратурата получи антинаграда за отказ за достъп до обществена информация ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 29 Септември 2023 17:05

alt

 

Прокуратурата на България бе отличена с антинаграда за отказ за достъп до обществена информация във връзка с разследването срещу хазартния бос Васил Божков.

Това стана по време на церемонията на връчването на годишните награди на фондация „Програма достъп до информация“ (ПДИ) по повод Международния ден на правото да знам – 28 септември в четвъртък.

Неправителствената организация, която през последните повече от две десетилетия направи изключително много за популяризиране на правото за достъп до обществена информация, раздаде наградите за 21-ти път.

Държавното обвинение бе „отличено“ в категория „Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация“

Прокуратурата е отказала информация на какъв етап е делото срещу хазартния бос Васил Божков, с мотива, че за да бъде предоставена исканата от заявителя информация, същата трябва да е свързана с обществения живот в Република България.

И да дава възможност на гражданите да си съставят мнение относно дейността на задължения по закона субект, в случая прокуратурата на Република България като част от държавния апарат, а не във връзка с функцията ѝ на орган на съдебната власт. Очевидно прокуратурата не смята основната си функция по разследване и повдигане не обвинения за част от обществения живот у нас.

В категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация“ награда „Златен ключ” бе присъдена на Наталия Станчева за активно използване на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Гражданката подава редица заявления до различни институции, повечето от тях до АЕЦ "Козлодуй" ЕАД. С последователност и упоритост, тя използва получената информация, за да накара институциите да установят, че в АЕЦ "Козлодуй" се извършват неразрешени медико-диагностични дейности в нарушение на Закона за лечебните заведения. В резултат Службата по трудова медицина на АЕЦ, действаща като незаконен ДКЦ, е спряна и са издадени задължителни предписания за регистрация.

Почетни грамоти получиха:

  • Николай Неделчев за активно използване на ЗДОИ в търсенето на информация от традиционно не много отворени институции като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Върховната касационна прокуратура, Инспектората към Висшия съдебен съвет, Софийска градска прокуратура и Софийска районна прокуратура.
  • Адвокат Стефан Малинов за активно използване на правото си по Закона за достъп до обществена информация в обществена полза и търсене на информация от МВР и областните дирекции, Регионална дирекция "Гранична полиция“, служба "Военна полиция" и Министерството на отбраната.

В категория „Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация“ награда „Златен ключ” получи гражданско сдружение „БОЕЦ“ за активно използване на ЗДОИ по важни за обществеността въпроси като: раздадените бонуси и възнаграждения, имената на съветниците на министъра на вътрешните работи и основанията на забраната за граждани за достъп до сградата на Народното събрание.

През 2023 г. "БОЕЦ" води важна съдебна битка срещу държавното дружество "Булгаргаз" ЕАД за отказа им да предоставят информация за газовите преговори и договорените газови доставки – тема с изключително висок и надделяващ обществен интерес.

С почетни грамоти бяха отличени:

  • Български институт за правни инициативи (БИПИ) за последователната им работа за подобряване на прозрачността по избора и назначаването, както и за квалификацията на назначените ръководители, на областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“. С упоритостта си да използват докрай процедурите по ЗДОИ, БИПИ спомагат да се постигне съдебна практика в полза на прозрачността на назначенията.
  • Сдружение „Данни за добро“ за подкрепата им за представителите на гражданския сектор, работещи за разрешаването на значими задачи в обществена полза. „Данни за добро“ предоставят знания и услуги, свързани с обработка и анализ на данни по важни теми като Парламентарни избори 2022 и анализ на детските градини и бариерите за достъпа до тях.

В категория „Най - добра журналистическа кампания/материал, свързан с правото на достъп до информация“ журито присъди „Златен ключ” на журналистката Десислава Николова, в. „Капитал“, за систематично и мащабно разследване, в което използва процедурите на ЗДОИ за търсене на информация от най-големите болници в България.

Със заявленията за достъп до информация се търси обществена информация за това как се харчат средствата от Националната здравна каса. Някои от болниците отказват информация, а обжалването на отказите с помощта на ПДИ създава важна съдебна практика, в която съдът постановява, че данните за разходване на публични средства и за управлението на публични учреждения, каквито са държавните болници, са обществена информация.

Почетни грамоти в тази категория получиха:

  • Анина Сантова, в. „Капитал“, за последователно и упорито търсене на информация и използване на процедурите на ЗДОИ, включително и водене на дела, за журналистически разследвания за сключените договори за наем на техника и разходите за „външни услуги“ на „Софекострой"; плащанията на Столична община за светофарните уредби; за системата за таксуване в градския транспорт, за уличното осветление, за ремонти на пътища и тротоари в столицата, за събираемостта на глоби и други.
  • Анита Чолакова, actualno.com, която търси информация от РЗИ – Враца за проверка на действащото лечебно заведение на територията на АЕЦ „Козлодуй“. Полученият отказ е обжалван и С решение от деня на съдебното заседание съдия Игнат Колчев, Смолян, отменя отказа и поставя рекорд в прилагането на ЗДОИ, превръщайки се в първият съдия, решил спор за достъп до информация в деня на заседанието.
  • Красен Николов, Mediapool.bg, за използване на ЗДОИ за журналистически разследвания по теми от осезаем и ключов обществен интерес като саботаж от страна на българските институции на общоевропейски директиви и санкции и разкриване на корупция.

В категория „Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани“ награда ”Златен ключ” бе спечелена от община Сливен за активно публикуване на информация на официалния сайт на институцията и за прецизно изпълнение на задълженията по ЗДОИ при предоставяне на информация. През 2022 г. и през тази година, общината няма нито един отказ за предоставяне на информация и няма заведено дело срещу решение за достъп.

Почетна грамота получи Министерство на правосъдието, което е сред лидерите измежду органите на изпълнителната власт (на първо място за 2023 г. сред министерствата) в Рейтинга на активната прозрачност и е с повишен резултат спрямо 2021 и 2022 г.

В категория „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ“ и нарушава правата на гражданите антинаграда „Катинар” бе присъдена на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД (ЕСО ЕАД) заради перманентното отказване на информация за извършени плащания към производители на електроенергия в различни периоди от време.

В последните две години ЕСО губят 3 дела за откази да предоставят информация за плащания към производители на електроенергия. При всяка отмяна на отказа от съда и връщане на преписката на ЕСО за ново произнасяне, те отново отказват с почти идентични мотиви. След постановяване на третото съдебно решение, ЕСО предоставят информация за периода 1.01.2021 – 31.08.2021 г. на „За Земята – Достъп до правосъдие“, но когато от сдружението търсят същата информация, но за по-нов период от време, ЕСО отново отказват достъп.

 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов