|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Връчиха наградите за принос към достъпа до обществена информация ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 28 Септември 2021 21:49

alt

 

За 19-ти пореден път фондация „Програма достъп до информация“ връчи своите годишни призове за принос в областта на свободата на информация.

Поради пандемията от ковид-19 церемонията се проведе онлайн днес, 28 септември, който е обявен за Международния ден на правото да знам.

В онлайн събитието взеха участие близо 80 граждани, журналисти, представители на граждански организации и на държавни институции. Наградите са в общо шест категории.


Категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация“

 

Почетна награда „Златен ключ“ за цялостен принос към достъпа до информация в България бе присъдена посмъртно на Юлиян Чолаков за дългогодишната му работа със Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и за приноса му към по-голямата отвореност и отзивчивост на институциите. Наградата, в памет на Чолаков, бе виртуално приета от сина му Александър Чолаков.

Награда „Златен ключ” се присъжда на Николай Неделчев от София за упоритото и резултатно използване на ЗДОИ като антикорупционен инструмент. В резултат на дела по негови заявления обществото научава мотивите за прекратяването на проверката в случая, станал известен като „ЦУМ-гейт“, списък на делата за „къщи-за-тъщи“, които Държавен фонд „Земеделие“ преобладаващо губи пред съда. Делото на Неделчев за достъп до докладите по проверки на ски-зона Банско създава прецедент в съдебната практика в полза на търсещите информация.


Категория „Неправителствена организация,

упражнявала най-активно правото си на достъп до информация“

Награда „Златен ключ” се присъжда на Българския хелзинкски комитет за активно, последователно и упорито използване на ЗДОИ, включително воденето на съдебни дела, за информация, свързана със защитата на здравето и живота на рискови и уязвими групи в България.

Почетна грамота получава Българският институт за правни инициативи за разследването как се изразходват средства, получени за справяне с COVID-19 и издаването на Наръчник „Стъпка по стъпка: по следите на парите за справяне с COVID-19“ след спечелване на съдебното дело за достъп до информация.  


Категория „Най-добра журналистическа кампания/материал,

свързан с правото на достъп до информация“

Награда „Златен ключ” се присъжда на журналиста Спас Спасов от „Дневник“ и „Капитал“ за разследването му за удълбочаването на каналите на Пристанище Варна по сключеното споразумение между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и „Транспортно-строителство и възстановяване“ ЕАД. Спасов води и печели три дела за достъп до информация, като отразява резултатите от разследването в серия публикации във в. „Дневник“.


Категория „Институция, организирала най-добре

предоставянето на информация за граждани“

Награда ”Златен ключ” се присъжда на Изпълнителната агенция по горите за изразения ясен стремеж към по-голяма прозрачност и отчетност на работата на институцията чрез подготвянето на публичен регистър на разрешителните за лов, инициирането на публикуване в страницата на институцията на договори, разрешителни, и проверки. Създадено е мобилното приложение „ЗАЩИТИ ГОРАТА“ с цел опазване на горите, биоразнообразието и животните в България, чрез подаване на сигнали за незаконни дейности в горите.

Почетна грамота получава Община Белослав за последователната политика на прозрачност и отчетност. И през 2021 г. общината е на 4 място в рейтинга на активната прозрачност сред всички 563 проучвани институции със 75,5 точки и на 3 място сред общините в България с 92 т. Тя е и сред общините отговорили на заявлението на ПДИ в хода на проучването в рамките на 5 дни.


Категория „Институция, която не изпълнява задълженията си

по ЗДОИ“ и нарушава правата на гражданите

Антинаграда „Катинар” се присъжда на Прокуратурата на Република България за категоричното капсуловане към обществеността чрез системните откази да предоставя информация по Закона за достъп до обществена информация и избирателното разпространяване на информация, като често различни данни остават скрити, дори и за търсещите информация журналисти, въпреки обществения интерес.


Категория „Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация“

Антинаграда „Вързан ключ” се присъжда на Държавен фонд „Земеделие“ за абсурдната практика да се отказва информация, която е публикувана, вместо да се насочи заявителя към мястото на публикуване. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов