|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Граждани, журналисти и организации получиха призове за активно използване на правото за достъп до обществена информация ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 28 Септември 2020 19:44

alt

 

Фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ) раздаде своите годишни награди, с които поощрява граждани, журналисти, неправителствени организации за активно използване на правото за достъп до обществена информация, а институциите за създаване на благоприятна условия и спазване на законовите изисквания за предоставяне на такава информация.

Заради ограниченията, наложени от пандемията с ковид-19, тазгодишната церемония се излъчи онлайн.

ПДИ връчва по традиция годишните си награди на 28 септември – международния ден за правото да знам.

Българският закон за достъп до обществена информация функционира от 2000 г. и е най-доброто „оръжие” за граждани, НПО и журналисти за утвърждаване на добри практики за прозрачно управление на изпълнителната, законодателната и местната власти.

Тази година голямата награда в категория „Гражданин, ползвал най-активно използвал правата си по Закона за достъп до обществена информация” бе присъдена на общественика Димитър Пецов от Силистра.

Неговият случай придоби публичност през май 2020 г., когато той беше арестуван, след като отправя въпроси към областната дирекция на полицията в Силистра за анонимен техен дарител.

При ареста му полицията съобщи, че в автомобила на общественика е открила наркотици, но след разрастването на скандала Пецов бе освободен без да му бъдат повдигнати никакви обвинения.

„Иска се изключителна смелост да бъде връчена тази награда с оглед обстоятелствата. Това е изключителен жест и прецедент, който се надявам да промени нещата. Аз съм убеден, че успехът в борбата с корупцията и лоши практики на местно ниво изисква жертви. В случая всеки даде от себе си, преценил е обстоятелствата. Това е признание за усилието и борбата и не само моята”, заяви награденият.

В категория неправителствена организация бе отличен „Антикорупционният фонд”. По думите на изпълнителния му директор Бойко Станкушев законовата възможност по Закона за достъп до обществена информация е изключително важен инструмент в работата. Организацията е подала десетки заявления по него в процеса на работа.

В категорията „Най-добри журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация” голямата награда „Златен ключ” бе отредена на Мила Чернева от „Капитал”.

Журито я отличава за нейната активна дейност по ЗДОИ през последните две години. Журналистката води и дела за незаконосъобразни откази за достъп до обществена информация.

В категорията за институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани, голямата награда получи община Златоград.

„Тя е направила много за прозрачността на всички проекторешения, имат изключително добре организирана страница, ориентирана към гражданите. Добрата практика е, че те публикуват всичко, което ще се обсъжда на общински съвет", заяви Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ.

Всички награди, които фондацията връчва, са морални и целта им е да поощрява активното ползване на правото на обществена информация. В гореизброените категории бяха връчени и множество грамоти.

ПДИ връчва и антинагради на институции, които не спазват Закона за достъп до обществена информация.

Тази година критиката отнесоха Министерството на правосъдието и МВР. Министерството на правосъдието получи своеобразна антинаграда „Катинар" заради отказа на бившия министър Данаил Кирилов да изпълни влязло в сила съдебно решение и да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България.

МВР получи „Срамота” заради отказа да отговори на въпроси, свързани с полицейското насилие по време на протестите.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов