|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Отличиха за 15-ти път търсещите достъп до важна обществена информация ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 29 Септември 2017 18:46

alt
За 15-ти път фондация „Програма достъп до информация” връчи своите награди за принос в областта на свободата на информация, с които отличава граждани, неправителствени организации и журналисти, търсещи важна обществена информация, както и държавни институции, които най-добре са организирали системата за предоставяне на обществена информация.

Това стана на официална церемония в клуб „Перото” в НДК
в четвъртък, 28 септември, когато се отбелязва Международния ден на правото да знам.

Наградите се присъждат от жури, което се състои от юристи и експерти от ПДИ и журналисти. То оценява направените до средата на септември номинации от граждани и различни организации по специален регламент.

В категорията „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация” през 2017 г. наградата „Златен ключ” бе присъдена на Димитър Пецов от Силистра.

Той е отличен за проявена упоритост и последователност при търсене на информация по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), за гражданската му позиция, изразена с кампанията "Кмете, докога?" и активността му по отношение работата на местната власт в Силистра.

В категория „Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация” със „Златен ключ” си тръгнаха представителите на „За Земята – Достъп до правосъдие" и „Грийнпийс” – България за активно и резултатно използване на ЗДОИ в усилията им да получат достъп до данните за качество на въздуха в София, за медийната и публична кампания, която предизвика широк обществен отзвук.
 В категорията „Най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация” награда „Златен ключ” беше спечелена от журналиста Илия Вълков, BiT за последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за достъп до втората стенограма от консултациите по казуса Корпоративна търговска банка (КТБ), проведени при президента на 14 юли 2014 и за широкото медийно отразяване на казуса, предизвикал голям обществен отзвук.

В категория „Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани” със ”Златен ключ” беше отличено Министерство на финансите за високото ниво на активна прозрачност и своевременното и ефективно изпълнение на задълженията по ЗДОИ.

От отделните категории с грамоти бяха отличени и други представители на активните граждани, търсещи достъп до обществена информация, НПО и институции, изпълняващи закона.

Освен положителните награди неправителствената фондация присъжда и своите антинагради. Тази година в категорията  „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите” антинаградата „Катинар” беше присъдена на община Варна.

Мотивите са това са липсата на информация и откази да се предостави такава по изпълнението на проект „Интегриран градски транспорт на Варна”, както и за практиката на „антидатиране“ на решения по заявления за достъп до информация след подадена жалба срещу мълчалив отказ в съда.

В тази категория „Срамота” получиха Столична община – за неясната вътрешна отговорност за предоставяне на достъп до информация, поради големия брой упълномощени да отговарят на заявления лица; за системните откази на основание „вътрешнослужебен акт“, които съдът системно отменя, за непубликуването на актове на кмета на Интернет страницата на институцията, към която се препращат заявителите, търсещи достъп до тези документи.

Също със „Срамота” беше „отличена” и община Белово – за системната практика на неотговаряне на заявления за достъп до обществена информация.  

В другата категория с отрицателен приз „Най-абсурден или смешен случай за достъп до информация” антинаграда „Вързан ключ” отиде в Народното събрание за абсурдната практика на непрозрачно, скоростно и в нарушение на изискванията за обществено обсъждане приемане на изменения в редица важни за обществото закони, както и за мълчалив отказ по заявление за достъп до информация.

Приетият през 2000 г. Закон за достъп до обществена информация е най-силното оръжие в ръцете на граждани, журналисти и НПО за получаването на важна обществена информация от изпълнителната, законодателната, съдебната и местна власти.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов