|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Министерството на отбраната – най-прозрачна институция, земеделското – с антинаграда за достъп до информация ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 28 Септември 2015 19:07

alt

Две държавни институции, представители на изпълнителната власт, Министерството на отбраната и Министерството на земеделието и храните бяха отличени с противоположни награди – отбраната за най-прозрачна институция в страната, а земеделското за системно игнориране на Закона за достъп до обществена информация.

Наградите бяха връчени днес, 28 септември, когато се отбелязва международния ден на правото да знам, от жури, излъчено от фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ).

Наградите на неправителствената организация, която работи за утвърждаване и популяризиране на правото на достъп до обществена информация, се връчват за 13 път у нас.  Целта им е да допринесат за свободата на информация и по-голяма прозрачност на държавните и общински органи, както и да поощрят гражданите, медиите и неправителствените организации, активно търсещи обществена информация.


Най-прозрачна институция

Министерството на отбраната беше отличено с наградата „Златен ключ” в категория „Институция, най-добре организирала предоставянето  на информация за граждани”, за прогресивно подобряващата се активна прозрачност на институцията, организацията на процедурата по предоставяне на достъп до информация, пълнотата на секцията „Достъп до информация“ и навременното и пълно отговаряне по заявления и предоставяне на достъп до информация, включително по електронен път.

 

alt

 

„В министерството разглеждаме заявленията за достъп до обществена информация приоритетно, защото ръководството е приело политика в интерес на обществото”, заяви зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов от името на  министерството. Той призова и останалите държавни институции да се стремят към прозрачност в името на гражданите данъкоплатци, тъй като изразходват техните парите.


Антинаградата „Катинар”

За първи път в историята на наградите представител на институция, отличена с антинаграда присъства на церемонията, проведена в Дома на Европа в София. Това направи служител на Министерството на земеделието и храните, на което беше присъдена антинаграда „Катинар” в категория „Институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация” (ЗДОИ) и нарушава правата на гражданите.

Журито отличава земеделското министерство заради за упоритото игнориране на задълженията му по ЗДОИ, заради липсата на секция „Достъп до информация“ на интернет страницата му, за искането за електронен подпис на заявления, подадени по електронната поща и за отказа да предостави името и длъжностната характеристика на определения по ЗДОИ служител.

 

 

Получавайки „катинара” служителката на земеделското министерство заяви, че ръководството му вече е предприело действия за отстраняването на нередностите.


Най-активен гражданин

В категория „Гражданин, най-активно използвал правото си на информация” наградата  „Златен ключ” беше присъдена на Милен Чавров – за системно и последователно упражняване на правото на достъп до информация за подобряване на разбирането за болестта СПИН у нас и за защита правата на хората, живеещи с ХИВ в България и застъпничество за по-добри политики.

 

alt

 

Почетни грамоти получиха Красимир Русев от Търговище – за активно използване на ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за дейността на общинската администрация, договори за продажби на терени и имоти; Иван Петров от София – за дългогодишно използване на ЗДОИ, включително водене на съдебни дела, в резултат на което Столична община променя практиките си.


Неправителствена организация, активно използвала ЗДОИ

В категория „Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация” журито присъди награда „Златен ключ” на Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“ – за използване на ЗДОИ и публичните регистри за осветляването на детайли по планираното застрояване на територията на Кара дере, както и за установяване на законови нарушения. Използват получената по ЗДОИ информация в кампанията си и в делата, заведени относно законността на проекта.

 

alt

 

С почетна грамота беше отличена Асоциация „Приятели на железопътния транспорт“ – за последователно и упорито търсене на информация, свързана с железопътните услуги в България и двете спечелени съдебни дела за достъп до информация в резултат, на които бе получена важна информация свързана с пътническия железопътен транспорт в страната.

Грамота получи и Център за защита на правата в здравеопазването – за активно и резултатно търсене на информация, свързана със здравеопазването в България. В резултат на активната кампания на ЦЗПЗ и водене на съдебно дело НЗОК публикува на интернет страницата си информация за изплатените средства на болниците. Информацията е систематизирана в платформата „Добрите болници” www.dobritebolnici.info и се използва за успешното водене на съдебни дела.


Най-добра журналистическа кампания

В категория „Най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация” награда „Златен ключ” беше присъдена на журналистката Здравка Маслянкова от в. „Янтра днес” – за разследването „Хлopнa бoмбa цъкa в Гopнa Оpяхoвицa”, направено с помощта на ЗДОИ и последвалата серия публикации, в резултат на които бе спряно изграждането на завод за хлор в Горна Оряховица.

 

alt

 

Грамота за изключителен принос към прозрачността и отчетността на институциите получи екипа на „Господари на ефира“, Нова ТВ – за използването на ЗДОИ, за да проследят дали и как институциите предприемат действията, които обещават след разкрития за нередности в ефира на предаването.

 

alt

 

Почетни грамоти получиха  Юлиан Христов от сайта OFFNews – за използването на ЗДОИ, както за събиране на данни за всекидневната си репортерска работа, така и за да проведе свои разследвания, както и Спас Спасов, кореспондент на в. „Капитал” и сайта dnevnik.bg за Варна – за множеството разследвания и публикации през годината, подкрепени с информация, получена посредством ЗДОИ.


Още антинагради

В категорията „Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация” антинаградата „Вързан ключ” беше присъдена на Министерство на околната среда и водите за позицията им, че по реда на ЗДОИ може да се иска информация, но не и достъп до конкретни документи. В съответствие с тази позиция, министерството и подчинените му структури редовно отказват да предоставят конкретни документи. В случаите, когато министерството реши да предостави достъп, това става чрез преразказване на документите в писмени справки, за които понякога се искат баснословни суми.

 

alt

 

„Срамота” (вместо грамота, бел. ред.) получи и ОДМВР Перник – за това, че заличи имената на служителите по ЗДОИ в предоставената заповед за тяхното назначаване и така заявителят отново не знае към кого да се обърне, за да получи информация.

Със „Срамота” бяха „отличени” и 30 „мълчаливи” общини – за липсата на какъвто и да е отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на 544 институции, проведено в периода 23 февруари – 23 март 2015 г. При тях липсва секция „Достъп до Информация”, информация за административното звено, което отговаря за приемане на заявления, годишни отчети по ЗДОИ и вътрешни правила за достъп до информация. Номинацията е напомняне към тези общини за дължимата към обществеността отчетност и прозрачност, особено в навечерието на предстоящите местни избори.

Основателят на desebg.com Христо Христов е член на журито на наградите, определено от фондация „Програма достъп до информация”. Самият той е носител на наградата „Златен ключ” за най-добър журналистически материал, свързан с достъпа до информация (2004), както и единствен носител на наградата „Златен ключ”, присъдена му от ПДИ за цялостен принос към достъпа до информация в България (2005).

Заедно с подкрепата на неправителствената организация и нейните юристи Александър Кашъмов и Кирил Терзийски той осъжда във Върховния административен съд министъра на вътрешните работи Георги Петканов в правителството Сакскобургготски заради мълчалив отказ за достъп до архивите на ДС и директора на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров за отказ за достъп до документите на Първо главно управление на ДС за убийството на писателя Георги Марков.

Приетият през 2000 г. Закон за достъп до обществена информация е едно от най-силните оръжия на гражданското общество и журналистите в България за прозрачност на изпълнителната, законодателната, съдебната и общинска власти. По тази причина още при стартирането си през 2011 г. сайтът desebg.com поддържа специална рубрика „Достъп до информация”, в която се отразяват процесите на прозрачност в страната.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов