|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Наградите за достъп до информация минаха под знака на гражданските протести и „Южен поток” ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 29 Септември 2014 15:43

alt

Годишните награди на фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ) раздаде своите годишни награди, с които отличава активно ползващите правото си на информация и онези държавни институции, неизпълняващи закона, минаха под знака на две от големите събития, случили се през 2013 г. – гражданските проести срещу кабинета Орешарски и тайните договорки за изграждането на руския газопровод „Южен поток”.

Сайтът desebg.com отразява инициативите на „Програма достъп до информация”, тъй фондацията извършва истинска просветителска дейност сред обществото за популяризиране на правото за достъп до обществена информация по приетия през 2000 г. Закон за достъп до обществена информация, който е основно средство за задължаване на трите основни власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, също така общинската власт за по-голяма прозрачност.

Неправителствената организация „Програма достъп до информация” връча своите награди на 28 септември – световния ден на правото да знам – за 12-ти пореден път, като отличава активните граждани, журналисти и институции в следните категории:

  • Гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ);
  • Неправителствена организация, най-активно упражнявала правата си ЗДОИ;
  • Журналистически материал или кампания, свързани с правото на достъп до информация;
  • Институция, организирала най-добре предоставянето на достъп до информация.

В първата категория за най-активен гражданин журито на ПДИ, което включва и журналисти, определи носител на наградата „Златен ключ” да получи студентът Борис Рангелов, използвал ЗДОИ за получаване на информация за действията на МВР при охраната на обществените протести. Чрез серия от подадени заявления до министъра на вътрешните работи от страна на Рангелов стана ясно, че загражденията около Народното събрание са били незаконни.  Студентът получава информация за командировките на полицейски служители от провинцията в София във връзка с протестите, а също така и че над 3 млн. лв. е струвала допълнителната охрана на властта, която си отиде безславно и преждевременно само една година, след като БСП, ДПС и „Атака” скрепиха най-безпринципната и задкулисна коалиция по време на прехода.

„Тази награда ще ме мотивира да продължа активна дейност за достъп до обществена информация. Благодаря на всички медии, които дадоха гласност на получените от МВР данни, свързани с гражданските протести през миналата година”, заяви Борис Рангелов след получаването на наградата, която има морален характер. По думите му, ако будните граждани желаят борбата за повече прозрачност в политиката да продължи, то те трябва да продължат активното използване на Закона за достъп до обществена информация.

В категорията Неправителствена организация, най-активно упражнявала правата си ЗДОИ наградата „Златен ключ” беше присъдена на сдружението „Национален съюз единство” за поискана информация от Министерството на икономиката и енергетиката, свързана с руския проект „Южен поток”. Тази информация е отказана, но след завеждане на дело в съда, магистратите са задължили те да представят значителен набор от документи, свързани с ключовия енергиен проект, от които се разкриха нередности

„Тази битка за информация по „Южен поток” и изобщо за начита по който властта третира българските граждани със сигурност ще продължи, защото това, което сега разбираме, е че властта предварително е мислила по „Южен поток” така, че договорите да бъдат направени по начин, така че гражданите като питат, ние да не им кажем”, заяви Георги Ганев от сдружението. Искът за информация срещу Министерството на икономиката и енергетиката е подписан от него и още трима души – икономистът и бивш председател на СДС Мартин Димитров, бившият депутат от ДСБ Иван Иванов и Петко Славов.

Призът „Златен ключ” за журналистически материал отиде в журналистката Светла Василева от в. „Дума” за активното използване на ЗДОИ за задграничните командировки и възнаграждения на държавна предприятие „Ръководство на въздушното движение.

Община Банско получи „Златен ключ” за институция, организирала най-добре предоставянето на достъп до информация.

ПДИ традиционно връчва и две антинагради, свързани с отличаването на институции, които не изпълняват Закона за достъп до обществена информация. Тази година антинаградата „Катинар” беше отредена на прокуратурата на република България.

С наградата „Завързан ключ” за най-абсурдно решение по Закона за достъп до обществена информация беше отличено Министерството на турда и социалната политика за неизменната си практика да иска подписването на протокол на място за предоставяне на обществена информация, предоставена по електронен път.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов