|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Властта крие обществените поръчки и конфликтите на интереси ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 03 Април 2014 10:47

alt
Властта в България пренебрегва закона и демонстрира непрозрачно управление, като не публикува на сключените договори за възлагане на обществени поръчки и декларации за конфликт на интереси.

Това са едни от основните изводи от Рейтинга на активната прозрачност, представен в сряда от фондация „Програма достъп до информация”. От 2006 г. насам неправителствената организация провежда мониторинг, с който оценява как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОП) и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Въпреки че  близо 80% от институциите са създали регистри за публикуване на сключените договори по възлагане на обществени поръчки, едва в 3 на сто от тях реално има публикувани договори.

Другият проблем, който неправителствената организация констатира по въпроса за финансовата прозрачност е, неизпълнението на задължението да се публикуват всеки месец финансови отчет по изпълнението на бюджетите. Само 3 процента от всички институции изпълняват тази разпоредба от Закона за публичните финанси.

Българските общини имат задължение и да провеждат публичните обсъждания на своите финансови рамки преди приемането им. Само половината от тях изобщо не информират гражданите кога и къде ще бъдат тези обсъждания. Също така половината от общините не публикуват проектите си за годишни бюджети, за да има какво да се обсъжда.

Мониторингът на неправителствената организация показва, че държавните институции масово не публикуват декларациите за конфликт на интереси, както са задължени по закон.

Само една трета от всички институции, които трябва да публикуват декларациите, правят това. Едва половина от всички публикуват списъците на служителите, които са задължени да подават декларации за конфликта на интереси.

Класацията на Рейтинга на активната прозрачност, който фондация „Програма достъп до информация” осъществява, се оглавява от община Добрич, която покрива 83 процента от всички законови критерии за активно публикуване на обществена информация. Тя запазва първото си място от миналата година. На второ място е екоинспекцията в Благоевград, а трето е Министерството на отбраната.

Най-непрозрачна е работата на новосъздаденото Министерството на инвестиционното проектиране.

Повече за Рейтинга на активната прозрачност може да видите на страницата на фондация „Програма достъп до информация”.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов