|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Близо 400 полицаи са командировани от страната за охраната на НС в деня на смачкване на студентския протест ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Христо Христов   
Вторник, 18 Февруари 2014 12:08

alt
Общо 380 полицейски служители от 12 Областни дирекции на МВР в страната са командировани за охраната на Народното събрание на 12 ноември 2013 г. Тогава полицията би, блъска и арестува с непредизвикана агресия студенти по време на техния мирен протест през деня при блокадата на сградата на парламента.

Броят на командированите в столицата полицаи специално за този ден стана известен от официален отговор на МВР по заявление за достъп до обществена информация, подадена до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, от основателя на сайта desebg.com Христо Христов.

Той поиска информация за издадените документи в МВР за охраната на парламента в този ден, както и броя на командированите служители. В резултат на заявлението му МВР разкри заповедите и плановете за охрана на 12 ноември, които журналистът е изискал с ново заявление. Отделно от тях тази седмица МВР му предостави информацията за броя на командированите служители.

Цифрата от 380 командировани в София полицаи е пикова, тъй като по думите на самия министър на вътрешните работи числеността на командированите в столицата за охрана служители варира между 20 и 500 в различните дни.

Според предоставената от МВР информация полицаите, участвали в охраната на Народното събрание на 12 ноември 2013 г. са командировани от следните 12 областни дирекции (ОД) на МВР:

 • ОДМВР Благоевград – 30 служители;
 • ОДМВР Перник – 25 служители;
 • ОДМВР Габрово – 25 служители;
 • ОДМВР Враца – 20 служители;
 • ОДМВР Пловдив – 70 служители;
 • ОДМВР Плевен – 20 служители;
 • ОДМВР Кюстендил – 30 служители;
 • ОДМВР София – 35 служители;
 • ОДМВР Ловеч – 30 служители;
 • ОДМВР Стара Загора – 35 служители;
 • ОДМВР Пазарджик – 30 служители;
 • ОДМВР Велико Търново – 30 служители.

 

alt

 

В края на ноември 2013 г. министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, ме за охрана на гражданските протести в София в периода 14 юни – 27 ноември 2013 г. са командировани общо 7927 служители от 27 областни дирекции на МВР в цялата страна. Стойността на положения от тях извънреден труд е изчислена в съответните дирекции на 234 882 лева. Към тази сума се добавят и допълнителните разходи и бюджета на МВР за обезпечаване на протестите от служителите на Столична дирекция на вътрешните работи.

Според изчисленията на МВР към 27 ноември 2013 г. тези допълнителни разходи са в размер на 1 599 361 лева. В тази сума са включени средствата за положен извънреден труд от служителите на СДВР, както и средства за горива, светлоотразителни жилетки, закупуване на скоби и др. Общият размер на изчислените извънредни разходи на МВР по охрана на гражданските протести в София между 14 юни и 27 ноември 2013 г. възлиза на 1 834 243 лева. Отпускането на тези допълнителни средства на МВР от държавния бюджет е гласувано от правителството на Орешарски.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов