|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кабинетът Орешарски получи антинаградата за непрозрачност ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Христо Христов   
Събота, 28 Септември 2013 17:55

alt
Правителството на Пламен Орешарски, което управлява с мандат на БСП и подкрепата на ДПС и партията „Атака”, получи днес антинаградата „Катинар” заради ограничен достъп до обществена информация.

Негативният приз се връчва в Международния ден на правото да знам на 28 септември от неправителствената организация „Програма достъп до информация” (ПДИ). Днес, на тържествена церемония в Пресклуба на БТА, фондацията връчи за 11-ти пореден път своите награди в различни категории, определени от жури, съставено от членове на ПДИ и журналисти.

На правителството Орешарски бяха необходими три месеца, за да докаже, че освен всичко друго, още с началото на неговото управление Министерският съвет е изоставил добрите практики за прозрачност при публикуването на решенията и стенограмите от заседанията си.

Мотивите на журито за това тази антинаграда да бъде присъдена на кабинета Орешарски са „за влошаване на практиката, създадена от предходното правителство да се публикуват пълните стенограми от заседанията на правителството, както и други административни актове на Министерския съвет; за отказа да се прилагат приетите от служебния кабинет правила за публичност на депозитите на държавните фирми.

В тази категория другите номинирани бяха главен прокурор на република България, Национална агенция за приходите и община Търговище.

В категория „Гражданин, най-активно използвал правото си на информация” награда „Златен ключ” беше спечелена от Георги Сербезов от Пловдив с мотивите: за активното и последователно търсене на информация от община Пловдив и други институции, свързана с усвояването и разходването на публични средства от общината и общински предприятия. Работата му е насочена към промяна на негативни практики на местната власт, които се отразяват неблагоприятно върху околната среда и обществения живот.  

 

alt

 

Георги Сербезов е водил и спечели сам съдебни дела срещу откази на администрацията да му предостави информация.

Особеният му принос за достъпа до информация през 2013 г. е в създаването на специализиран сайт /http://zdoi.gkzj.org//, в който се публикуват решения и определения на Върховния административен съд по дела по Закона за достъп до информация. Собствената търсачка на сайта позволява търсене по ключови думи във всеки документ, но и ги прави „видими” за търсачките на Google.

В раздела „Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация” награда „Златен ключ” беше присъдена на

Национално движение „Екогласност” за активна, целенасочена, последователна работа със Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за осветляване на теми в областта на ядрената енергетика – традиционно непрозрачна сфера. НД „Екогласност” използва ЗДОИ като средство за събиране на информация не само за кампании, но и за доказване в съда на закононарушения, които засягат основното право на гражданите на здравословна околна среда.

 

alt

 

За най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация беше отличена журналистката от в. „Сега” Доротея Дачкова. Тя получи „Златен ключ” за постоянно използване на ЗДОИ при разследване и отразяване на казуси от висок обществен интерес. През годините Доротея Дачкова използва процедурите по ЗДОИ в голяма част от разследванията си. Тя е автор на публикации по темата за разкриване на данни за помилваните от президента лица, получава ги по ЗДОИ и публикува информации по тях. Водила е битка за достъп до информация, свързана с даренията на МВР от частни лица и фирми през 2011 г. През 2013 г. Дачкова използва ЗДОИ в работата си по темата за забавените дела в Софийски градски съд.

 

alt

 

В категория „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани” наградата ”Златен ключ” беше присъжда на Контролно-техническа инспекция към Министерството на земеделието и храните – за доброто организиране на предоставяне на информация за гражданите. Инспекцията достига добра степен на активна прозрачност чрез новата си интернет страница, както и се стреми да предоставя бързо и пълно достъп до информация, търсена чрез заявления. Положителни практики в предоставянето на информация са публикуването на договори на институцията на интернет страницата й, както и публикуването на често търсената чрез заявления информация, свидетелство за анализа върху работата по ЗДОИ и полаганите усилия за повече прозрачност и отчетност.

 

alt


Във втората негативна категория „Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация” награда „Вързан ключ” отиде в Столична община. Причината е отговор на директор на дирекция „Обществен ред, УОМП и защита при бедствия” на заявление за достъп до информация, отнасящо се за броя и основанието за определяне и границите на зоните за сигурност на територията на Столична община. В отговора не предоставя исканата информация, но се подчертава, че „в световен мащаб от подобна информация се интересуват само терористични и анархистични групи и организации”. В тази връзка копие на заявлението е изпратено от дирекцията по компетентност на Държавна агенция „Национална сигурност” и МВР за становище.

 

alt

 

Целта на годишните наградите на неправителствената организация са:

  • да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация;
  • да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото;
  • да се посочат институциите, които грубо нарушават правото на достъп до информация.

Тази година 39 номинирани се състезаваха в шест категории – четири позитивни награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.  

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов