|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Парламентът, МВР и мобилните оператори с антинагради „Големият брат” ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Христо Христов   
Сряда, 16 Февруари 2011 15:58

Народното събрание, МВР и трите мобилни оператора Мтел, Глобул и Виваком получиха тазгодишните антинагради „Големият брат” за нарушаване на правото на неприкосновеност на личния живот. Имената им бяха обявени на церемония, организирана от фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ) и Интернет-общество – България.

В сферата на държавното управление негативният приз беше поделен между парламента и вътрешното министерство. Мотивите за антинаградата са създаване на предпоставки за системно нарушаване на правото на лична неприкосновеност и защита на личните данни на гражданите и липсата на адекватен регламент, гарантиращ правата на хората при използване на специални разузнавателни средства, както и за липса на ефективен контрол при прилагането им.

.

 

11-членното жури, в чийто състав влиза председателят на СЕМ Георги Лозанов, изпълнителния директор на ПДИ Гергана Жулева, Красимир Димитров, член на комисията за защита на личните данни, журналисти и експерти на ПДИ, е определило за носител на негативния приз двете институции от общо 8 номинации. Сред тях са:

Прокуратурата на република България за задължителните указания на главния прокурор, според които когато е образувано разследване за тежко или компютърно престъпление, прокурорите не трябва да искат разрешение от съдия, а директно да изискват трафични данни от мобилните и интернет оператори. Само за 7 месеца са извършени 2767 проследявания на комуникации без разрешение от съдия.

Кметът на град Божурище Аспарух Аспарухов – за публикуването в общинския вестник имена и лични данни на жители на града във връзка с извършени от тях нарушения. Вестник "Божурище" се издава от общината в град Божурище. В продължение на  няколко месеца в него освен обичайните дописки, хората в града могат да прочетат и какви нарушения са направили техните съграждани. Нарушителите са посочени с три имена и адреси, на някои от тях са посочени и ЕГН-та.

Българска социалистическа партия и Сергей Станишев  - за изпращане на телефони предизборни агитационни съобщения, без съгласието на адресатите.   Жалбоподателка е сезирала Комисията за защита на личните данни с оплакване, че на 6 юни 2009 г. по време на предизборната кампания за евродепутати в Европейски парламент на домашния й телефон е получила съобщение, с което я призоват да гласува за Коалиция за България. Съобщението е от името на тогавашния министър-председател на България и председател на Висшия съвет на БСП Сергей Станишев и съобщението е с неговия глас. Комисията за защита на личните данни е признала  нарушение на закона, а на политическата партия е издадено задължително предписание да  да не допуска действия на политическа агитация, насочени към физическо лице, чрез средствата и методите на директния маркетинг, без наличието на неговото изрично съгласие за това.

Столична община - Всеки път, когато гражданин иска да влезе в сградата на Столична община, му записват от личната карта освен трите имена, кога е влязъл и къде отива, и неговото ЕГН. Нито в съда, нито в прокуратурата искат ЕГН.

Законодателите в лицето на парламента и на вносителя на Закона за пчеларството (2008 г.) в лицето на Министерство на земеделието и храните за задължителното изискване в Закона за пчеларството (2008 г.)  собствениците на постоянни пчелини да поставят на оградата на пчелина „табелка с името си (наименование на фирмата), адрес (седалище), ЕГН (БУЛСТАТ), брой на пчелните семейства и регистрационен номер на пчелина."

В категорията "Нарушаване на правото на неприкосновеност на личния живот в частната сфера" наградата се връчи на мобилните оператори Мтел, Глобул и Виваком за „системно нарушаване на правата на гражданите на защита на личните данни и по-конкретно; за прехвърляне на бази лични данни на свои клиенти без тяхно знание; за поддържане на неактуални регистри с лични данни на клиентите им, както и за прекомерно и непропорционално събиране на личните данни на клиенти.

В тази категория сред номинираните бяха още:
Компанията "Алкател-Лусент" – за това, че е пуснала анкета сред 2875 свои служители (бивши на БТК) с въпроси бременни ли са, имат ли диабет или психично разстройство във връзка с предстоящи съкращения. По този начин грубо нарушава Закона за защита на личните данни.

Алфа Банк – България – за грубо пренебрегване на организационни и технически мерки на съхраняване и унищожаване на лични данни и безотговорно и лошо съхраняване и унищожаване на копия от лични документи на клиенти на банката.
През ноември 2010 г. голямо количество копия от лични документи - кредитни договори, застрахователни полици, нотариални актове на клиенти на Алфа Банк са изхвърлени в чували до контейнерите за боклук на улицата до централния офис на банката на бул. „Левски” в столицата и разпилени от вятъра. След проверка комисията за защита на личните данни е установила нарушение и банката е санкционирана.

Многопрофилна болница за активно лечение в град Смолян - за непропорционално "свръх”събиране и обработване на лични данни на работещите в болницата. Ръководството й е въвело нова система за допуск в болницата и отчитане на работното време на персонала. За тази цел, е разпоредено събирането пръстови отпечатъци на лекарите и медицинските сестри, работещи в болницата.

Антинаградите "Големият брат" се връчва за пети път в България. Тя е учредена от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. Името на наградите е вдъхновено от известната книга на Джордж Оруел „1984”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов