|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Министерски съвет и „Топлофикация” с антинагради „Биг Брадър” ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 28 Януари 2013 15:02

alt

Министерският съвет и „Топлофикация София” ЕАД бяха отличени с антинаградите „Биг Брадър”. Кабинетът получава негативния приз за бездействието си от 2011 г. по уреждането на проблема с регламентирането на използване на специални разузнавателни средства (СРС) и достъпа до трафични данни по начин, който защитава по-добре личната сфера на гражданите.

Адвокат Александър Кашъмов посочи, че въпреки тревожните доклади на парламентарната подкомисия за контрол над СРС от 2011 и 2012 г. и Закона за електронните съобщения за прекомерния брой искания за подслушване от страна на МВР и службите за сигурност, Министерският съвет не е направил необходимото за законодателно разрешаване на проблема. Критика търпят и действията на  прокуратурата на България и Софийския градски съд, свързани с контрола и издаването на големия брой разрешени за СРС.

 В категорията „частна компания/структура” антинаградата беше присъдена на „Топлофикация София” ЕАД. Причината е непропорционалното и неправомерно обработване на лични данни на абонатите. При проверка на Комисията за защита на лични данни е установено, че, че дружеството не поддържа актуален регистър на своите абонати, съобразно Закона за защита на личните данни.

Антинаградата, която представлява статуетка, изобразяваща ботуш върху човешка глава, се връчва за шести път в България. Инициативата е на фондация „Програма достъп до информация” и Интернет общество – България.

С нея се отличават на държавни структури, частни компании или отделни личности, които с действията си са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите.

Антипризът „Биг Брадър” е учреден от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. Името е заимствано от известната антиутопия на Джордж Оруел „1984”.

Церемонията по връчване на антинаградата става на 28 януари, посветена на Европейския ден на защита на данните. На този ден е подписана Конвенция 108 на Съвета на Европа от 1981 г. за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни.

Журито, в което влизат юристи, журналисти, общественици и представител на Комисията за защита на лични данни, прави своя избор след обсъждане на постъпилите номинации.

Тази година сред номинираните в категория държавна институция” освен Министерския съвет бяха Столичната дирекция на вътрешните работи, заради искане до метадонови центрове да изпратят личните данни на лекуващите се в тях наркозависими лица; Центъра за градска мобилност, събирал копия от нотариални актове по повод купуване на стикери за паркиране и др.

В категорията „частна компания/структура” за различни нарушения на защитата на личните данни са номинирани организаторът на телевизионната игра играта „Стани милионер” – фирмата „Ню Геймс” ООД, политическите партии СДС и ДСБ, „EVN България”, колекторски фирми, събиращи вземания от длъжници и др.

Миналата година антинаградата не беше връчвана. През 2011 г. бяха отличени парламентът, МВР и мобилните оператори.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов