|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Достъп до информация
Партия „Възраждане“ получи антинаградата „Големият брат“ за злоупотреба с лични данни ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Десислава Пеева, БТА   
Събота, 28 Януари 2023 20:48

alt

 

Носителят на антинаградата „Големият брат“ – за нарушаване на защитата на лични данни и на неприкосновеност е политическа партия "Възраждане".

Това обяви Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел на фондация „Достъп до информация“ по време на церемония по връчване на антинаградите, предаде БТА.

Антинаградата се връчва на партия "Възраждане" заради публикуване на единните граждани номера на над 800 български граждани с цел да бъдат стигматизирани и обявени за шпиони, допълни адвокат Кашъмов.

„Номинацията на "Възраждане" се различава от другите по това, че има умишлено и целенасочено разпространение на лични данни“, каза медийният експерт Георги Лозанов.

По думите му при разпространението на личните данни има елемент на посочване на тези хора, посочени като такива, срещу които симпатизантите на "Възраждане" да започнат злоупотреба с личните данни и да извършват наказателни дейности срещу определени хора.

продължава>
 
„Антикорупция“ с антинаграда за чадъра над Станислав Трифонов ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 28 Септември 2022 20:07

alt

 

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) получи антинаградата "Катинар" за 2022 г. за най-абсурден отказ да предостави обществена информация за проверката на имотна декларация на Станислав Трифонов, лидер на партията „Има такъв народ“.

Това стана ясно днес при връчването на годишните награди на фондация „Програма достъп до информация“ (ПДИ) по повод Международния ден на правото да знам – 28 септември.

продължава>
 
Връчиха наградите за принос към достъпа до обществена информация ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 28 Септември 2021 21:49

alt

 

За 19-ти пореден път фондация „Програма достъп до информация“ връчи своите годишни призове за принос в областта на свободата на информация.

Поради пандемията от ковид-19 церемонията се проведе онлайн днес, 28 септември, който е обявен за Международния ден на правото да знам.

В онлайн събитието взеха участие близо 80 граждани, журналисти, представители на граждански организации и на държавни институции. Наградите са в общо шест категории.


Категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация“

 

Почетна награда „Златен ключ“ за цялостен принос към достъпа до информация в България бе присъдена посмъртно на Юлиян Чолаков за дългогодишната му работа със Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и за приноса му към по-голямата отвореност и отзивчивост на институциите. Наградата, в памет на Чолаков, бе виртуално приета от сина му Александър Чолаков.

продължава>
 
Граждани, журналисти и организации получиха призове за активно използване на правото за достъп до обществена информация ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 28 Септември 2020 19:44

alt

 

Фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ) раздаде своите годишни награди, с които поощрява граждани, журналисти, неправителствени организации за активно използване на правото за достъп до обществена информация, а институциите за създаване на благоприятна условия и спазване на законовите изисквания за предоставяне на такава информация.

Заради ограниченията, наложени от пандемията с ковид-19, тазгодишната церемония се излъчи онлайн.

ПДИ връчва по традиция годишните си награди на 28 септември – международния ден за правото да знам.

Българският закон за достъп до обществена информация функционира от 2000 г. и е най-доброто „оръжие” за граждани, НПО и журналисти за утвърждаване на добри практики за прозрачно управление на изпълнителната, законодателната и местната власти.

продължава>
 
Неправителствени организации и граждани се обявиха срещу спорна поправка на достъпа до обществена информация ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Христо Христов   
Сряда, 22 Април 2020 20:34

alt

 

Общо 180 неправителствени организации и граждани от цялата страна се обявиха върху спорна поправка в Закона за достъпа до обществена информация (ЗДОИ).

Това стана ясно днес (22 април 2020 г.), след като фондация „Програма достъп до информация” внесе н парламента становище срещу законодателната промяна в закона, който от 2000 г. е едно от най-силните оръжия на българските граждани и журналисти срещу непрозрачното управление.

Кампанията за обществена подкрепа срещу законодателното предложение, внесено от група депутати от ГЕРБ начело с председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, бе организирана от неправителствената „Програма достъп до информация” (ПДИ).

Според оценката на ПДИ, предлаганите изменения са в ущърб на правото на гражданите на достъп до информация и застрашават прозрачността на институциите.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>

Страница 1 от 7
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов