|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Отличие ПДФ Е-мейл

 nagrada hristo
Христо Христов (вляво) получава от евродепутата Андрей Ковачев (вдясно) почетния медал на европейски гражданин за 2014 г. на Европейския парламент на специална церемония, проведена в Народното събрание на 23 януари 2015 г. в присъствието на председателя на българския парламент Цецка Цачева (на заден план вдясно) | Фотограф: Ромео Чолаков.

 

Основателят на специализирания сайт desebg.com и на Регистъра на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com) Христо Христов е лауреат на Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г.

 За най-високото гражданско отличие на Европейския парламент той е номиниран от българския евродепутат д-р Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) със следните мотиви:

„С дейността си на разследващ журналист Христо Христов отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение. Работата на Христов с архивни документи от ХХ век нееднократно е изобличавала погазването на тези свободи и редица репресии по време на тоталитарния режим в България. Автор е на 8 документални книги, 3 документални филма и редица медийни публикации за преосмислянето на тоталитарното минало.

 

alt

 

Публикувал е многократно по темата за „възродителния процес”, насилственото преименуване и изселване на български турци и мюсюлмани. През 2011 г. Христов основава и оттогава поддържа независимия специализиран сайт desebg.com. Разследването му за убийството на писателя Георги Марков през 1978 г. в Лондон е отразено и цитирано от редица световни медии.

Христо Христов е единственият журналист, спечелил съдебни дела за достъп до документи на бившата Държавна сигурност, като през 2004 г. осъжда във Върховния административен съд министъра на вътрешните работи за мълчалив отказ за достъп до информация, а през 2007 г. директора на Националната разузнавателна служба.

 

alt

 

 Активно участва в гражданската инициатива „Чисти гласове” за отваряне на досиетата в България като част от преосмислянето на миналото, както и активно и последователно отстоява тази кауза през следващите години. Заради независимата му журналистика, Христо Христов и неговото семейство са неколкократно поставяни под психически тормоз и са заплашвани.”

 

 

alt

 

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на Европейския съюз или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Европейския парламент. Тя е под формата на почетен медал и има символно значение.

 

alt

 

Финалната селекция на лауреатите за 2014 г. е извършена от европейско жури, председателствано от заместник-председателя на Европейския парламент Силви Гийом, в състав: заместник-председателите на ЕП Оли Рен, Илдико Гал-Пелц, Димитриос Пападимулис и Ришард Чарнецки, от Енрике Барон Креспо и Ханс-Герт Пьотеринг (бивши председатели на Европейския парламент), Жозе Мануел Барозу (бивш председател на Европейската комисия) и Ханес Свобода (бивш евродепутат).

Христо Христов е първият български журналист, лауреат на Гражданската награда на Европейския парламент. Само трима българи преди това са отличавани персонално с нея.

Вижте повече за връчването на награда на Христо Христов на церемония в Народното събрание на 23 януари 2015 г. – ТУК.

Вижте повече за отличаването на Христо Христов на церемонията в Европейския парламент в Брюксел на 25 февруари 2015 г. – ТУК.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов