|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Росен Плевнелиев: Най-голямото предателство е опитът България да стане 16-та република на СССР ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 21 Май 2012 22:00

Най-голямото предателство в българската история е опитът България да стане 16-та република на СССР през 1963 г.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с българската общност в Чикаго в неделя по време на своята визита в САЩ.

„Вие говорите за патриотизъм, родолюбието и за 50-те, 60-те години - годините на социализма. Аз ще бъда много откровен с вас. България още не е приключила и не е затворила тази страница.

За мен най-голямото предателство, най-големият отказ от държавност е решението на ЦК на БКП през 70-те години, когато 167 души единодушно гласуват България да стане 16-та република на Съветския съюз. Единодушно гласуват. Дали това се е случило в Първото българско царство, във Второто българско царство? Тази страница не е затворена. Аз се надявам, че няма да бъда забравена. Не може вие да подарите собствената си държава на друга държава", посочи държавният глава.

Преди  това той е провокира с въпрос на български емигрант дали премиерът Бойко Борисов ходи на тайни срещи в руското посолство.

Президентът направи заявка, че ще бъде публикуван архивен материал, който показва как ръководството на БКП единодушно е гласувало за подаряването на България, а не е еднолично изявление на Тодор Живков. „Нека да го извадим, да видим какво е било тогава, да го покажем на народа, за да преглътнем, да го затворим. Вие говорите за трудолюбие и патриотизъм. Те просто подаряват България, единодушно, два пъти гласуват", заключи Плевнелиев.

.

Държавният глава има предвид двете тайни предложения до съветското ръководство през 1963 г. и през 1973 г. за сливане на НРБ със СССР.

Това е вторият път, в който Росен Плевнелиев подчертава националното предателство, извършено през 1963 г. от БКП. За първи път той говори за него в речта си на 1 февруари 2012 г. пред Мемоариал на жертвите на комунизма до НДК в деня на офциалното им почитане от нацията.

Малко известно е обаче, че предложението България да стане 16-та република на Съветския съюз, взето на закрит пленум от ЦК на БКП, е предшествано от две много важни събития, останали десетилетия наред тайни за обществото.

Първото събитие е, че през 1960 г. в резултат на 4-годишно управление на утвърдения на Априлския пленум през 1956 г. първи секретар на партията Тодор Живков страната е докарана до неплатежоспособност.

Вторият факт е, че за да спаси поста си Живков тайно подарява българския златен резерв на Москва. Това става, след като съветският лидер Хрушчов отказва да отпуска повече кредити на фалиралото управление на Живков. По това време СССР е най-големият кредитор на комунистическия режим в София.

Сделката със златния резерв спасява Живков, който разбира, че без изгодите на съветската икономическа помощ той не би могъл да управлява и да се задържи на власт. Това до голяма степен мотивира и предложението му през 1963 г. България да „се слее” със СССР.


ОТ ЧЕТВЪРТЪК ОЧАКВАЙТЕ ПОРЕДИЦАТА:

Как Живков тайно подари българския златен резерв на Москва през 1960 г., за да се спаси от фалит.


За първи път само на desebg.com: Онлайн стенограмата от закрития пленум на ЦК на БКП от 1963 г. с решението за сливане на България със СССР.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов