|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Честването на Живков премина без държавно участие ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Сряда, 07 Септември 2011 22:25

Нито една държавна институция или неин представител не уважи честването на 100-годишнината от рождението на Тодор Живков, организирано от инициативен комитет в родното място на бившия комунистически ръководител Правец.

Въпреки изпратените покани от страна на фамилията на Живков в Правец не дойде никой от висшите държавни лица и политици с изключение на депутатите от БСП Румен Петков и Кирил Добрев (виж фото голария от честването).

Замислено да се превърне в национално събитие, което да привлече елитът, честването премина твърде скромно и имаше локален характер. В пиковия час на поднасянето на венци пред паметника на Тодор Живков се бяха събрали около 400 души, повечето от които правчани.

Обявеното участие на представителния ансамбъл на Министерството на отбраната беше заменено с духов оркестър от Ботевград.

Дни преди честването управителят на Софийска област Красимир Живков (ГЕРБ) и бивш кмет на Правец, чието име първоначално беше обявено в инициативния комитет, се разграничи с декларация от подготвяното събитие. Същото направи и шефът на „Лукойл” Валентин Златев, син на дългогодишния кмет на Правец по Живково време Васил Златев.

Разграничението на държавната власт от честването стана след множество протести на репресираните и редица граждански организации и сдружения, които се обявиха против почитането на „комунистическия диктатор Тодор Живков”.

Пет граждански организации, обединени в Коалиция за честно управление (Център Хана Аренд – София, Асоциация на свободното слово „Анна Политковская”, Движение „Граждани срещу ДС”, Център за подкрепа на хора преживели изтезание –АСЕТ, Асоциация „Горяни”), обявиха, че тази годишнина е повод да се припомнят убийствата, в които е участвал Живков, както и за различни престъпления, в които е участвал.

Те изпратиха протестно писмо до председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, до Жозеф Дол, председател на Групата на ЕНП в Еевропейския парламент за участие на представители на властта (обявеното от инициативния комитет участие на управителятна София-област Красимир Живков) в честванията на Тодор Живков.

Организациите протестират, че е нарушена Резолюция на Европейския парламент от 2 април 2009 г. относно Европейската съвест и тоталитаризма, чрез която парламентът заявява, че "....Европа няма да бъде обединена, освен ако не съумее да формира общ поглед върху историята си, не признае нацизма, сталинизма и фашистките и комунистическите режими като общо наследство и не започне честен и обстоен дебат за техните престъпления".

В същата резолюция Европейският парламент „изразява почит към всички жертви на тоталитарните и недемократични режими в Европа и отдава уважение на всички, които са водили борба срещу тиранията и потисничеството".

Министър-председателят Бойко Борисов коментира пред журналисти, че „като всеки един човек Тодор Живков има своите слабости, има и своите успехи. Като се върнем назад в годините, когато е била Желязната завеса, можем доста да говорим, но оценката за Тодор Живков трябва да си я даде неговата партия, българските социалисти, тъй като те, сто и колко години партия отчитат, а за тридесет и няколко години управление на нейния лидер, тогава Тодор Живков, все още не знам дали са се произнесли еднозначно какъв е и какво прави".

От името на БСП обаче дори не беше поднесен дори венец на паметника на Живков, за разлика от 2001 г., когато при откриването му присъстваше тогавашният лидер Георги Първанов. Като президент той също не уважи 100-годишнината в Правец и запази мълчание по темата Живков и управлението му.

Честването започна с откриване на  изложба „Тодор Живков и светът – отминало настояще” родната му къща в Правец. В нея са изложени фотоси подаръци от различни страни, подарявани при посещения на Живков в чужбина в качеството си на председател на Държавния съвет или при приемането на чуждестранни делегации в страната.

В 16.30 ч. пред паметника на Живков в Правец се състоя церемония, на която кратко говори кметът на града Никола Нитов (ГЕРБ) и историчката Искра Баева. След това бяха поднесени венци и цветя от името на семейството и няколко партийни организации на БСП от областта.

Фамилията беше представена от осиновената внучка на Живков – Евгения Живкова, внукът му Тодор Славков и Валя, съпругата на починалия тази година Иван Славков. До тях се наредиха бизнесменът Румен Гунински – общински съветник от БСП в Правец (обявен като агент Гочев на ДС от 1982 г.) и депутатът от БСП Румен Петков. Синът на Живков – Владимир Живков не беше забелязан на тържеството.

След поклонението пред паметника на Живков част от дошлите останаха да слушат подготвения в съседство с паметника концерт. По-късно, в 18.30 ч. в къщата-музей на Живков Егения Живкова откри бюст на дядо си.

В същия час в София последователи на Гражданската инициатива за демонтиране на Паметника на съветската армия се събраха пред монумента и оставиха пред него по един камък в знак на несъгласие с честването на Живков. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на писателя Георги Марков, срещу когото преди 33 години Държавна сигурност извърши покушение в Лондон на връх рождения ден на Тодор Живков.

.
 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов