|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Новият лидер на БСП и соцдепутатите се поклониха на изключения от БКП Живков, фалирал България три пъти ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 30 Май 2016 18:23

alt
Народните представители на парламентарната група „БСП лява България” посетиха родната къща и музея на Тодор Живков, и поднесоха цветя пред паметника му, съобщи сайтът на БСП.

Събитието е онагледено със снимка, на която в средата, до паметника на Живков, е застанал новият председател на БСП Корнелия Нинова, която след като неотдавна беше избрана оглави и парламентарната група на социалистите.

 Инициативата на Нинова и народните представители от БСП в Правец, родното място на бившия генерален секретар на БКП, става два дни, след като на остров Персин на мястото на концлагера „Белене” президентът Росен Плевнелиев и близо 1000 български граждани и чужденци от различни държави се поклониха пред паметта на жертвите на тоталитарния комунистически режим.


Да поднесеш цветя на този, който отново отваря лагерите на смъртта

Архивните документи показват, че през есента на 1956 г. от страх в България да не се повтори Унгарското народно въстание Политбюро на ЦК на БКП, начело с Тодор Живков, отваря отново лагера „Белене”, създаден през 1949 г. за политически противници на режима, където въдворяването е прекратено през есента на 1953 г., следвайки политиката в СССР след смъртта на Сталин.

Отново архивните документи на БКП и на ДС разкриват, че зловещият лагер на смъртта Трудовата група или „Слънчев бряг” е създаден през 1959 г. със съгласието на Политбюро, ръководено от Живков, след доклад пред висшето партийно ръководство на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков. През 1962 г. Политбюро тихомълком закрива лагера, след като стават известни убийствата в него (виж свидетелството на признанието на Политбюро – ТУК).


Поклон през 2016 г., а за 100-годишнината на Живков – не

Интересно е, че през 2011 г., когато в Правец беше отбелязана 100-годишнината от рождението на Тодор Живков, тогавашното ръководство на БСП не присъства на честванията с изключение на отделни представители на БСП като Румен Петков (сега в АБВ). По това време Нинова е редови депутат социалист, но също не уважи събитието. Резонният въпрос е кога от БСП са искрени? През 2011 г. или през 2016 г.?

На практика с днешното поклонение пред паметника на Живков и поднасянето на цветя, новото ръководство на БСП се покланя пред дългогодишния ръководител на тоталитарната БКП, който през декември 1989 г. беше изключен от партията заради тежкото наследство, което остави на всички българи.

 

Трите фалита на страната при БКП, начело с Живков

Новият лидер на БСП Корнелия Нинова и депутатите социалисти се покланят пред бившия комунистически лидер, който по време на своето управление фалира три пъти България (виж повече за тайните фалити на комунизма – ТУК).

Управлението на Живков завещава на страната близо 11 млрд. долара външен дълг и 26 млрд. лв. вътрешен дълг. Самият той признава краха на своето управление и икономическата катастрофа, до която довежда България през 1989 г.


Признанията на Живков за краха на управлението му

В разпитите си пред Главна прокуратура по дело №4/1990 г. за причините за икономическата катастрофа от управлението на БКП Тодор Живков, генерален секретар на БКП (1954-1989) и министър-председател (1962-1971) признава под клетва:

„Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз.

Ние постепенно виждахме и започнахме постепенно да чувстваме, че съветските хора живеят по-лошо от българските граждани. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията, че победата на социализма в Европа е гарантирана.

И накрая, понеже говоря откровено, искам да подчертая, че тази политика за тогавашните условия беше правилна, но започна да ражда своите парадокси и противоположности. Бавно, но сигурно бяхме осъдени на технологично и информационно изоставане, тъй като нашият пазар беше главно социалистически.

От 1985 г. моделът на развитие, който бяхме избрали, започна да се руши. Ясно беше, че той крие в себе си предпоставките за своето ликвидиране.”


Шизофренията на БСП

БСП, която на думи се определя като модерна лява европейска партия, сама е признала за повечето от престъпленията по време на тоталитарното управление на БКП, начело с Живков. В сайта на БСП за историята на компартията след 9 септември 1944 г. дословно е посочено:

„Същевременно БКП установява монопол върху властта, идеологията и информацията. Допуснати са много грешки и деформации, които довеждат страната до тежка икономическа, политическа и морално-психологическа криза. На 10 ноември 1989 г. реформаторските сили в ръководството на БКП стават инициатори за отстраняването на Тодор Живков от поста генерален секретар на ЦК на БКП и впоследствие от поста председател на Държавния съвет на НР България. Започва преходът на България към демократично обществено устройство и към пазарна икономика.”

Излиза, че БСП сама признава, че управлението на Живков е допуснало „грешки и деформации”, довели страната до „тежка икономическа, политическа и морално-психологическа криза”, че обществото не е било демократично и същевременно новият лидер социалист Корнелия Нинова с депутатите социалисти се кланят на същия този Живков, отстранен от „реформаторските сили” в партията.

Пълна шизофрения.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов