|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
9 ноември 1989 г.: Тодор Живков подава оставка. Москва знае, българите – не ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Ноември 2015 17:10

alt
На 9 ноември 1989 г. в деня, в който пада Берлинската стена, в Народна република България Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП.

Оставката не е доброволна, а под натиск на Москва. Тя е договорена на няколко интензивни срещи в периода 6 и 9 ноември 1989 г. между Живков и съветския посланик по това време в София Виктор Шарапов.

Живков подава оставката в най-тесен кръг – пред членовете на Политбюро, като на негово място със знанието и съгласието на Москва е определен Петър Младенов, тогавашен министър на външните работи в оставка. Цялата процедура е съгласувана и проследена от официалния представител на КГБ в НРБ ген. Владилен Фьодоров.

На 9 ноември 1989 г. Кремъл знае за оставката на Тодор Живков, ръководил под опеката на СССР България 33 години, но българите не знаят какво се случва в този ден по върховете на комунистическата власт.

За оставката на Живков поданиците на НРБ са информирани официално късно следобед на следващия ден – 10 ноември 1989 г., когато оставката на 78-годишният Живков е прокарана пред Ноемврийския пленум на ЦК на БКП, състоял се същия ден в резиденция „Бояна”.

За новите читатели на desebg.com, които не са свързаните със страницата на сайта във „Фейсбук”, където в момента тези малко познати или забравени подробности се публикуват , журналистът Христо Христов припомня събитията преди 26 години и предхождащите ги с поредицата „Как се стигна до 10 ноември 1989 г.”.

Материалите в нея са част от документалната му книга „Тодор Живков. Биография” (2009).

Запознайте се с първите три части от поредицата:

В част 1 – „маньовърът” на генералния секретар на БКП година преди 10 ноември 1989 г. с мнимата му оставка, отхвърлена от Политбюро, препотвърдило несменяемостта на Живков.

В част 2 – намеренията на Живков за поредни рокади в правителството през есента на 1989 г. и конфликта му с министъра на външните работи Петър Младенов.

В част 3 –  събитията от началото на ноември 1989 г. и неколкократните срещи между Живков и съветския посланик Виктор Шарапов, довели до принудителната оставка на генералния секретар на БКП.

Следващите части може да намерите в страницата на desebg.com във "Фейсбук" (проследи линка – ТУК) от утре.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов