|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В Брюксел видяха сянката на комунизма зад липсата на напредък в България ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 03 Април 2014 16:27

alt
Сянката на комунизма в България изплува зад липсата на напредък на страната, известна като най-бедния член на Европейския парламент.

Днес стана известно, че Европейският парламент призова Европейската комисия „сериозно да разгледа въпроса” дали да не бъдат спрени европейските фондове за България.

Препоръката, която няма законодателна стойност, е част от приетия доклад на бюджетната комисия към Европейския парламент за това как е изпълнен годишният бюджет на Европейския съюз.

 

В него фигурира специална точка, посветена на България, в която докладчикът Маркус Пийпър от Европейската народна партия (ЕНП) припомня последния силно критичен мониторингов доклад за България от януари 2014 г. и директно предлага Европейската комисия да преразгледа еврофондовете за страната.

 Под заглавието „Липса на напредък в България” е посочено, че в последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка комисията отчита „липсата на напредък [. . . ], продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и поправяне на грешки”.

Европейската комисия е приканена „да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата”.

 

alt

 

Координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по бюджетен контрол Ингеборг Гресле коментира, че „ако няма реформи и няма напредък, е възможно да се стигне до спиране на европейските фондове”.

„Проблемът е, че в България има липса на политическа култура, което е пряко следствие на 50 години комунизъм”, коментира евродепутатът.

„Трябва да построим политическа система. Има много възможности и потенциал, стремеж към по-добър живот на хората. Явно политическата ситуация е в тежест и съм учудена от това как дори нови лица в политиката изключително бързо губят доверие”, заяви Гресле на пресконференция в Брюксел.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов