|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В Шесто пиели, не се шегували. Първо главно управление черпело Маркус Волф с коняк "Плиска" ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 17 Септември 2012 09:52
Share

Служителите в Шесто управление на бившата Държавна сигурност, известно още като политическата полиция по времето на Живков, са имали сериозен проблем с употребата на алкохол по време на работа.

Това става известно от разсекретена заповед на началника на Шесто управление ген. Петър Стоянов от 1984 г., която сайтът desebg.com публикува онлайн. С нея ген. Стоянов забранява „организирането на другарски срещи и увеселения в работните помещения”, при които се устройвали почерпки с алкохол.

Проблемът с употребата на спиртни напитки очевидно е бил сериозен, защото е разпоредено зам.-началниците на управлението и началниците на отдели „да вземат най-строги мерки за безпрекословно спазване на забраната”, а на партийния комитет е препоръчано да предприеме съответните мероприятия за изпълнение на заповедта.

От нея обаче не става ясно дали тя важи за самия началник на управлението, създадено през 1967 г. за борба с т. нар. идеологическа диверсия. Ген. Стоянов е назначен с благословията на Тодор Живков на този пост през 1968 г. и се задържа на него до 185 г. Бившият министър на вътрешните работи ген. Ангел Солаков (1969-1971) го описва в книгата си „Председателят на КДС разказва” така:

„Издигането на полк. Петър Стоянов беше груба моя грешка. Той беше един от младите партизани в отряд „Чавдар”. На този ограничен човек се възлагаше да разработи новата служба, да се бори срещу политическата диверсия на далеч по-умни от него западни служби срещу страната! Петър Стоянов, освен ограничен, беше и голям любител на алкохола и водеше гуляйджийски живот.”

Чавдар Тепешанов, кадрови служител в І отдел на Шесто управление на ДС (1972-1989), разработващ интелигенцията, който отговаря за всички подразделения на кинематографията, описва началника на Шесто управление в издадената си през 1993 г. книга „Отровата” така:

.

„Усвоил отлично изкуството на властта, бивш партизанин от отряда “Чавдар”, генерал Стоянов бе един от ония стожери на авторитарния режим, които решаваха и дори предрешаваха важни въпроси в държавата. Имаше нещо смразяващо в осанката му и походката, в металния му глас, в ледения, пронизващ поглед и всичко това те караше просто да замръзнеш на мястото си!”

 


Друг новоразсекретен документ от архивите на ДС, предоставен на сайта от журналиста Мартин Г. Иванов, пък разкрива, че в официалните си задгранични визити разузнавачите от Първо главно управление наблягали на коняк „Плиска”. За това свидетелства едно строго секретно предложение относно: „Подаръците, които следва да поднесе нашата делегация в Берлин”. Става въпрос за делегация на ПГУ, която посещава източногерманската ЩАЗИ през 1972 г.

За началника на разузнаването в ЩАЗИ Маркус Фолф са приготвени 3 бутилки коняк, за началниците на отдели – една бутилка. Забележително е, че заделя като резерва цял кашон коняк, съдържащ 12 бутилки! Очевидно и в ПГУ не са шегували с алкохола. Освен него подаръците за ЩАЗИ са допълвани с бръснарски соцкомплекти „Арома” и задължителен албум със снимки на „вожда” Георги Димитров”.

 

 

Коментари 

 
+1 #4 svetlan 2012-09-21 17:04
Не,съвсем не , Уважаеми Г-н Христов,съвсем не съм проспал нито един митинг на СДС,даже преди единия митинг бяхме заедно в дома на Г-н Желев с други уж антикомунисти. На трибуната е възможно да се говорят и пропагандни и емоционани неща,не съвсем адекватни на фактологията и документите. Но когато става въпрос за акедемични дейности,какват о е Вашата дейност ,не може да се придържате към речи на един или друг оратор. При това,ДС и Шесто Упр. ,конкретно,съвс ем не са били "политическла полиция на Живков" и само на него.Не е бил един единствен Живков функционер на комунистическат а сган. Да,той е били един от главните фактори,но комунистическит е зверове бяха стотици и хиляди. И това Ваше постоянно споменавне САМО на Живков е СИЛЕН СИМПТОМ,че стриктно се придържате към новокомунистичс ката пропаганда-да,имаше мърсотии,но само Живков е виновника,всичи други около него са кротки агънца-Лилов,Луканов,Д журов,Главинчев ,Червенков,Югов ,Терпешев,Черно колев и др. Само Живков е гуд,от всички останали комунистически злодеи тече мед и масло...
ДС и нейните убийци , ОК,нека да бъде полиция ,са оръдие за терор на цялата БКП,а не само на един единствен убиец. Поне от книгите Ви личи,че точно Живков е заповядал да бъде убит Георги Марков.
Митингите и речите са едно,документац ията и научния подход към нейните анализи,съвсем друго.
 
 
+6 #3 Христо Христов 2012-09-20 10:02
Изглежда, svetlan, вие сте проспали първите митинги след 10 ноември 1989 г. Още на първия митинг на 18 ноември 1989 г. от трибуната на храм-паметника "А. Невски" Шесто управление на ДС беше публично заклеймено като политическата полиция на Живков.

Този израз отдавна е утвърден в публичното пространство. Използва се от политици, от историци, от журналисти, примерите са десетки.

Ако разгледате по-внимателно един от сборниците на комисията по досиетата - "ДС - политическа полиция", в който съм участвал, ще откриете не само важна информация за Шесто управление, но и за всички предходни структури в ДС, на които им е възлагано една единствена дейност - преследване на опоненти по политически причини.

Ако насочите вниманието и коментарите си към съдържанието на документите, които се публикуват в сайта онлайн, ще откриете онова, което другите отдавна знаят.
 
 
-3 #2 svetlan 2012-09-19 16:53
"Служителите в Шесто управление на бившата Държавна сигурност, известно още като политическата полиция по времето на Живков,..."- Христо Христов.


Г-н Христов,отново се налагат някои корекции.
1. В комунистическа България,познат а под името НРБ,никога не е имало полиция,тaка че не може въобще да има никакъв вид полиция.
2. Имаше т.нар. "Народна милиция" в състава на МВР,но тази милиция съвсем не е ДС,или пък "политическа полиция".
3. По време на комунистическия режим нямаше политически партии и нямаше политически живот,следовате лно нямаше никаква политика,а имаше диктатура. Така че не може да има нищо "политическо" по време на комунистическат а диктатура. Tя затoва е дикатура,за да няма политика и политически партии.
4. Няма и не може да има "времето на Живков".Тази фраза е част от новокомунистиче скат а пропаганда(фраз еология),опитва йки се да персонализира комунистическит е изступления с името на един от комунистическит е дикаттори.
Както не може да има и "време на Първанов".
5. Шесто Управление било "известно" още като...
На кого е известно и кога стана известно?????

То винаги си е било известно,но само като Шесто Упр. на ДС към МВР.И нищо повече.

А по Вашата логика като какво е било известно ПГУ-Първо Главно упраление,или Трето(ВКР).
Точно Вие сте чел най-много тези архиви и говрите по този начин,необясним о е...
 
 
+5 #1 Tani_Stoyanova 2012-09-18 17:04
Проблеми с алкохола имат почти всички, минали през образование в институтите на СССР/включително и в школите на КГБ/, където основен метод за проучване от тамошните агенти на най-съкровените мисли на студентите е бил "на чашка", меко казано, защото е ставало дума минимум за бутилка /или две/ - споменато е като прилаган метод в Литерно дело "Български студенти в СССР". Наред с "ежедневната, дори ежечасна" комунистическа агитация, неизменно съпътстваща основното обучение по различните специалности в съветските учебни заведения, е заложено и промиване на мозъците посредством специално подставени студенти в общежитията и на студентските скамейки, които са имали за задача да въздействат идеологически, както и да проникват до най-скритите кътчета на съзнанието с помощта на алкохол, от което на по-късен етап настъпва пристрастяване - както при следените, но така и при следящите. Всичките ми познати, завършили в СССР, имат такъв проблем в сериозна степен.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов