|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Стефан Цанев: Награждавайки Димитър Иванов правителството награждава Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Сряда, 11 Януари 2017 12:33
Share

alt
„Награждавайки началник в Държавна сигурност от министър Вежди Рашидов, който представлява правителството означава, че българското правителство награждава институцията Държавна сигурност”.

Това заяви писателят Стефан Цанев днес в предаването „Денят започва с култура” по БНТ по повод своя отказ да получи наградата „Златен век” на Министерството на културата отпреди два дни.

 Той определи случая като опасен прецедент и затова е реагирал по този начин, отказвайки същата награда, с която през ноември 2016 г. министър Рашидов награди последния началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

„Нашият народ е благороден народ, може би наивен и той не поиска никакво наказание за хората, които го репресираха по време на комунистическия режим”, посочи Цанев и продължи:

„Доколкото знам Народното събрание призна комунистическия режим за престъпен. Ако е така, то значи, че репресивният орган на този режим не може да бъде оневиняван.

Разбира се, тук не става въпрос за отмъщение. То е толкова грозно, колкото и престъплението. Така че аз се прекланям пред народа, който не поиска отмъщение. Но да се награждават това вече е прекалено.”

По думите му да простиш е едно, да наградиш е друго. „Аз не познавам този човек [Димитър Иванов]. Нямам представа за неговите добродетели. Сигурно има, сигурно най-малкото е умен, за да стигне до такъв висок пост в тези служби. Аз не говоря против този човек, аз говоря против институцията [Държавна сигурност], в която той е бил началник”, обясни Стефан Цанев.

Той посочи, че като гражданин има право да реагира, както и други да реагират против него. За хората, които са се опитали да омаловажат позицията му реакцията им е свързана с техни комплекси.

„Първопричината за скандала не бях аз. В Министерството на културата се случиха следните две неща, които трябва да бъдат ясни. Кой лъже в момента? Вежди Рашидов каза, че той не е подписвал такава заповед за награждаването и един вид такова нещо няма и аз отказвам нещо, което не ми е давано. А на 6 януари в сайта на Министерството на културата е посочено, как след представлението „Процесът срещу богомилите” ще ми бъде връчена наградата „златен век”, коментира писателят.

Той заяви, че не може да повярва, че Вежди Рашидов лъже. „Това би било върхът. Обаче излиза, че сайтът на министерството лъже. Това е една лъжа, която ме подведе да напиша това писмо. Кой носи отговорност а тази лъжа в сайта? Много ми е интересно да ми бъде отговорено някога. Само да не излезе както при ж.п. катастрофите, че това е кондукторът”, беше категоричен той.

Цанев посочи още, че отговорът на Вежди Рашидов е много хитър, все едно, че всичко е наред. „Нямам нищо против хората, които са предлагали награждаването на Димитър Иванов, но решава човекът, който представлява правителството. Защото предложения може да има за най-различни хора, но решава министърът и отговорността е негова”, коментира още Стефан Цанев.

„Вероятно съм засегнал много болна тема – кой е получил тази награда. Дали е трябвало да я получи, защото отгоре на всичко този човек е оглавявал отдела, който се е занимавал с репресии против хората на изкуството и културата. И да му даде тази награда именно Министерството на културата това е перверзия”, заключи писателят, чийто 80-годишен юбилей беше отбелязан от Народния театър с две постановки по негови текстове.

Наградите, особено за хората на изкуството са много опасни, защото те трябва да останат независими до крайност. Той благодари на актьорите, като посочи, че други такива хора в държавата няма, тъй като те всяка вечер се самораздават. „Ние [с актьорите] сме едни наивници, които вярват, че ще превърнат всички хора в светещи хора, в хора на чистия дух”, подчерта Стефан Цанев, който отбеляза, че е още в кондиция и има планове и идеи да пише още затова е далеч от момента да прави равносметка.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов