|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Разкрити са агентите на ДС сред съдебните заседатели в Добрич и Дряново ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 27 Септември 2018 10:56
Share

alt
Комисията по досиетата обяви сътрудниците на тоталитарните комунистически служби сред съдебните заседатели в районните съдилища в Добрич и Дряново.

През лятото независимият държавен орган за разкриване на агентите на ДС и разузнавателните служби започна глобална проверка на съдебните заседатели, като първо тя засяга съдебните заседатели в районните съдилища в страната, като тя се извършва по азбучен ред на населените места.

Проверката на съдебните заседатели в районния съд в Добрич е обхванала 132 души (решение №2-1424 от 26 септември 2018 г.).

Комисията обаче уточнява, че за периода от 10 ноември  1989 г. до 1995 г. председателят на районен съд – Добрич не е предоставил необходимите данни за съдебните заседатели.

Отделно за други 145 лица, чийто списък е публикуван в решението на Комисията, председателят на районния съд в Добрич не е изпратил всички необходими данни, за да може да бъде извършена проверка за принадлежност към тоталитарните служби.

От проверените 132 лица с досиета са 6 души. Комисията е обявила данните за 5 от тях, тъй като едно лице е починало и в този случай по закон информацията не е публична.

Разкритите сътрудници на ДС сред съдебните заседатели в районния съд в Добрич са:

  • Емил Борисов Димитров, съдебен заседател от 2010 г. до 06.02.2015 г.;
  • Иван Николов Димитров, съдебен заседател от 2000 г. до 2004 г.;
  • Нурхаят Нюфел Изет, съдебен заседател от 2010 г.;
  • Пламен Димов Тодоров, съдебен заседател от 2015 г. до 16.02.2016 г.;
  • Христо Стоянов Христов, съдебен заседател от 2005 г. до 2009 г.

Проверката в районния съд в Дряново е засегнала 40 съдебни заседатели (решение №2-1425 от 26 септември 2018 г.). От тях с принадлежност е Иван Георгиев Георгиев, съдебен заседател от 01.01.2000 г. до 31.12.2009 г.

Комисията е отбелязала, че за периода от 10 ноември 1989 г. до 1994 г. председателят на районния съд – Дряново не е предоставил информация за определените тогава съдебни заседатели. Отделно за 51 лица, които са били съдебни заседатели в периода след това, председателят на районния съд в Дряново е не предоставил на Комисията всички необходими данни, за да може да се извърши проверка.

Комисията е започнала проверка и на съдебните заседатели в районния съд в Димитровград. Там са проверени общо 38 лица – съдебни заседатели, след които не са установени сътрудници.

За 202 души съдебни заседатели, които подлежат на проверка, обаче председателят на районния съд в Димитров град не е предоставил необходимите данни и за тях проверката продължава.

Проверката на съдебните заседатели в районните съдилища в страната продължава. Вижте досегашните решения на Комисията по линия на тази проверка в секцията COMDOS, рубрика „Решения” на сайта – ТУК.

 

alt
 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов