|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Започна проверка за агенти на ДС сред съдебните заседатели в страната ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 13 Юни 2018 08:01
Share

alt
Комисията по досиетата започна глобална проверка на съдебните заседатели в България след 10 ноември 1989 г. за принадлежност към тоталитарните комунистически служби.

Проверката започва със съдебните заседатели в районните съдилища в страната по азбучен ред на населените места.

В районния съд в гр. Айтос, Бургаска област, проверката е обхванала общо 69 лица (решение №2-1350 от 12 юни 2018 г.). От тях с принадлежност към ДС е Сервер Реджеб Халил (р. 1953 г.), съдебен заседател в периода 2000-2005 г.

Той е вербуван като агент през 1984 г. от Окръжно управление на МВР-ДС в Бургас по линия на Второ главно управление на ДС под псевдонимите „КАМБУРОВ” и „МЕРДЖАНОВ”.

В досието му е запазена собственоръчно подписана декларация и документи от ръководилия го оперативен работник. През април 1990 г. досието му е прочистено.

Комисията е установила и още един съдебен заседател с досие, но той е починал и в тези случаи данните за агентите не са публични.

Проверката на съдебните заседатели в районен съд в гр. Ардино, област Кърджали, е засегнала 27 лица (решение №2-1351 от 12 юни 2018 г.). От тях с досиетата са двама души, но Комисията е обявила данните само за единия от тях, тъй като другият е починал.

Разкритият е Фахри Мусов Бекиров (р. 1946 г.), съдебен заседател в периода 2000-2014 г. Той е вербуван през 1988 г. като агент от Областно управление на МВР-ДС Кръджали, подразделение в Ардино, под псевдонима „НИКОЛОВ” по линия на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия. Досието му е унищожено през февруари 1990 г. пи тайното прочистване на архивите на ДС по време на управлението на БКП.

Прави впечатление, че още в началото на проверката на съдебните заседатели тя ще се окаже значително ограничена и непълноценна.

Причината е, че председателите на районните съдилища не са предоставили на Комисията необходимите данни за извършване на проверка на съдебните заседатели през първите 10 години на прехода, или тези от миналия век.

В своите решения за проверките в Айтос и Ардино Комисията е отбелязана този факт.

За Айтос е посочено, че председателя на районния съд не е представил необходимите данни (имена, ЕГН и период на заемана длъжност) за времето от 10 ноември 1989 г. до 1 януари 2000 г. За Ардино този период е от 10 ноември 1989 г. до 1999 г.

Проверките на съдебните заседатели в останалите районни съдилища в страната продължават и ще бъдат оповестявани с решения на Комисията през следващите месеци.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов