|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Щатни служители на ДС на ръководни постове в приватизационни фондове ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Събота, 10 Февруари 2018 21:49
Share

alt
Комисията по досиетата обяви проверките в още няколко приватизационни фондове и финансови просредници, като част от глобалната им проверка по закона за разкриване на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби.

В приватизационен фонд „Сигурност” АД са проверени 12 лица (решение №2-1202 от 6 февруари 2018 г.). От тях с принадлежност към ДС е разкрит  Любен Добрев Левичаров, член на Надзорния съвет  (1996-1998).

Левичаров е щатен служител на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1975 г. След промените е полковник и директор на Централната служба за борба с организираната престъпност в периода 1994-1995 г. (при кабинетите Беров и Виденов).

Известен е и като човек, който присъства на срещите на кръга „Монтерей”, събиран от бившия щатен служител на Първо главно управление на ДС и зам.-министър на вътрешните работи в последното комунистическо правителство на Луканов през 1990 г. Любен Гоцев.

В инвестиционния последник „Ортфинанс” АД (предишно наименование: „Български инвестиционен фонд” АД) проверката е засегнала 11 лица (решение №2-1204 от 6 февруари 2018 г.).

От тях с принадлежност към ДС са пет души. Комисията е разкрила данните само за трима от тях, тъй като останалите двама са починали и по закона за досиетата информацията за тях не е публична.

Разкритите сътрудници са:

  • Йордан Милков Вятров, член на Съвета на директорите (1997-1998);
  • Огнян Иванов Пеовски, член на Съвета на директорите (1997-1998);
  • Стоян Мишев Мишев, член на Съвет на директорите  (1997-1999).

Интересното е, че Пеовски и Мишев са щатни служители на Първо главно управление на ДС, като Пеовски е с школа в КГБ. Вятров пък е секретен сътрудник на същото управление.

В приватизационен фонд „Родина” АД, Пловдив (решение №2-1201 от 6 февруари 2018 г.) са проверени общо 12 лица. Установена е принадлежността към ДС на две лица, но информацията за тях не е огласена, тъй като са починали.

Във ФБК „Полипрод Къмпани” АД (финансов посредник) проверката е засегнала девет души на ръководни постове (решение №2-1203 от 6 февруари 2018 г.). С досие е едно лице, но то е починало.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов