|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Учители и интелектуалци уважиха в Перник изложбата за жертвите на лагера „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 23 Февруари 2018 20:46
Share

alt
Учители, хора на изкуството и културата, държавните архиви, граждани и представители на местната администрация присъстваха при представянето на пътуващата изложба „”Свидетели: Памет за концлагера „Белене” в четвъртък (22 февруари 2018 г.) в гр. Перник.

Първата по рода си изложба, посветена на жертвите на най-големия комунистически лагер „Белене”, гостува в Перник по покана на областния управител на града Ирена Соколова и е изложена в галерия „Атриум” на Областната администрация в Перник на пл. „Св. Иван Рилски” 1Б.

 

alt

 

Изложбата бе представена от журналиста Христо Христов, представящ и фондация „Истина и памет”, една от трите граждански организации, чиято инициатива е пътуващата експозиция. Другите две са фондация „Остров „Белене” (Михаил Маринов) и Културен център „Евгений Босилков” (Паоло Кортези).

Христов обясни, че изложбата показва чрез писмени или устни свидетелства на оцелели лагеристи и лагеристки от „Белене” да се разкаже за живота в лагера от създаването му до начина на освобождаването на жертвите.

 

alt

 

„Целта ни е да покажем лицата на жертвите, преминали през „Белене” и техните съдби”, посочи журналистът. Той обясни, че всеки една жертва олицетворява група от българското общество.

Изложбата е отделено място на дипломати отпреди 9 септември 1944 г., офицери и войници, земеделци, свещеници от различните християнски деноминации, ръководни комунистически функционери, преследвани като „врагове с партиен билет”, анархисти, художници, писатели, политици, турци и др.

Христов благодари на присъстващите, както и на гостоприемството на домакина Ирена Соколова, областен управител на гр. Перник, която не за първи път подкрепа инициативи, свързани с преосмислянето на комунистическото минало.

 

alt

 

„Предоставяме пространство на тази експозиция, за да можем да видим всички страни на нашето минало. А за да бъде прочетено най-правилно настоящето, трябва да знаем какво е било и какво се случило в миналото ни. За мен това е поредно събитие свързано с темата за жертвите на комунизма, лагерите, репресиите върху човешката личност, поругаването на свободата и отнемането на възможността човек да бъде идентичен и в синхрон със себе си”, заяви пред множеството домакинът на събитието Ирена Соколова.

 

alt

 

По думите ѝ травмата от преживяното може да бъде преодоляна само ако влезем докрай в нея и я преживеем осъзнато.

Специален гост на изложбата бе бившата анархистка Цветана Джерманова, която в изложбата разказва за женската част на „белене”, изградена на остров Щурчето.

Джерманова е родена през 1928 г. в пернишкото село Лесковец и след 9 септември 1944 г., учейки в Пернишката гимназия, се увлича от идеалите движението на анархистите.

 

alt

 

В края на 1948 г. е арестувана 20-годишна и след продължителни разпити в Пернишката Държавна сигурност е въдворена без съд и присъда в женския лагер „Босна”, Тутраканско, където изкарва до 1952 г., когато е превъдворена в женската част на „Белене”. Освободена е оттам през 1953 г.

До края на тоталитарния комунистически режим семейството ѝ е преследвано от ДС, включително децата ѝ.

 

alt

 

Цветана Джерманова, която е и автор на мемоари за преживянето в лагерите на комунизма, заяви, че основното послание на изложбата е чрез разказа на жертвите да се помни какво се е случило, за да се знае и да не се повтаря.

Тя сподели, че като най-млада лагеристка навреме е да дала клетва пред другите лагеристки, ако оцелее, да разкаже истината, което тя е направила.

След представянето на изложбата с образователна цел беше прожектиран документалния филм за женския лагер „Босна” и „Белене” с участието на Цветана Джерманова (режисьор Димитър Коцев – Шошо), заснет от БНТ през 2017 г., като част от втория сезон на поредицата „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунизма.

 

alt

 

Изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” ще може да се види в сградата на Областната администрация на Перник до 2 март включително.

Перник е третата спирка на пътуващата изложба. Преди това тя бе показана в София и Враца.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов