|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Да почетем жертвите на концлагера „Слънчев бряг” край Ловеч ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 11 Март 2017 11:33
Share

alt

На 18 март 2017 г., идната събота, ще се проведе тазгодишното поклонение в памет на жертвите на концлагера – Трудовата група край Ловеч, известен още като „Слънчев бряг”, съобщиха пред desebg.com организаторите му.

Шествието, което неизменно се провежда всяка година и традиционно се организира от местния СДС, ще тръгне от центъра на гр. Ловеч в 10 ч. Самото поклонение и панихида в памет на жертвите на един от най-жестоките комунистически лагери ще се състои от 11 ч. на каменната кариера на лагера, намираща се на около 3 км от града в посока Троян.

Лагерът е създаден  през лятото на 1959 г., след закриването на най-големия концлагер за политически противници на БКП – „Белене”.

За създаването му тогавашният министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков лично докладва устно пред Политбюро на ЦК на БКП начело с Тодор Живков, което не възразява.

продължава>
 
Президентът Румен Радев „забрави” жертвите на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Сряда, 01 Февруари 2017 14:05
Share

alt

 

Новият президент Румен Радев не отдаде почит и признателност към жертвите на комунистическия режим – най-многобройните страдалци в новата история на България – в Деня, в който ги почитаме – 1 февруари, държавна политика, възприета официално с решение на Министерския съвет през 2011 г.

На тази датата през 1945 г. са произнесени и изпълнени присъдите на Първи и Втори съдебни състави на „народния съд” срещу регентите, бивши министри, висшия ръководен състав на армията, депутати от 25-то Народно събрание (1940-1944) и царски съветници, което се превръща в най-масовото произнасяне на смъртни наказания над политици в историята на страната.

 Новият държавен глава нито присъства на поклонението пред Мемориала на жертвите на комунизма край НДК, нито президентската администрация намери за необходимо да изпрати венец от негово име.

продължава>
 
Андрей Ковачев: Кремъл се опитва да възстанови Съветския съюз като Евразийски, но насила ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Анелия Димитрова   
Петък, 14 Август 2015 09:07
Share

alt

Сайтът desebg.com препечатва интервюто с евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), публикувано във Faktor.bg. В него той коментира поръчковите опити в българските медии да се наложи митология, в чиято основа прозират опорните точки на Русия. По думите му Русия винаги е имала своята мрежа в България, която е наследена още от времето на Съветския съюз, още от времето на сътрудничеството на ДС и КГБ. Според д-р Ковачев нито един съдия от бившата ГДР не е останал на работа след обединението, докато в България не е проведена лустрация и поради тази причина вече 26 години носим белезите от тоталитарното време.

 

Г-н Ковачев, защо въпреки подписването на Минските споразумения и прекратяването на активните военни действия в Донбас ЕС и САЩ разширяват санкциите срещу Русия и напрежението ексалира?

– Ясно е, че това напрежение не е продиктувано от действията на ЕС, НАТО или Съединените щати, а от действията на руското ръководство в последните няколко години по отношение на страните от Източното партньорство – Грузия, Армения, Украйна, Молдова. Всички тези страни бяха започнали процес на асоцииране към ЕС. Видяхме, че една по една те бяха подложени на натиск от Кремъл да се откажат от подписването на такива договори с ЕС. Армения беше принудена под силен натиск да подпише митническия съюз доминиран от Русия. Украйна по времето на президента Янукович и под натиск от Москва отказа подписването на договор за асоцииране. Знаем какво се случи в Грузия, Молдова, Приднестровието – действия дирижирани от Москва.

продължава>
 
Поредицата за жертвите на комунизма „Отворени досиета” влиза в Софийския университет „Св. Климент Охридски” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 20 Април 2015 07:54
Share

alt

Културният център на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Българската национална телевизия организират серия от прожекции на документалната поредица „Отворени досиета” и дискусии със студенти, съобщиха от двете институции.

Първата от трите дискусии ще се състои на 22 април 2015 г., сряда, от 18 ч., в Театралната зала в Ректората на Софийския университет. Ще бъдат излъчени филмите от поредицата, посветени на историята на бившия лагерист Петко Огойски и бившия политически затворник, осъден на смърт, Георги Саръиванов.

продължава>
 
„Подводницата” - зловещият затвор на ЩАЗИ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Събота, 05 Март 2011 11:38
Share

През май 2010 г. бях поканен от организацията Netzwerk  für Osteuropa-Berichterstattung (n-ost) в Берлин по повод международна дискусия за достъпа до информация. След приключването й имах няколко часа свободно време и помолих преводача Николай Стойков да посетим някое от емблематичните места в Берлин, свързани с ЩАЗИ.

Така се озовахме в Gedenkstatte Berlin-Hohenschonhausen (http://www.stiftung-hsh.de/) – тайният затвор на източно германското министерство на Държавната сигурност, известно повече като ЩАЗИ (Ministerium für Staatssicherheit).

До падането на Берлинската стена това е било едно от най-секретните места в Източен Берлин по време на комунизма. Днес затворът е превърнал в мемориал, съхраняващ паметта за страховитата Държавна сигурност на ГДР.

Годишно той се посещава от  над 300 000 души, включително от много млади хора – ученици и студенти и е пример за това по какъв начин подобни места могат да бъдат организирани като мемориали. Държавна сигурност.com ви представя репортаж , видео и фотогалерия от тайния затвор на ЩАЗИ в Берлин. .

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 80
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов