|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Доскорошният ректор на НАТФИЗ – агент на Шесто ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 21 Август 2012 16:12
Share

Ректорът на Национална академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) Станислав Семерджиев, ръководил я в периода 2003-2011 г., е бил сътрудник на Шесто управление на бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно днес от доклад на комисията по досиетата (решение №2-61 от 21 август 2012 г.). Тя е проверила общо 13 души от ръководството на НАТФИЗ за агентурна принадлежност по глобалната проверка на ВУЗ-те в страната.

Станислав Семерджиев (1963) е единственият обявен с агентурно досие в НАТФИЗ. Той е роден през 1963 г. в Пловдив. Завършва кинознание в НАТФИЗ, а след това специализира продуценство и драматургия. Известно време е вицепрезидент на Световната асоциация на висшите училища по кино и телевизия.

Според изнесените от комисията данни той е вербуван като агент през 1986 г. от управлението за борба с идеологическата диверсия под псевдонимите „Тодор” и „Янко”. Досието му обаче не е запазено. Личното и работно дело са унищожени през 1990 г., когато той е снет от оперативния отчет.

.
продължава>
 
ДПС и БСП с най-много агенти в листите за общински съветници през 2011 г. в област Кърджали ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 15 Август 2012 17:43
Share

Движението за права и свободи и Българската социалистическа партия са с почти изравнени показател по брой на агентите на бившата Държавна сигурност, включени в листите за общински съветници на местните избори през октомври 2011 г. в област Кърджали от парламентарно представените партии.

Това показва докладът на комисията по досиетата (решение №2-55 от 15 август 2012 г.) от проверката на кандидатите за местна власт в областта.

Както и в областите Добрич и Шумен и в област Кърджали ДПС имат най-висок брой сътрудници на тайните комунистически служби в своите листи – 6. Следва ги БСП, която е издигнала 5 агенти. ГЕРБ е с трима сътрудници, а партия „Атака” и СДС с по един.

Проверката на кандидатите за общински съветници в област Кърджали е обхванала 476 души, от които с досиета са 21. От регистрираните кандидати проверката не е засегнала близо една трета от тях или 254 души, които към закриването на ДС през 1991 г. не са били пълнолетни и съответно не са могли да бъдат вербувани.

До момента комисията по досиетата е огласила сътрудниците на ДС и РУ-ГЩ сред кандидатите за общински съветници и кметове в следните области:

 

 

.
продължава>
 
Ясни са агентите в Академията на МВР и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 13 Август 2012 17:13
Share

Комисията по досиетата обяви сътрудниците на бившата Държава сигурност в нови две висши учебни заведения – Академията на МВР и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Петима души са с установена принадлежност към ДС от хората на ръководни постове в Академията (решение №2-54 от 7 август 2012 г.). Проверката е засегнала общо 24 лица. Четирима от обявените са кадрови служители, а един – агент.

Всички са заемали ръководни постове най-късно до есента на 2009 г. Това съвпада с идването на МВР на министър Цветан Цветанов, когато няколко от последните кадри на бившата Държавна сигурност са сменени.

След обявените имена са тези на Любомир Стаменов – зам.-ректор на Академията до юли 2008 г.;  Георги Петришки – декан до юли 2008 г.; Никифор Стефанов – зам.-декан до септември 2009 г. и Стефан Николов – временно назначен на длъжността декан до март 2009 г. Останалите двама Валери Христов и Николай Николов са ръководители на катедри съответно до септември на 2009 г. и до август 2007 г.

.
продължава>
 
Ясни са кандидатите за общински съветници с досиета в област Шумен ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 09 Август 2012 09:38
Share

Област Шумен влезе в тройката области заедно с Враца и Стара Загора с агенти на бившата ДС под 20 души сред кандидатите за общински съветници на местните избори през октомври 2011 г.

Това стана ясно от доклада на комисията по досиетата (решение №2-51 от 7 август 2012 г.). С него бяха обявени общо 19 сътрудници на тайните комунистически служби от проверени 809 регистрирани за местните избори миналата година.

Прави впечатление, че 412 души или около една трето от общия брой на кандидатите не попадат в проверката на комисията, тъй като са млади хора и към 1991 г., когато ДС се смята за официално закрита, те не са били навършили пълнолетие и съответно не са могли да бъдат вербувани.

Както и в област Добрич и в област Шумен най-много агенти на ДС от парламентарно представените партии е излъчило ДПС – 6 души.

БСП е с 3 кандидати за общински съветници. Хората на Доган и Станишев са регистрирани като кандидати в общините Шумен, Смядово, Каолиново, Венец и Хитрино. ГЕРБ и Синята коалиция са с чисти листи


До момента комисията по досиетата е огласила сътрудниците на ДС и РУ-ГЩ сред кандидатите за общински съветници и кметове в следните области: .

продължава>
 
Благовест – „Сендов” секретен сътрудник на ДС в Университета по архитектура строителство и геодезия ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 07 Август 2012 19:23
Share

Общо петима ръководни кадри в Университета по архитектура строителство и геодезия (УАСГ) от периода 2006-2012 г. са свързани с бившата Държавна сигурност при общо проверени 80 учени, заемали или заемащи ръководни постове.

Това стана ясно от оповестената днес от комисията по досиета проверка на висшето учебно заведение (решение №2-53 от 7 август 2012 г.).

От тях един заема действащ пост. Това е проф. д-р архитект Благовест Вълков (1946) – ръководител на катедра „Обществени сгради” от 2006 г.

Куриозното при него е, че псевдонимът, под който е вербуван през 1978 г. като секретен сътрудник от Първо главно управление на ДС е „Сендов”. Така малкото му име в словосъчетание с агентурното образуват името на известния математик Благовест Сендов, направил политическа и дипломатическа кариера след промените.

Сред оповестените от комисията по досиета агенти в УАСГ са и двама бивши зам.-декани:

  • Здравко Петров (1951) – зам.-декан от 2006 г. до 2008 г.  Той е бил агент „Борис” на Софийско градско управление на ДС по линия на Шесто управление от 1986 г.
  • Йордан Радев (1946) – също зам.-декан в периода 2006-2008 г.  Той е вербуван под псевдонима „Данчев” от ПГУ през 1978 г. .
продължава>
 
<< Начало < Предишна 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Следваща > Край >>

Страница 83 от 93
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов