|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Обявени са над 580 агенти през втората половина на 2014 г. ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Петък, 26 Декември 2014 12:43
Share

alt

Общо 583 сътрудници на тоталитарните комунистически служби е обявила Комисията по досиетата през втората половина на 2014 г. Това става ясно от отчетния доклад на независимия държавен орган, внесен в Народното събрание, където той се отчита.

Докладът е под №16 и в него е отчетена дейността на Комисията за периода 1 юли 2014 г. 30 ноември 2014 г. За този период за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА са проверени общо 8355 български граждани, както следва:

 • 3021 лица, регистрирани за участие в избори;
 • 4309 лица, заемали или заемащи публични длъжности или извършващи публични дейности, както и кредитни длъжници;
 • 297 лица, проверени при предварителни проверки;
 • 728 лица, проверени по искане на граждани (за себе си или за свои близки).
 • продължава>
   
  Братя Гергови от Държавна сигурност в Асоциацията по голф ПДФ Е-мейл
  COMDOS - Решения
  Написано от Христо Христов   
  Вторник, 03 Октомври 2017 16:41
  Share

  alt

  Братята Красимир и Тодор Гергови бяха разкрити като щатни сътрудници на Държавна сигурност при проверката на ръководните и контролни органи на Българската голф асоциация, извършена от Комисията по досиетата.

  Това стана ясно днес от обявения от Комисията днес резултат при проверката на спортната асоциация. Тя е засегнала общо 7 лица (решение №2-1074 от 3 октомври 2017 г.).

  Красимир Гергов (1961), по-известният от двамата, който е познат като най-влиятелният рекламен бос в България и собственик на Би Ти Ви, всъщност е основател на Българската голф асоциация през 2001 г.

  Принадлежността му към ДС в случая е обявена в качеството му на председател на Управителния съвет на асоциацията от 2001 г. и член на Управителния съвет, представляващ „Професионална Голф Асоциация – Професионален Спортен Клуб” АД 2006 г. (за първи път Гергов официално е разкрит като сътрудник през 2009 г. при друга проверка на Комисията по досиета, б.а.).

  продължава>
   
  Щатният от ДС Велизар Енчев се изложи, бърка оперативни връзки с агенти ПДФ Е-мейл
  COMDOS - Закон за досиетата
  Написано от Христо Христов   
  Петък, 01 Май 2015 11:02
  Share

  alt
  Бившият щатен служител на Държавна сигурност Велизар Енчев (виж досието му тук), настоящ независим депутат, влязъл в 43-то Народно събрание от коалицията „Патриотичен фронт”, се изложи сериозно, показвайки, че не знае основните категории на агентурния апарат на ДС, въпреки че е работил за нея в периода 1985-1991 г.

  Това стана в парламента по време на приемането на отчетния доклад на Комисията по досиетата за дейността й през второто полугодие през 2014 г. в четвъртък (30 април 2015 г.). Там Енчев се опита да атакува председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов с обвинението, че в копията от архивни документи, които независимият държавен орган издава по искане на граждани, прозирали имена секретни сътрудници от други държави, въпреки аномизирането на материалите с черен маркер.

  продължава>
   
  Неизвестни архивни документи за съветското присъствие в София след 9 септември 1944 г. бяха предадени на Комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
  COMDOS - Комисията Костадинов
  Написано от Държавна сигурност.com   
  Понеделник, 27 Октомври 2014 21:44
  Share

  alt
  Комисията по досиетата получи днес неизвестни до момента архивни документи, свързани с военното комендантство в София след 9 септември 1944 г. и гарнизона на съветските войски по това време в българската столица.

  Това стана след като основателят на сайта desehistory.com Георги Михайлов предаде близо 20 архивни документи на държавния орган.

  Според него документите имам историческа стойност, защото се отнасят до връзката между съветското военно комендантство и българското военно комендантство в София.

   Освен кореспонденции между двете комендантства архивните документи включвал и свидетелства за неправомерни обиски след 9 септември 1944 г. и задигане на средства и ценни вещи, а също така и издирване на военни лица, арести и разследвания срещу тях.

  продължава>
   
  КОЙ от ДС е бил с привилегирована лихва в КТБ: Митьо Гестапото, Маджуков, масон и пиар на Костов и Ковачки ПДФ Е-мейл
  COMDOS - Решения
  Написано от Христо Христов   
  Вторник, 26 Септември 2017 18:03
  Share

  alt
  Последният началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия Димитър Иванов и вицеперзидент на „Мултигруп” след промените е едно от физическите лица, които са се ползвали със специални преференции за своите депозити в КТБ преди фалита.

  Това стана ясно, след като Комисията по досиетата обяви днес сътрудниците на тоталитарните комунистически служби сред лицата, които са се ползвали със привилегировани лихвени условия в КТБ (решение №2-1066 от 26 септември 2017 г.).

  Компания на Иванов, който е известен още като Гестапото, правят други публични фигури – оръжейният търговец Петър Маджуков, Борислав Сарандев – Стар Велик майстор на Обединената велика ложа на България и Велик Майстор на Великата ложа на Старите, Свободни и Приети зидари на България (към 2002 г.) и Михаил Михайлов – бивши медиен съветник на Софиянски, Костов, Ковачки и Кадиев.

  продължава>
   
  << Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

  Страница 8 от 81
  FacebookTwitter
  Google BookmarksLinkedin
  MySpaceRSS Feed

  Регистър

  Виртуален музей

  Виртуален музей на българския комунизъм

  Коментарно

  Коментарно

  Библиотека

  Библиотека

  Речник

  Коментарно
  https://www.Autodoc.BG
  Програма достъп до информация
  Декомунизация
  Христо Христов