|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Разкрити са сътрудниците на ДС в още четири инвестиционни посредника ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 01 Март 2018 18:24
Share

alt

Комисията по досиетата разкрити сътрудниците на тоталитарните комунистически служби в още четири инвестиционни дружества.

По закона за досиетата независимият държавен орган е задължен да извърши проверка на членовете на управителните, контролните и надзорните органи и прокуристите на инвестиционни посредници и на инвестиционни дружества

В "ПОПУЛЯРНА КАСА-95" АД (с предишно наименование: "ФИНАНСОВА КЪЩА "ПОПУЛЯРНА КАСА-95" АД") проверката е обхванала 18 души на ръководни постове в нея (решение №2-1214 от 26 февруари 2018 г.).

От тях с установена принадлежност са трима души, но Комисията е обявила данните за двама от тях, тъй като третият е починал, а по закон информацията в тези случаи не е публична.

Разкритите сътрудници са:

 • Огнян Гатев Дечев, член на Съвета на директорите (2006-2013);
 • Петър Нейчев Нейчев, член на Надзорния съвет като представител на „Петър Нейчев и синове” ООД (2006-2012).
 • продължава>
   
  Репресиите на ДС срещу католиците представя Комисията по досиетата в гр. Белене ПДФ Е-мейл
  COMDOS - Изследователска дейност
  Написано от Христо Христов   
  Понеделник, 12 Февруари 2018 12:21
  Share

  alt

  На 15 февруари 2018 г., четвъртък, от 17,30 ч. в гр. Белене, в Културен център „Евгений Босилков” на ул. „Страцин” 2 Комисията по досиетата ще представи втора част на новия тритомен документален сборник, посветен на дейността на Държавна сигурност срещу различните вероизповедания.

  Втората част на новото документално издание на Комисията обединява архивни документи за ДС срещу католическата църква, както и срещу мюсюлманското вероизповедание. Останалите два тома са посветени на православната църква и протестантите.

  Гр. Белене не е избран случайно за премиерата на сборника, тъй като в Северна България той е градът концентрирал най-много присъствие на вярващи, изповядващи католицизма.

  продължава>
   
  Албанската комисия по досиета избра България да черпи опит в отварянето на архивите на ДС ПДФ Е-мейл
  COMDOS - Комисията Костадинов
  Написано от Христо Христов   
  Сряда, 13 Декември 2017 21:16
  Share

  alt
  Сформираната преди една година в Албания Комисия по досиетата избра България като страната от бившия Източен блок, от която да почерпи конкретен практически опит в отварянето на архивите на тоталитарните комунистически служби.

  Внушителна делегация на албанската Комисия гостува на българската COMDOS във вторник (12 декември 2017 г.), като посети офиса на българските си колеги на ул. „Врабча” 1 в столицата, а също така се запозна на място с дейността на Централизирания архив за документите на ДС и разузнавателните служби на БНА, изграден в гр. Банкя.

  Контактът между двете комисии става още през лятото, когато по покана на албанската страна в Тирана гостува делегация на Комисията по досиетата, съставена от секретаря на Комисията Мариана Даракчиева и Борис Михайлов, член на Комисията.

  продължава>
   
  ГЕРБ се съгласи избора на нова Комисия за досиетата да се проведе при широк обществен дебат ПДФ Е-мейл
  COMDOS - Закон за досиетата
  Написано от Христо Христов   
  Понеделник, 02 Октомври 2017 13:55
  Share

  alt
  Само ден, след като над 60 университетски преподаватели, журналисти и изследователи излязоха с отворено писмо до премиера и министър-председателя с призова избора на нов състав на Комисията по досиетата да се проведе при широк обществен дебат, Парламентарната група на ГЕРБ излезе в декларация днес, в която приема направеното предложение и предлага да се отмени започнатата от парламента процедура по номинации.

  До отвореното писмо се стигна, след като миналата седмица стана ясно, че ГЕРБ предлагат за председател на Комисията своя депутат Антон Тодоров, срещу което остро несъгласие изразиха не само подкрепилите отвореното писмо общественици, но и извънпарламентарните партии „Да, България” , ДСБ, „Зелените”, БЗНС и ДЕОС в своя отделна обща позиция.

  продължава>
   
  Политиката на компартията към малцинствата отведе студенти при досиетата на ДС ПДФ Е-мейл
  COMDOS - Централизиран архив
  Написано от Христо Христов   
  Петък, 15 Май 2015 13:46
  Share

  alt
  Въпросите каква е била партийно-държавната политика към малцинствата в България в периода 1944-1989 г. и каква е ролята на репресивния апарат на Българската комунистическа партия отведе студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски” при досиетата на бившата Държавна сигурност.

  В четвъртък (14 май 2015 г.) първокурсници от катедра „Публична администрация” в най-старото висши учебно заведение в страната посетиха Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби, изграден от Комисията по досиетата в Банкя през 2011 г.

  Студентският интерес към малцинствата е свързан с курса по етнополитики, който изучават, а конкретният повод за посещението са двата сборника по темата, издадени от Комисията по досиетата – „Държавна сигурност и еврейската общност в България” и  „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1945-1990 г.”, том 1 и том 2 (2013).

  продължава>
   
  << Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

  Страница 3 от 85
  FacebookTwitter
  Google BookmarksLinkedin
  MySpaceRSS Feed

  Регистър

  Виртуален музей

  Виртуален музей на българския комунизъм

  Коментарно

  Коментарно

  Библиотека

  Библиотека

  Речник

  Коментарно
  https://www.Autodoc.BG
  Програма достъп до информация
  Декомунизация
  Христо Христов