|
Документи
За какво са използвани партийните организации в МВР-ДС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 07 Януари 2018 23:21
Share

alt

Към всяка структура на МВР-ДС по времето на социализма е съществувала първична партийна организация (ППО), кой която са се водили щатните служители в системата, крепяща тоталитарния режим на БКП .

Самите ППО са товарени със задачи от градските партийни организации, които са получавали напътствия от Секретариата на ЦК на БКП или от Политбюро.

Сайтът desebg.com публикува онлайн документ на първия секретар на Районния комитет на БКП при МВР, с указания как да бъдат проведени специални преглед-проверки на ППО.

Документът е от 1986 г. и целта на тези проверки е да се види как се изпълняват задачите, спуснати с поредния съображения на генералния секретар на БКП Тодор Живков.

продължава>
 
Идейно-политическо и чекистко възпитание на състава на школата на МВР-ДС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 03 Януари 2018 21:37
Share

alt
Една от задачите на извънкласната дейност в школата „Г. Димитров” на МВР-ДС е да засилва „обичта на младите слушатели към чекистката професия”.

Това е записано в секретни Мероприятия за подобряване и усъвършенстване на цялостната учебно-възпитателна работа в школата в светлината на Юлския пленум на ЦК на Партията и съветския опит.

Документът е от 1969 г. и desebg.com го публикува онлайн. В него са изброени по направления изискванията, които следва да се прилагат в школата от преподавателите и ръководството ѝ.

продължава>
 
Тревогите на Държавна сигурност за влиянието на дискотеките в Благоевградски окръг ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 24 Декември 2017 22:45
Share

alt
В началото на 80-те години на ХХ век Държавна сигурност е започнала да следи влиянието на дискотеките върху младото поколение в България. На тази новост в страната ДС е гледала с подозрение, тъй като ги е смятала за проводник на западно влияние чрез западната музика, което по това време се е третирало като идеологическа диверсия.

Особен интерес представляват докладите на ДС по места в страната, в които е запечатана информация за положението по този проблем за властта в съответния окръг (по това време страната е разделена на окръзи, б.а.).

продължава>
 
Министър: Трябват ни платени партийни работници в МВР-ДС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 21 Декември 2017 23:06
Share

alt

През 1950 г. тогавашният министър на вътрешните работи Руси Христозов е поискал от Политбюро да бъде преструктурираната дейността и подчинението на партийните организации в органите на МВР-ДС, така че служителите да бъдат „с високо политическо съзнание, култура и верни о смърт на партията”.

Това става ясно от строго поверителен доклад по партийна върхушка, който desebg.com публикува онлайн.

Документът е посветен на проблемите с партийно-политическата работа на поделенията н системата на МВР (народна милиция и Държавна сигурност).

продължава>
 
ДС получавала твърде малко ценна информация от Близкия Изток ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 21 Декември 2017 00:04
Share

alt
Държавна сигурност е получавала твърде малко ценна информация от резидентурите си в страните от Близкия изток. Това показват архивни документи на Първо главно управление на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна оценка на информацията, получена от агентурата на резидентурите в Близкия Изток през 1980 г.

Това опровергава твърдението на бивши служители на ДС, че тя е имала много добри позиции в страните от арабския свят.

Напротив, публикувания документ разкрива, че в Близкия Изток ДС е разполагала с общо 36 агенти (най-много в Сирия).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 42
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов