|
Документи
Преди „възродителния процес” ДС отчита: „Вражеският” контингент в Шуменско е само 10 души ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 03 Август 2018 08:17
Share

alt
Единствено 10 души Държавна сигурност е водила като „вражески” контингент сред мюсюлманите в бившия Шуменски окръг само няколко години преди проведената от Тодор Живков и комунистическата върхушка насилствена смяна на имената на мюсюлманите в България.

Това разкрива архивен документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Както сайтът писа преди няколко дни през 1979 г. началникът на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия ген. Петър Стоянов е поискал от Окръжните управления на МВР-ДС и от Софийско градско управление на МВР-ДС да докладват анализ за обстановката по места по линия на мюсюлманското духовенство.

продължава>
 
Влаковете като тайници за стокова контрабанда при социализма ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 02 Август 2018 21:54
Share

alt
Някои от архивните документи на ДС разкриват не само репресиите на БКП срещу българското общество, интересни подробности за някои малко познати факти от живота по време на тоталитарното управление на комунистическата партията.

Един от тези факти, крити от цензурата на БКП, е опитите за извършване на контрабанда при социализма.

Оказва се, че влаковете са използвани като средство за създаване на тайници за укриване на контрабандата на различни стоки и ценности.

Това разкрива документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретна справка за разкритите тайници в подвижния ж.п. състав от 1959 г.

От него става ясно за различни прийоми и засечени случаи на контрабанда на ценности, стоки и литература чрез влаковете.

продължава>
 
ДС за икономиката на социализма: Мините, металургията, енергетиката са обречени на провал ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 30 Юли 2018 19:27
Share

alt

„Минното дело, металургията, минералните суровини, енергетиката още със създаването си са обречени на провал”. Това е извод на Държавна сигурност, направен през месец май 1989 г., когато вече България е доведена до трети фалит при управлението на БКП и Тодор Живков, а в опит за командно-административна псевдореформа е  въведена фирмената организация на държавните предприятия.

Документът, който сайтът desebg.com публикува онлайн, представлява строго секретен доклад относно: Оперативната обстановка и дейността на органите на Държавна сигурност за защита на икономиката и подпомагане на нейното развитие след приемането на Указа за стопанската дейност и въвеждането на фирмената организация.

продължава>
 
Преди „възродителния процес”: Шесто управление на ДС иска отчет за мюсюлманството в страната ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 26 Юли 2018 07:02
Share

alt
Пет години преди провеждането насилствената смяна на имената на турците в България Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия е изискало от окръжните управление на МВР-ДС и от Софийско градско управление (СГУ) на ДС подробни аналитични справки за състоянието на работата срещу мюсюлманското духовенство.

Това разкрива архивен документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно окръжно на Шесто управление да ДС, подписано от неговия началник ген. Петър Стоянов от ноември 1979 г.

С него от СГУ и от окръжните управления на МВР-ДС е изискано да се докладват следните данни за периода 1978-1979 г. по линия на турската линия:

продължава>
 
БКП е крила аварии и трудови злополуки с хиляди смъртни случаи и загуби за милиони ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 25 Юли 2018 11:56
Share

alt
По време на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия аварии и трудови злополуки са довели до хиляди смъртни случаи, а нанесените щети са за милиони. Само за периода 1970-1973 г. са станали 253 941 такива инциденти, при които са загинали 2133 работници.

Това разкрива документ на МВР-ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той е от 1975 г. и представлява строго секретен доклад за „По-важни причини за авариите и произшествията в промишлеността и някои страни от работата на органите на МВР за предотвратяването им”.

Металургичният комбинат „Кремиковци” е посочен като един от големите обекти, в които авариите се увеличават ежегодно. За първата половина на 70-те години на ХХ век те са 5434 на брой, а щетите от тях са за 19 млн. лв. Не е произведена продукция за над 2,5 млн. тона.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 47
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов