|
Документи
Обучението на „кубинските другари” от ДС е излязло „солено” на българите ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 11 Юли 2017 17:49
Share

alt

Обучението на кубински оперативни кадри на режима на Фидел Кастро от Специалната школа на Държавна сигурност в София е предизвикало редица проблеми от финансово, битово и комуникационни проблеми и на практика е излязло „солено” на българското общество, което по времето на комунизма е държано в неведение за цената на „братската” помощ, която върхушката на БКП е пилеела с река ръка от държавната хазна за сметка на българите.

Това разкрива архивен документ от ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно предложение относно: Подготовката за приемане на обучение на кубинските другари. Тя е подписана от началника на школата „Г. Димитров” до председателя на Комитета по Държавна сигурност ген. Ангел Солаков от 1967 г.

продължава>
 
В школата на ДС: Подготвяме кадри, безпределно верни на компартията ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 18 Юни 2017 09:31
Share

alt
Първостепенната задача на Висшата специална школа на МВР-ДС „Г. Димитров” е била да подготвя политически закалени кадри за Държавна сигурност, възпитани в „дух на безпределна преданост към Партията и Народната власт”.

Това разкриват документи на ДС, които desebg.com публикува онлайн.

Те представляват секретен Правилник за организацията, ръководството и работата в школа „Г. Димитров” при МВР от 1956 г., както и заповед за утвърждаването му ѝ от началника на школата

Освен с безпределна преданост към БКП идеологическата вярност е постигана като оперативните работници са „въоръжавани великото учение на марксизма-ленинизма”.

продължава>
 
МВР-ДС разкрива престъпността сред учениците при социализма ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 15 Юни 2017 21:05
Share

alt
Един от митовете, който подхранва носталгията по режима на БКП е, че не е имало престъпност, но документите от архива на Държавна сигурност категорично опровергават подобни твърдения.

МВР-ДС е криело истинската картина до 1989 г., но в същото време е водило точна статистика за престъпността, дори сред подрастващото поколение.

Сайтът desebg.com публикува онлайн един от тези документи, които осветляват реалното състояние на проблема с престъпността сред учащите.

Той представлява строго секретна справка за състоянието на престъпността сред учащите се през 1979 и 1980 г.

продължава>
 
Хуморът и сатирата като заплаха за режима на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 11 Юни 2017 08:26
Share

alt
Хуморът и сатирата са се схващали като заплаха за тоталитарното управление на Българската комунистическа партия и по тази причина нейният репресивен апарат в лицето на Държавна сигурност е разработвал институциите и лица, свързани с тях.

Това разкрива архивен документ на ДС от 1978 г., който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретно писмо от Секретариата на МВР до ресорния зам.-министър на вътрешните работи относно необходимостта от взимането на разработка на Дома на хумора и сатирата в Габрово.

В документа е посочено, че МВР е сезирано то Окръжно управление на МВР-ДС Габрово за това, че като голям културен център Домът на хумора и сатирата привлича интереса на значителен брой западни културни организации и лица.

продължава>
 
Държавна сигурност докладва: Офицерите са враждебно настроени срещу ОФ властта ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 07 Юни 2017 21:11
Share

alt
Офицерите от Софийския гарнизон са определени от Държавна сигурност като вражески настроени срещу Отечествения фронт, дошъл на власт с преврата на 9 септември 1944 г. в условията на съветска окупация.

Това разкрива документ на ДС от 1946 г., който сайтът desebg.com публикува онлайн. Той представлява доклад от оперативен работник, инспектор при отделение „А” (вътрешнополитическо разузнаване) на Държавна сигурност до началника на отделението.

„Отрицателното отношение към ОФ властта намира израз в критикуване на мероприятия на ОФ, саботиране на културно-просветната работа в казармата, съзнателно неполагане на грижи за укрепване на дисциплината, враждебно отношение към завеждащите политическата подготовка във войската, одобряване на поведението на опозиционните групи, демонстративно четене на опозиционната преса, неблагоприятно изказване за водачите на ОФ”, е посочено в доклада.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 37
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов