|
Документи
Мечти за бягство от „ваканционния затвор” в България при комунизма ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 13 Август 2018 18:17
Share

alt
След изграждането на Берлинската стена, разделяща Западен от Източен Берлин, немалка част от желаещите свобода източногерманци пренасочват своите опити към комунистическа България, където пристигат под предлог туризъм, смятайки че оттук по-лесно ще преминат границата.

Още през 1962 г. вече има източногерманци, които избират този път към свободата. А какъв е престоя тогава за германците на българското Черноморие е описано подробно от германския журналист Хелмут Айкелман в репортаж, публикуван в западногерманския вестник „Щутгартер цайтунг” от 8 ноември 1962 г. под заглавието „На червения бряг на Черно море” – обща германска среща в България.

Днес се навършват 57 години от началото на строежа ѝ, започнал на 13 август 1961 г. и по този повод desebg.com публикува българския превод на статията, запазен в архива на Държавна сигурност.

продължава>
 
Поверително: Кого награди Живков за „възродителния процес” ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Вторник, 22 Май 2012 17:24
Share

Сайтът desebg.com публикува поверителен указ №1313 на председателя на Държавния съвет и лидер на БКП Тодор Живков от 1986 г. за награждаването на отговорни ръководители и служители от МВР за приноса им в осъществяването на възродителния процес.

Указът съдържа имената на 180 кадрови служители на МВР и техните звания, които година след насилственото преименуване на българските турци са наградени от Живков с различни държавни ордени.

Сред тях са както висши ръководители от ръководството на министерството и различни управления в Държавна сигурност, така и по-нисши лица, като някои старшини.

След 10 ноември 1989 г. в Държавния съвет, който се оглавява от Петър Младенов, се взима решение за фалшифицирането на документа. От него е следвало да бъде заличена частта, в която се посочва, че той е "за приноса им в осъществяване на възродителния процес".

Решението за „редакцията” в документа е съобщено лично от министъра на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев пред колегиума на МВР, проведен на 24 януари 1990 г. (виж по-точно 54 страница от стенограмата).

Почти всичките неговите членове са отличени с най-големите награди именно с въпросния указ №1313. Министърът прави неуспешен опит да убеди генералите от ДС да върнат ордените за „възродителната” акция.

.
продължава>
 
ДС: Армията е враждебна на Партията, разработваме над 700 офицери ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 12 Август 2018 11:15
Share

alt

Дори седем години след Деветосептемврийския преврат през 1944 г., оцелелите от „народния съд” и лагерите български офицери са подложени на тотално преследване от страна на комунистическия режим.

Това разкрива архивен документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен доклад от началника на Трето политическо управление на ДС за борба с контрареволюцията относно: Взетите на разработка офицери от Българската армия и е от 1951 г.

От него става ясно, че в началото на 50-те години на ХХ век Държавна сигурност анализира, че „кадъра на нашата народна войска е доста замърсен с враждебни на партията и народната власт елементи.

продължава>
 
ДС изучавала и съветския партиен опит в КГБ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 10 Август 2018 08:49
Share

alt
Репресивният апарат на БКП в лицето на Държавна сигурност е изучавал не само оперативния, но и партийния опит в съветския КГБ.

Това разкриват архивни документи на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн. Както е известно съветските тайни служби са пряко подчинени на висшето ръководство на комунистическата партия на СССР, като за целта са създадени първични партийни организации и партийни комитети към отделните структури на КГБ.

Този модел е копиран и в България след 9 септември 1944 г. В МВР-ДС също са създадени първични партийни организации и съответни партийни комитети, които следят щатните служители в системата на вътрешното министерство и Държавна сигурност, болшинството от които са партийни членове (много малка част са членове на ДКМС, б.а.).

продължава>
 
Как ДС разобличава западни туристи с критики срещу социализма в НРБ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 09 Август 2018 08:53
Share

alt

Държавна сигурност е била безкомпромисна към всеки чужденец, за когото е установявала, че се отнася критично към социалистическия строй в Народна република България, строен от БКП.

Това разкрива архивен документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретна справка относно: Провежданата идеологическа диверсия от граждани на капиталистически страни и противодействието на органите на ДС и е от 1966 г.

 В него са описани конкретни примери, при които ДС се е намесвала при случаи на засечена критика от страна на чужденци.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 47
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов