|
Документи
Държавна сигурност: Винаги сме се учили от прославените съветски чекисти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 07 Май 2018 21:00
Share

alt
В своята дейност за „пресичане и разкриване на враговете” органите на Държавна сигурност винаги са се учили и се учат от неизчерпаемия опит на прославените съветски чекисти.

Това се казва в документ на Комитета за Държавна сигурност (КДС) от 1966 г., който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно предложение до Секретариата на ЦК на БКП от ген. Ангел Солаков – председател на КДС и Тодор Ганчовски – първи секретар на партийния комитет при КДС.

В предложението си те предлагат освен дотогавашното обучение на оперативни кадри на КДС в СССР да бъдат изпратени и партийни работници, които да изучат „богатия опит на партийния комитет на КГБ”, за да може „да бъдем в състояние още по-добре и всестранно да изпълняваме задачите, които ни се поставят от Партията.

продължава>
 
Да те „подготвят” за „народния съд” в Съветския съюз ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 06 Март 2014 13:14
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува документ, свързан с арестуването на тримата български регенти и още осем високопоставени бивши членове на Министерския съвет и висши военни след 9 септември 1944 г. от Червената армия, окупирала Царство България.

От документа става ясно, че всичките 11 политически лица и военни са били откарани в СССР, където в продължение на повече от три месеца са им проведени разпити и следствие. След това, в началото на януари 1945 г. те са предадени в София на българските власти (на министъра на вътрешните работи Антон Югов). След по-малко от месец по-голямата част от тях са осъдени на смърт от т. нар. Народен съд, а смъртните присъди са изпълнени.

11-те задържани и отведени в СССР души са:

  продължава>
   
  За първи път онлайн: Решението от пленума на ЦК на БКП за сливане на България със СССР. Част 3 ПДФ Е-мейл
  Документи - ЦК на БКП
  Написано от Христо Христов   
  Събота, 26 Май 2012 09:59
  Share

  Сайтът desebg.com публикува  част 3 от стенограмата от пленума на ЦК на БКП от декември 1963 г., който приема предложението на Тодор Живков за сливане на България със Съветския съюз.

  Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев заяви, че най-голямото предателство в историята на България е предложението на комунистическата партия страната да стане 16-та република на СССР.

  Държавният глава настоя да бъдат публикувани архивните документи, които показват как ръководството на БКП е гласувало единодушно за подаряването на България.

  Сайтът desebg.com реагира и първи дава възможност на обществото да се запознае онлайн с непубликуваната до този момент стенограма от заседанието на пленума на ЦК на БКП, на който се обсъжда присъединяването на България към Съветския съюз и се взема решение за това.


  В част 1 е представена кратка история на предложението за 16-та република и е публикуван доклада на Тодор Живков (1-41 стр.).

  Част 2 съдържа финалната част от доклада на първия секретар на ЦК на БКП и последвалите изказвания от участници в пленума (42-91 стр.).

  В част 3 (92-144 стр.) ще откриете финалните изказвания, направени по време на дискусията (92-133 стр.), решението на пленума на ЦК на БКП за обединение на НРБ със СССР (134-135) и писмо на Тодор Живков (136-142) за взетото решение до ЦК на КПСС и до съветския лидер Никита Хрушчов, подготвено и изпратено по поръчение на Централния комитет на българската компартия. Част 3 съдържа и втори, редактиран вариант на решението на пленума с подписи на представители на вишето партийно ръководство (143-144 стр.).

   

  Документът се публикува в три части поради големия му обем. Оригиналът се съхранява в Държавна агенция "Архиви", откъдето на desebg.com е предоставено копие.

  .
  продължава>
   
  Строго секретният доклад на кабинета Попов за обследване на ДС. Част 3: „Дейността на Шести отдел на Шесто управление-ДС” ПДФ Е-мейл
  Документи - МС
  Написано от Христо Христов   
  Понеделник, 07 Февруари 2011 22:04
  Share

  От 3 февруари 2011 г. сайтът Държавна сигурност.com започна да публикува единствения правителствен документ от промените след 10 ноември 1990 г., свързан с обследване на дейността на бившата Държавна сигурност на правителството на Димитър Попов от 1991 г. Целта е хората, които се интересуват от истината за ДС, да могат да се запознаят  с този единствен по рода си документ.

  В Част 1  бяха публикувани протоколите на заседанията на Министерския съвет, предложението за създаването на комисията от Димитър Луджев, както и 35 страници от началото на самия строго секретен доклад  за направленията на Държавна сигурност.

  Част 2 е посветена на т. нар. възродителен процес.

  Част 3 е за Шести отдел на Шесто управление на ДС.

  .
  продължава>
   
  Кадрите на ДС с привилегия за Юридическия факултет на Софийския университет ПДФ Е-мейл
  Документи - МВР
  Написано от Христо Христов   
  Събота, 05 Май 2018 18:32
  Share

  alt
  Кадрите на Държавна сигурност и Народната милиция са получили привилегията да следват право в Юридическия факултет по специален ред чрез създаването поток и за по-кратък срок от класическото следване.

  Това сочи документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

  Той представлява Указ за юридическа квалификация на някои служители при Министерството на вътрешните работи от 1957 г.

  За юридическата квалификация на кадри на ДС и Народната милиция тогава е създаден специален поток в Юридическия факултет с 3-годишен срок на обучение.

  продължава>
   
  << Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

  Страница 7 от 42
  FacebookTwitter
  Google BookmarksLinkedin
  MySpaceRSS Feed

  Виртуален музей

  Виртуален музей на българския комунизъм

  Коментарно

  Коментарно

  Библиотека

  Библиотека

  Речник

  Коментарно
  https://www.Autodoc.BG
  Програма достъп до информация
  Декомунизация
  Христо Христов