|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата открива временна приемна и изложба в Стара Загора ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Сряда, 15 Април 2015 08:04
Share

alt
На 16 април 2015 г., четвъртък,  от 14 ч. Комисията по досиетата открива временна приемна в Стара Загора. Приемната ще бъде организирана в сградата на Регионалния исторически музей града. Там желаещите ще могат да подадат на място заявления за достъп до информацията в архивите на тоталитарните комунистически служби, събирана за тях или за техни починали близки.

От Комисията уточняват, че при подаване на документи за свои починали близки е необходимо гражданите да носят и актуално удостоверение за наследници.

 Подалите заявления ще бъдат уведомени по телефона и ще им бъде предложено време за непосредствено запознаване с тях в читалнята на Комисията в София на ул. „Врабча” 1.

продължава>
 
Съдружник на Доктора и Амигоса се оказа щатен от ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 16 Октомври 2017 20:34
Share

alt
Димитър Мирянов, съдружник на застреляния през 2006 г. цигарен контрабандист Иван Тодоров – Доктора и на станалия известен при Яхтения скандал от 2003 г. Петър Петров – Амигоса, се оказа щатен служител на бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно след обявената проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на финансовия посредник „Източни финанси” ООД от Комисията по досиетата.

Проверени са общо 9 души на ръководни постове в инвестиционното дружество. От тях с принадлежност към ДС е Димитър Мирянов – член на Общо събрание в „Източни финанси”, съдружник (1998-2004) и управител в същия период (решение №1085 от 10 октомври 2017 г.).

Мирянов, който е роден през 1939 г. във видинското Ново село, е разкрит като щатен служител на Второ управление на Комитета за държавна сигурност от 1966 г., а от 1969 г. на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването).

Фирмата „Източни финанси” ООД  е създадена през 1998 г. от Иван Тодоров – Доктора, от Петър Петров – Амигоса, който ще се превърне в негов основен финансист и от Евелин Банев – Брендо. Последният я напуска малко по-късно, за да се превърне през следващите години в „кокаиновия крал”, разследван и осъден за организиране на престъпна група за пране на пари от накотрафик.

продължава>
 
Щатният от ДС Велизар Енчев се изложи, бърка оперативни връзки с агенти ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Петък, 01 Май 2015 11:02
Share

alt
Бившият щатен служител на Държавна сигурност Велизар Енчев (виж досието му тук), настоящ независим депутат, влязъл в 43-то Народно събрание от коалицията „Патриотичен фронт”, се изложи сериозно, показвайки, че не знае основните категории на агентурния апарат на ДС, въпреки че е работил за нея в периода 1985-1991 г.

Това стана в парламента по време на приемането на отчетния доклад на Комисията по досиетата за дейността й през второто полугодие през 2014 г. в четвъртък (30 април 2015 г.). Там Енчев се опита да атакува председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов с обвинението, че в копията от архивни документи, които независимият държавен орган издава по искане на граждани, прозирали имена секретни сътрудници от други държави, въпреки аномизирането на материалите с черен маркер.

продължава>
 
Над 850 души са посетили читалнята на Комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Сряда, 31 Декември 2014 13:41
Share

alt

Общо 859 души са посетили читалнята на Комисията по досиетата между юли и ноември 2014 г. Това показва статистиката, отчетена в доклада на независимия държавен орган за посочения период, внесен в Народното събрание.

За 5-те месеца от юли до края на ноември тази година в Комисията са подадени общо 677 заявления за запознаване с различни архивни документи на тоталитарните комунистически служби. От тях 500 са от граждани за запознаване с документи за себе си или за свои близки.

С изследователска цел са 131 заявления, а 46 души са подали заявления по Закона за политическа и гражданска реабилитация репресирани лица.

Общо 49 045 листа са предадените от Комисията копия на архивни документи. За запознаване с документи на граждани и изследователи са предоставени 7513 дела, подготвени са 582 отговора на запитвания, направени са справки по 1200 дела.

продължава>
 
Още три спортни федерации със сътрудници на ДС в управите им ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 12 Октомври 2017 11:31
Share

alt

Комисията по досиетата извърши проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби в още три спортни федерации, всичките които се оказаха с хора на Държавна сигурност в управителните си и контролни органи.

В Българската федерация по гимнастика са проверени общо 35 лица на ръководни позиции. От тях с принадлежност са установени 3-ма души (решение №1083 от 10 октомври 2017 г.).

Комисията е обявила двама от тях, а третият е починал и в този случай законът не позволява информацията да бъде публична.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 83
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов