|
Документи
Политическата работа в ДС – революционното жило на кадрите ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 30 Август 2017 18:46
Share

alt
Политическата и възпитателната работа сред служителите на МВР трябва да е онова революционно жило, което да изгражда и създава все по-високо дисциплинирани, кристално чисти с чувство на голяма отговорност служители, верни и предани на Партията, на Съветския съюз и другаря Сталин.

Коренната промяна в политическата работа в МВР-ДС е главното предложение на министъра на вътрешните работи ген. Георги Цанков до Политбюро на ЦК на БКП през 1951 г.

Документът, който desebg.com публикува онлайн, илюстрира стремежът за пълен в един от най-мрачните периоди на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия – началото на 50-те години, когато тогавашният партиен и държавен ръководител е Вълчо Червенков, налагащ пълната съветизация на България с репресивните методи на Сталин.

продължава>
 
ДС не могла да спре стоковата контрабанда при комунизма ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 28 Август 2017 22:04
Share

alt
Държавна сигурност е следяла и засичала извършването на стоково-валутна контрабанда от съседни страни като бивша Югославия, но не е била в състояние да я спре.

Това разкрива документ на ДС от края на тоталитарното управление на БКП, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Оперативната обстановка по линия туризъм – СФРЮ от 1987 г.

За 10 месеца пътникопотокът от Югославия по това време е възлизал на над 1,4 млн. души, като само 1% от тях са били организирани туристи.

ДС посочва, че основната част са транзитно преминаващи пътници през НРБ до Турция и обратно в Югославия.

Още тогава е засечено засилване на граждани мюсюлмани от автономната провинция Косово в Югославия.

продължава>
 
В края на комунизма: София щяла да остане без хранителни стоки заради сръбска инвазия ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 26 Август 2017 21:12
Share

alt
Българското столица е била заплашена да остане без хранителни стоки от първа необходимост заради пазара, който в края на комунизма са правили граждани на Югославия в София.

През 1987 г. Държавна сигурност засича масовото изкупуване на хранителни стоки от сърби, които безпрепятствено пътуват до София и масово изкупуват олио, ориз, кашкавал, сирене колбаси и др.

В строго секретен рапорт до началника на Софийско градско управление на МВР-ДС, който desebg.com публикува онлайн, е изложен проблемът с масовото изкупуване на хранителни стоки от югославски граждани на територията на София.

По това време управлението на БКП начело с Тодор Живков е докарало България до трети фалит след 1960 и 1977 г.

продължава>
 
ДС взима шефство над Международния балетен конкурс във Варна ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 25 Август 2017 08:29
Share

alt

Мерките на Държавна сигурност, взети на първия Международен балетен конкурс във Варна през 1964 г., не са предотвратили негативните коментари сред участниците за положението в комунистическа България и зависимостта ѝ от Съветския съюз.

Това разкрива архивен документ на ДС от 1964 г., който desebg.com публикува онлайн.

Той е строго секретен рапорт относно: Провеждането на първия Международен балетен конкурс във Варна.

От него става ясно, че специално за събитието от София е командирован във Варна оперативен работник, който провежда предварителни срещи с трима местни служители на ДС и провеждането на редица мероприятия.

 На тях е „заострено вниманието за повишаване на бдителността по време на конкурса, недопускане на провокационни прояви, установяване на подозрителни връзки и други”.

продължава>
 
Извращенията на следствието в Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Август 2017 22:30
Share

alt

В политическото „правосъдие” по времето на комунизма следствието в Държавна сигурност е утвърден орган за изтръгване на показания по насилствен начин и успешното монтиране на политически съдебни процеси срещу противници на тоталитарната комунистическа власт.

За тези крайни средства на следствието в ДС, въведени по съветски образец под надзора на съветските съветници в България след 9 септември 1944 г., свидетелстват множество архивни документи.

В тях самата Държавна сигурност признава за работата с „неправилни методи”, като определя допуснатите слабости като „извращенията в следствието”.

Сайтът desebg.com публикува един такъв документ, който представлява доклад за състоянието на следствената работа на VII отдел и следствените отделения по окръзи от 1951 г.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 38
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов