|
Документи
ДС получавала твърде малко ценна информация от Близкия Изток ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 21 Декември 2017 00:04
Share

alt
Държавна сигурност е получавала твърде малко ценна информация от резидентурите си в страните от Близкия изток. Това показват архивни документи на Първо главно управление на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна оценка на информацията, получена от агентурата на резидентурите в Близкия Изток през 1980 г.

Това опровергава твърдението на бивши служители на ДС, че тя е имала много добри позиции в страните от арабския свят.

Напротив, публикувания документ разкрива, че в Близкия Изток ДС е разполагала с общо 36 агенти (най-много в Сирия).

продължава>
 
Агентите на Държавна сигурност в Близкия Изток ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 04 Декември 2017 23:16
Share

alt
Архивни документи на Държавна сигурност разкриват броя на агентите, с които тя е разполагала през последното десетилетие на комунистическия режим.

От един от тези документи, който desebg.com публикува онлайн, става ясно, че в началото на 80-те години на миналия век ДС е имала близо 40 агенти в Близкия и Среден Изток.

Строго секретна информация относно: Състоянието на агентурните позиции на отдел 09 (Арабски страни) на Първо главно управление на ДС (разузнаването, б.а.) от 1981 г. показва, че по това време в Сирия ДС е разполагала с общо 39 агенти.

От тях 18 са били с преки възможности за работа по агентурно-оперативни позиции, а останалите – с косвени.

продължава>
 
Как Петър Младенов каза истината за фалиралия социализъм в България само на ДС и КГБ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 27 Ноември 2017 09:38
Share

alt
На 25 ноември 1989 г., само две седмици след като Тодор Живков е сменен по настояване на Кремъл, а на негово място Политбюро на ЦК на БКП избира също верния на руснаците Петър Младенов, новият генерален секретар на компартията се среща с ръководството на МВР и на Държавна сигурност.

Разбира се, информацията от тази ключова среща, не е публикувана в „Работническо дело”, за разлика от всички останали срещи на Петър Младенов. Признанията направени тогава стигат до нас благодарение на запазените архиви на Държавна сигурност.

Срещата е тайна, защото на нея Младенов казва пред елита на МВР и Държавна сигурност истината за скапания и на практика фалирал социализъм, който БКП „строи” в продължение на 45 години. Сайтът desebg.com припомня тези малко известни факти с поредицата „Трансформацията на Държавна сигурност 1989-1990”.

продължава>
 
Когато „отговорни партийни другари” от МВР не могат да станат обвиняеми без съгласието на ЦК ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 11 Ноември 2017 22:01
Share

alt
Да, няма шега. Имало е време, когато по-отговорните служители на МВР-ДС не са могли да бъдат разследвани и обвинени от прокуратурата за извършени от тях престъпления без да е взето съгласието на ЦК на БКП и на министъра на вътрешните работи.

Разбира се, става въпрос за тоталитарното управление на компартията, когато правосъдието минава през партийната книжка и положението ти в БКП.

Сайтът desebg.com публикува онлайн документът, с който от МВР-ДС са поискали да бъде въведено такова изискване.

Той е от 1949 г. и представлява доклад до Секретариата на ЦК на БКП относно: Непартийното отношение на Главната прокуратура към органите на МВР. Негов автор е зам.-министърът Руси Христозов, който малко по-късно става и министър.

продължава>
 
Щатните в ДС умирали от любопитство да отидат на шествието на Екогласност на 3 ноември 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 08 Ноември 2017 23:37
Share

alt
Организираното от „Екогласност” мирно шествие до Народното събрание на 3 ноември 1989 г. е предизвикало невиждано любопитство в редиците на щатните служители на МВР-ДС, някои от които са се подготвяли да отидат на него и да наблюдават първото по рода си събитие дни преди принудителната оставка на генералния секретар на БКП Тодор Живков.

Поради тази причина се е наложило лично първият зам.-министър на вътрешните работи ген. Григор Шопов да издаде специална заповед, с която е забранено на служителите да присъстват на събитието.

Заповедта, която desebg.com публикува онлайн, е издадена същия ден – 3 ноември 1989 г. и е адресирана до началниците на централните управления на МВР, Софийско градско управление и Областното управление на МВР.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 39
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов