|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Образование: комунизъм
Евтим Костадинов: Разкрихме близо 12 000 агенти ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Декември 2016 15:50
Share

alt

Сайтът desebg.com публикува резюме от доклада на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов за дейността на независимия държавен орган, представен на конференцията „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание“, проведена в гр. Враца на 20-21 ноември 2016 г. и организирана от община Враца и фондация „Истина и памет” пред ученици и студенти от града. Вътрешните подзаглавия са на сайта. Днес, 6 декември 2016 г. се навършват точно 10 години от приемането на закона за досиетата, който действа и към момента.


Комисията по досиетата стартира своята дейност през април 2007 г. по силата на приетия през декември 2006 г. закон за досиетата. Той беше приет от 40-то Народно събрание в резултат на постигнато политическо съгласие и подкрепен от БСП, ДПС, НДСВ и Синята Коалиция.


Преди 10 години

Бих казал, че започнахме работа при нулев кредит на обществено доверие, до голяма степен в резултат на неуспешната дейност на предходните няколко комисии, създадени по време на прехода.

продължава>
 
Престъпленията на комунистическия режим срещу Православната църква ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от доц. Дилян Николчев   
Понеделник, 28 Ноември 2016 19:15
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува доклада на доц. д-р Дилян Николчев „Престъпленията на комунистическия режим срещу православната църква” – примери в документи, представен на конференцията „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание“, проведена в гр. Враца на 20-21 ноември 2016 г. и организирана от община Враца и фондация „Истина и памет” пред ученици и студенти от града. Доц. Николчев е преподавател по Църковно право и Устройство и управление на БПЦ в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Той е автор на книгата „Екзарх Стефан под „грижите” на Държавна сигурност” (2015). Вътрешните подзаглавия в публикацията са на сайта.

 

Размишлявах върху това как максимално да доближа темата за „Престъпленията на комунистическия режим срещу Православната църква“ до неопетненото знание–съзнание на младите хора, които физически не са били свидетели на този трагичен период от историята на страната ни (в голяма степен късметлии), както и как да убедя този кръг от слушатели, още с първите си изречения, че днес не е възможно те да очакват справедлив, богат и перспективен свят в личен и обществен план, ако не познават одиозните „отломки“ от миналото на техните бащи и на бащите на техните бащи. Тези мои предварителни размишления определиха и кръга от примери и въпроси към така поставения проблем.

продължава>
 
Христо Христов: Пет десни кабинета да се сменят без декомунизация ще са губещи ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 25 Ноември 2016 11:26
Share

alt

Сайтът desebg.com публикува видео от участието на разследващия журналист Христо Христов в предаването на БНТ „Денят започва с култура” (сряда, 23 ноември 2016 г.).

То е посветено на съвместната инициатива на община Враца и основаната от Христов фондация „Истина и памет” конференция „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание”, проведена на 20-21 ноември 2016 г. във Враца пред ученици, студенти и граждани.

Основателят на desebg.com критикува липсата на държавна политика за преосмисляне на комунистическото наследство.Анлетративата на това бездействие е активните хора в гражданското общество да се обединят и да изнасят знанието и информацията за комунистическия режим пред младите поколения не само в София, а и в страната.

продължава>
 
Завещанието на тоталитарното управление на БКП и опитите за декомунизация ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Вторник, 22 Ноември 2016 21:41
Share

alt

Сайтът desebg.com публикува доклада на разследващия журналист Христо Христов „Завещанието на тоталитарното управление на БКП и опитите за декомунизация”, презентация от който беше представена на конференцията „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание“, проведена в гр. Враца на 20-21 ноември 2016 г. и организирана от община Враца и фондация „Истина и памет”. Тя беше посетена от ученици, студенти, преподаватели и граждани от Враца.

 

Кървавата цена на режима

Когато говорим за тоталитарния комунистически режим и искаме да го оценим обективно е много важно да знаем какво е неговото истинско завещание. Каква сметка оставя, когато комунистическата система рухва през 1989 г.?

продължава>
 
Историци и експерти разчупиха мълчанието за комунизма във Враца ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 21 Ноември 2016 19:40
Share

alt

„Младите хора трябва да разберат истината за нашето близко минало. Истини за тоталитарния период, които трябва да се знаят. Защото онзи, който не познава миналото си е обречен да няма бъдеще. От грешките в миналото ние може да се поучим”.

Това заяви днес кметът на Враца Калин Каменов (ГЕРБ) при откриването на научната конференция „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание“, която се проведе в Регионалния исторически музей в града пред ученици от различни местни училища, студенти, техните преподаватели, а също и граждани на Враца.

Инициативата е първата по рода си, която се провежда извън София, и първата, която е по идея на местната власт. Съорганизатор на събитието е неправителствената фондация „Истина и памет”.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 2 от 12
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов