|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Образование: комунизъм
ПЕТИЦИЯ: Необходимостта от изучаване на комунистическия режим в училище по нов учебен план ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 28 Февруари 2014 10:18
Share

alt
Петицията за необходимостта от промяна на учебните планове като в тях се въведе изучаването на тоталитарните режими в сравнителен план, както и конкретно на българския комунизъм в средното училище, е вече в интернет и е отворена за обществена подкрепа.

Документът е иницииран от проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България на среща с оцелели участници в горянското движение на 19 февруари 2014 г. в Благоевград и беше разпространен най-напред на сайта desebg.com.

„Българите имаме правото да знаем и колко дълго живее стария комунистически режим и как днес неговите мимикрии препъват на всяка стъпка демократичното европейско бъдеще на България”, се посочва още в документа.

„Четвърт век след падането на комунизма в България ние продължаваме да живеем в някакви паралелни светове по отношение на знанието ни за историята между 1944 и 1989 г. Продължаваме да сме свидетели на славословието на режима, въпреки че имаме пълна и обективна академична историография и  красноречиви журналистически разследвания за него”, се посочва още в петицията.

продължава>
 
Защо българските ученици не знаят истината за комунизма ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Любомир Пожарлиев   
Вторник, 05 Ноември 2013 11:39
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува изследването „Комунизмът в учебниците” на Любомир Пожарлиев, докторант в катедра “Социология” на СУ “Св. Климент Охридски”. Той е представен на конференцията „Образованието за комунистическия режим и европейските демократични ценности на младите хора в България днес“, организирана от фондация „Конрад Аденауер”, Център за Европейски изследвания в Брюксел при ЕНП и фондация „Център Хана Аренд” през септември 2013 г. в София. Текстът се препечатва от портала „Култура” със съгласието и разрешението на колегите. Заглавието „Защо българските ученици не знаят истината за комунизма” е на desebg.com.

 

Целта на учебната програма по история е учениците “да разширят познанията си за най-стойностните явления в историческото развитие на българите и да обогатят представата си за своята етнокултурна идентичност”. Тоест да възпитава национална гордост и идентичност, която се мисли етнокултурно! Комунистическият период е проблем за постигането на тази цел.

продължава>
 
34% от младежите смятат окупиралата България през 1944 г. Съветска армия за освободител ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 30 Септември 2013 12:18
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува част 6 (последна) от представителното изследване на НЦИОМ, проведено като част от проект „Образованието за комунистическия режим и европейските демократични ценности на младите хора в България днес“ на фондация „Конрад Аденауер”, Център за Европейски изследвания в Брюксел при ЕНП и фондация „Център Хана Аренд”, представено на 19 септември 2013 г.

В тази последна част от изследването се представят оценките на младите хора в България за някои ключови събития от времето на комунистическия режим – окупацията на страната от Съветската армия, участието на български войски в смазването на Пражката пролет в Чехословакия през 1968 г., разправата с опозиционния земеделски лидер Никола Петков и убийството на писателя Георги Марков.

Дотук в изследването:

продължава>
 
Половината от младите хора: Държавна сигурност е репресивна. Комунистите и ДС са забогатели след прехода ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 27 Септември 2013 10:46
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува част 5 от представителното изследване на НЦИОМ, проведено като част от проект „Образованието за комунистическия режим и европейските демократични ценности на младите хора в България днес“ на фондация „Конрад Аденауер”, Център за Европейски изследвания в Брюксел при ЕНП и фондация „Център Хана Аренд”, представено миналата седмица. В тази част се публикуват оценките на младежите за Държавна сигурност, както и отговорите на въпроса кой е забогатял след промените.

Дотук в изследването:
Част 1: Основните източници на знание за комунизма.
Част 2: Информираността на младежите в България за исторически личности, включително и в периода на комунизма.
Част 3: Знанията на младите хора за основни исторически събития през ХХ век в България и света, свързани с Втората световна война и комунизма.
Част 4: Представите на младежите за историческите периоди от новата история на България.

продължава>
 
Слабо образовани, младежи от селата и роми избират да живеят във времето на Живков ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Вторник, 24 Септември 2013 12:49
Share

alt

Сайтът desebg.com публикува част 4 от представителното изследване на НЦИОМ, проведено като част от проект „Образованието за комунистическия режим и европейските демократични ценности на младите хора в България днес“ на фондация „Конрад Аденауер”, Център за Европейски изследвания в Брюксел при ЕНП и фондация „Център Хана Аренд”, представено миналата седмица.

В тази част се публикуват резултатите от изследването, свързани с представите на младите хора за историческите периоди в новата история на България и техните основни характеристики.

В част 1 бяха представени основните източници на знание за комунизма.
В част 2 бяха публикувани данни за информираността на младежите в България за исторически личности, включително и в периода на комунизма.
В част 3 се представят резултатите от знанията на младежите за основни исторически събития през ХХ век в България и света, свързани с Втората световна война и комунизма.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 11
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов