|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Образование: комунизъм
Кунева: Предвидени са повече часове по история за изучаването на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Неделя, 21 Февруари 2016 09:26
Share

alt
Новият учебен план, който е в резултат на приетия миналата есен Закон за училищното и предучилищното образование, предвижда повече възможности за учене по история, включително и по-подробното изучаване на комунистическия режим.  

Това стана по време на парламентарния контрол в петък (19 януари 2016 г.), когато новият министър на образованието и науката Меглена Кунева отговори на един от първите парламентарни въпроси, акцентиращ върху проблема с изучаването на комунизма, зададен ѝ от народния представител Борис Станимиров от Реформаторския блок (ДСБ).

По думите на Кунева комунистическият режим вече ще се изучава в 7-ти, 9-ти и 10-ти клас. Учебните часове по история ще са значително увеличени, като в 10-ти клас учениците ще учат не както до сега 72 часа, а 126 часа годишно.

продължава>
 
Първото питане към Кунева в НС: Какво ще предприемете за изучаването на комунистическия режим? ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Събота, 06 Февруари 2016 10:20
Share

alt
„Какви стъпки е предприело или възнамерява да предприеме подопечното ви министерство, за да осигури в рамките на обучението по история в средните училища задълбочено и обективно изучаване на престъпленията на комунистическия режим?”

Това ще е първият въпрос, на който новият министър на образованието и науката Меглена Кунева ще отговори по време на парламентарния контрол, стана ясно от сайта на Народното събрание.

Въпросът е зададен от нейния колега в Реформаторския блок народния представител Борис Станимиров (ДСБ). Актуалният въпрос е внесен на 4 февруари 2016 г., а според информацията на сайта на парламента, отговорът на Кунева се очаква да бъде на 12 февруари тази година.

продължава>
 
Президентът подписа петицията за изучаване на тоталитарния комунизъм в училище ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 29 Януари 2016 15:02
Share

alt
„Слагам сърцето си в тази тема и подписвам без колебание петицията за  изучаване на тоталитарните режими през миналия ХХ век в часовете по история”. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев, преди да положи пред подписката инициирана от грепа депутати от ГЕРБ начело с Методи Андреев.

Днес група от политици, общественици и журналисти се срещнаха и разговаря по проблема с държавния глава.

„Президентската институция подкрепя каузи. Каква по-смислена кауза от тази да си научим уроците от историята, защото истината е, че днес в Европа виждаме вече доста ненаучени уроци от историята, които се връщат със страшна сила към нас”, коментира Плевнелиев при подписването на петицията.

„Решихме да направим петиция, с която да поискаме историята на тоталитарните режими да влезе реално и обективно в учебниците по история, защото сме водени от идеята, че народ, който не е разбрал миналото си има опасност да го повтори”, заяви по време на срещата Методи Андреев.

продължава>
 
Депутати стартираха нова петиция за изучаването на комунистическия режим в училище ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 07 Декември 2015 16:58
Share

alt

По инициатива на народни представители от ГЕРБ в интернет стартира петиция, чрез която се призовава за по-сериозното изучаване на тоталитарните режими през миналия ХХ век в часовете по история.

Към нея вече са се присъединили депутати от Реформаторския блок, ДПС, а същото така и 12 от българските евродепутати (6 от ГЕРБ, 1 от Реформаторския блок, 4 от ДПС и 1 от ВМРО). Документът е адресиран към министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, който зае този пост във втория кабинет на Борисов по предложение на Реформаторския блок.

„През изминалите 25 години на преход в българската образователна система изучаването на тоталитарните режими през ХХ век остана частично и непълно застъпено в учебните програми. Обществената необходимост от осветляването на тези периоди става все по-осезаема за младите българи. Недопустимо е мирогледът на хората, които ще управляват държавата утре, да бъде моделиран с невежество и заблуди за миналото”, се посочва в петицията до него.

продължава>
 
Народното събрание отхвърли изучаването на комунистическите престъпления в училище ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Сряда, 30 Септември 2015 13:12
Share

alt
Парламентът отхвърли днес предложението за изучаването на престъпленията на тоталитарния комунистически, което трябваше да влезе в новия Закон за предучилищното и училищното образование, който се разглежда в пленарна зала на второ четене.

Общо 23 от присъстващите в залата депутати подкрепиха предложението, 23 гласуваха „против” и 45 „въздържал се”.

Само 9 от присъстващите в залата народни представители от ГЕРБ, от чиято парламентарна група до голяма степен зависеше приемането на този въпрос, подкрепиха предложението, като останалите се въздържаха.

Предложението беше направено от депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров, а текстът, който трябваше да задължи Министерството на образованието и науката да предприеме необходимите стъпки в тази посока, гласи:

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 12
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов