|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Образование: комунизъм
Андрей Ковачев организира дискусия в ЕП за изучаването на комунистическия режим в училище ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 11 Март 2016 10:31
Share

alt
Евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) организира дискусия в Европейския парламент в Брюксел, посветена на необходимостта от изучаването на комунистическия режим в училище.

Поредната инициатива на евродепутата, свързана с преосмислянето на тоталитарното комунистическо минало, ще се проведе в понеделник, 14 март 2016 г., в европарламента под мотото „Знание за миналото – памет за бъдещето”.

В дискусията са поканени да участват историка проф. Евелина Келбечева, автор на гражданската петиция за изучаването на комунистическия режим в училище през 2014 г., социологът Любомир Пожарлиев, автор на изследването „Комунизмът в учебниците по история”, депутатът Методи Андреев (ГЕРБ), инициатор на петицията в българския парламент за изучаването на тоталитарните режими в училище, колегата му Георг Георгиев и др.

Очаква се на дискусията да бъде изразена и позицията на Министерството на образованието и науката по проблема. В края на февруари 2016 г. в отговор на парламентарен въпрос новият министър Меглена Кунева заяви от трибуната на Народното събрание, че в новите програми се предвиждат повече часове по история, включително и за изучаването на тоталитарния период.

Основна тема на разговора ще бъде необходимостта от промяна на учебните планове за въвеждане на изучаването на тоталитарните режими на XX век в сравнителен план, както и конкретно на българския комунизъм в средното училище.

продължава>
 
Внасят при Кунева петициите за изучаването на престъпленията на комунизма ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 10 Март 2016 13:12
Share

alt
Утре, 11 март 2016 г., депутати от различни парламентарни партии ще се срещнат с вицепремиера и министъра на образованието и науката Меглена Кунева и ще ѝ връчат петицията за необходимостта от изучаването на тоталитарния комунистически режим в училище.

Това съобщи днес в парламента депутатът Методи Андреев (ГЕРБ), инициатор на петицията, под която са се подписали 103 депутати.

„Ще отидем сутринта в Министерството на образованието и науката за среща с министър Меглена Кунева, на която ще връчим петиция с горещата молба в учебните програми да се отдели достатъчно място за тази най-близка история на България. Така подрастващите ще знаят какви са били тоталитарните режими на ХХ век”, каза Андреев на брифинг в Народното събрание.

продължава>
 
Кунева: Предвидени са повече часове по история за изучаването на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Неделя, 21 Февруари 2016 09:26
Share

alt
Новият учебен план, който е в резултат на приетия миналата есен Закон за училищното и предучилищното образование, предвижда повече възможности за учене по история, включително и по-подробното изучаване на комунистическия режим.  

Това стана по време на парламентарния контрол в петък (19 януари 2016 г.), когато новият министър на образованието и науката Меглена Кунева отговори на един от първите парламентарни въпроси, акцентиращ върху проблема с изучаването на комунизма, зададен ѝ от народния представител Борис Станимиров от Реформаторския блок (ДСБ).

По думите на Кунева комунистическият режим вече ще се изучава в 7-ти, 9-ти и 10-ти клас. Учебните часове по история ще са значително увеличени, като в 10-ти клас учениците ще учат не както до сега 72 часа, а 126 часа годишно.

продължава>
 
Първото питане към Кунева в НС: Какво ще предприемете за изучаването на комунистическия режим? ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Събота, 06 Февруари 2016 10:20
Share

alt
„Какви стъпки е предприело или възнамерява да предприеме подопечното ви министерство, за да осигури в рамките на обучението по история в средните училища задълбочено и обективно изучаване на престъпленията на комунистическия режим?”

Това ще е първият въпрос, на който новият министър на образованието и науката Меглена Кунева ще отговори по време на парламентарния контрол, стана ясно от сайта на Народното събрание.

Въпросът е зададен от нейния колега в Реформаторския блок народния представител Борис Станимиров (ДСБ). Актуалният въпрос е внесен на 4 февруари 2016 г., а според информацията на сайта на парламента, отговорът на Кунева се очаква да бъде на 12 февруари тази година.

продължава>
 
Президентът подписа петицията за изучаване на тоталитарния комунизъм в училище ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 29 Януари 2016 15:02
Share

alt
„Слагам сърцето си в тази тема и подписвам без колебание петицията за  изучаване на тоталитарните режими през миналия ХХ век в часовете по история”. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев, преди да положи пред подписката инициирана от грепа депутати от ГЕРБ начело с Методи Андреев.

Днес група от политици, общественици и журналисти се срещнаха и разговаря по проблема с държавния глава.

„Президентската институция подкрепя каузи. Каква по-смислена кауза от тази да си научим уроците от историята, защото истината е, че днес в Европа виждаме вече доста ненаучени уроци от историята, които се връщат със страшна сила към нас”, коментира Плевнелиев при подписването на петицията.

„Решихме да направим петиция, с която да поискаме историята на тоталитарните режими да влезе реално и обективно в учебниците по история, защото сме водени от идеята, че народ, който не е разбрал миналото си има опасност да го повтори”, заяви по време на срещата Методи Андреев.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 7 от 11
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов