|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Коментарно
Кога България ще поиска документите за убийството на Георги Марков от Русия ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Неделя, 11 Септември 2016 18:47
Share

alt
Днес, 11 септември 2016 г. се навършват 38 години от убийството на писателя Георги Марков, отровен през 1978 г. в Лондон при операция на Държавна сигурност, осъществена с техническата подкрепа (отрова и устройство за изстрелването ѝ) от КГБ.

Случаят е емблематичен и в дългия списък с престъпленията на Българската комунистическа партия, извършено от репресивния ѝ апарат, олицетворява „мокрите поръчки” (убийства и отвличания) на критици на тоталитарната комунистическа диктатура зад граница.


Превъзходството на тоталитарното наследство над демокрацията

27 години след краха на комунистическата система в България случаят с Георги Марков е показателен и за превъзходството на тоталитарното наследство над крехката демокрация, която през изминалия четвърт век така едва успя да пусне корени в българското посткомунистическо общество.

Ще посоча само два факта. Първият е, че авторите на антитоталитарна литература у нас, сред които и Георги Марков със своите „Задочни репортажи за България”, изобщо не се изучават в часовете по литература в училище.

Вторият е, че демократичният политически елит много бързо забрави и се дезинтересира (по различни причини) от престъпленията на комунизма, в частност и убийството на Георги Марков.

Липсата на политическа воля за изясняването му, както и ясна и последователна държавна политика на страна, която уважава своята история, са основната причина този, както и много други престъпления на БКП, да останат недоизяснени.

продължава>
 
Параграф 12: Да „забравиш” да изпълниш закона ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Вторник, 09 Август 2016 15:29
Share

alt
В България има много примери на заобикаляне на законите. Когато обаче те се погазват на най-високо държавно ниво в гражданите се загнездва угнетяващото усещане, че записаното в Конституцията, че сме правова държава и че страната се управлява според Конституцията и законите на страната е само лист хартия, а демокрацията ни – бутафория, контролирана от сили, които се поставят над закона.

В българското законодателство, свързано с разделянето с тоталитарното комунистическо минало, има един прецедент, който вече трета година не се изпълнява. Абсурдът е, че мълчаливото неспазване на закона е факт и при лявоцентристко управление, и при настоящата изпълнителна власт, която се определя като дясноцентристка.

Става въпрос за параграф 12 от закона за досиетата, отказът от чието прилагане от страната на държавните институции го прави не по-малко абсурден – достоен еквивалент на парадоксална ситуация и произволни правила, описани в „Параграф 22” на Джоузеф Хелър.

продължава>
 
Нашата и тяхната България ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Неделя, 31 Юли 2016 08:05
Share

alt
От няколко дни следя как разпъват на петолъчка режисьора Евгений Михайлов, защото си позволи да изпрати писмо до всички страни-членки на ЮНЕСКО, до Съвета за сигурност на ООН, до посолства и международни организации,  в което се изнасят факти, отнасящи се до Ирина Бокова, кандидат за генерален директор на ООН.

В писмото си той посочва, че спорната ѝ номинацията е разделила България, че е издигната от правителството под лява заплаха и прилага някои публикации, свързани с подробности за комунистическото минало на Ирина Бокова и управлението на ЮНЕСКО, на която тя е генерален директор.

Евгений Михайлов беше обвинен, че действието му е „срамно” и „унизително” и че в решителния момент е изпратил донос срещу Бокова (по анонимна статия във в. „24 часа”).

продължава>
 
„Рекордите” и „рекордьорите” на Държавна сигурност през прехода ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 30 Юли 2016 13:20
Share

alt

В едно от последните си решения Комисията по досиетата огласи сътрудниците на тоталитарните комунистически служби в община Дулово.

Медиите не му обърнаха внимание, но то обаче е особено интересно заради факта, че показа как в периода 1990-2009 г. община Дулово е управлявана все от кметове с агентурно минало.


От агент „ЧАКАЛОВ” до секретен сътрудник „ЛЕОНИД”

Този прецедент е своеобразен „рекорд” по отношение на местната власт. Щафетата в Дулото е предавана от агент на агент цели 19 години още от 1990 г., когато председател на Изпълнителния комитет на временната управа в общината става Джевдет Чаушев – агент „ЧАКАЛОВ”.

продължава>
 
Тук духът на комунизма не си е тръгвал (задочно писмо до германския президент Йоахим Гаук) ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 25 Юни 2016 17:36
Share

alt
Уважаеми г-н президент Гаук,

Пиша ви с желанието да споделя някои истини за България и състоянието ѝ днес, защото не съм убеден, че те са посочени или коментирани с вас при официалната ви визита у нас (22-24 юни 2016 г.).

Въпреки че по време на посещението ви по тези проблеми домакините бяха организирали специална дискусия „Уроците на миналото, паметта за комунизма и осмислянето на тоталитарните режими“ (за съжаление по здравословни причини не можах да участвам в нея и сега ви пиша от една болнична стая).

Позволявам си да се обърна задочно към вас, защото знам, че вашата гражданска и политическа активност за справяне с наследството на комунистическата диктатура не е секвала и вие продължавате да се интересувате как отделните страни от бившия Източен блок се справят с това.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 51
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов