|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Коментарно
„Рекордите” и „рекордьорите” на Държавна сигурност през прехода ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 30 Юли 2016 13:20
Share

alt

В едно от последните си решения Комисията по досиетата огласи сътрудниците на тоталитарните комунистически служби в община Дулово.

Медиите не му обърнаха внимание, но то обаче е особено интересно заради факта, че показа как в периода 1990-2009 г. община Дулово е управлявана все от кметове с агентурно минало.


От агент „ЧАКАЛОВ” до секретен сътрудник „ЛЕОНИД”

Този прецедент е своеобразен „рекорд” по отношение на местната власт. Щафетата в Дулото е предавана от агент на агент цели 19 години още от 1990 г., когато председател на Изпълнителния комитет на временната управа в общината става Джевдет Чаушев – агент „ЧАКАЛОВ”.

продължава>
 
Тук духът на комунизма не си е тръгвал (задочно писмо до германския президент Йоахим Гаук) ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 25 Юни 2016 17:36
Share

alt
Уважаеми г-н президент Гаук,

Пиша ви с желанието да споделя някои истини за България и състоянието ѝ днес, защото не съм убеден, че те са посочени или коментирани с вас при официалната ви визита у нас (22-24 юни 2016 г.).

Въпреки че по време на посещението ви по тези проблеми домакините бяха организирали специална дискусия „Уроците на миналото, паметта за комунизма и осмислянето на тоталитарните режими“ (за съжаление по здравословни причини не можах да участвам в нея и сега ви пиша от една болнична стая).

Позволявам си да се обърна задочно към вас, защото знам, че вашата гражданска и политическа активност за справяне с наследството на комунистическата диктатура не е секвала и вие продължавате да се интересувате как отделните страни от бившия Източен блок се справят с това.

продължава>
 
Отец Паоло Кортези: Елате и вижте „Белене”, песента на свободата ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Паоло Кортези   
Сряда, 01 Юни 2016 10:52
Share

alt

Сайтът desebg.com публикува емоционалното и вдъхновяващо слово на отец Паоло Кортези, енорийски свещеник в гр. Белене, произнесено по време на националното годишно поклонение в памет на жертвите на комунистическия режим на мястото на бившия концлагер „Белене” на остров „Персин”. То се проведе на 28 май 2016 г. в присъствието на президента Росен Плевнелиев (виж речта му – ТУК) и около 1000 граждани от различни краища на България, както и гости от Франция, САЩ и Румъния. Текстът е препечатан от сайта Културен център „Евгений Босилков – Белене” (bosilkov.com). Заглавието и вътрешните подзаглавия са на desebg.com.


Скъпи приятели,

Благодаря на всеки един от вас, че сте днес тук с нас, за да въспоменем заедно невинните жертви на всички тоталитарни режими, които напоиха с кръвта и сълзите си Европа и света през целия 20 век.

Както със сигурност сте забелязали, в програмата днес беше предвидено да поставим първия камък на Парк-Мемориала, който да възпоменава всички тези гореспоменати мъченици. Обаче днес няма да направим никаква първа копка. Защо? Защото няма нужда от това. Това възвишено място е вече Парк-Мемориал. Разбира се, малко по български – с много трева, която чака да бъде окосена, с един незавършен паметник, с неравен път… с все още малко посетители. И въпреки всичко, това лобно място е вече Парк-Мемориал.

продължава>
 
Георги Господинов: Държавна сигурност е пречупвала човешки съдби ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Петък, 13 Май 2016 08:12
Share

alt

Сайтът desebg.com публикува изказването на писателя Георги Господинов, направено по време на премиерата на новия документален сборник „Държавна сигурност и българската интелигенция” на Комисията по досиетата, представен във вторник (10 май 2016 г.) в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Най-превежданият български писател в чужбина беше специален гост на премиерата и направи своя коментар за дейността на репресивния апарат на БКП срещу представителите на различните интелектуални среди по време на комунистическия режим.

Той е категоричен, че без прочита на тези архивни документи не може да се състои големия разказ на случилото се през ХХ век в България.

Един от основните изводи, който Георги Господинов направи е, че с дейността си срещу българската интелигенция Държавна сигурност е пречупвала човешки съдби. Чуйте цялото изказване на писателя в аудио файла.

 


Коментар на Георги Господинов по повод сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция”, 10 май 2016 г.

 
Планът „ГОЦЕ” – част от по-голям пъзел ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 12 Май 2016 17:38
Share

alt
Само два дни след като БСП смени досегашния си лидер Михаил Миков с Корнелия Нинова, която веднага започна да чертае стъпки за сваляне на правителството чрез предизвикване на предсрочни избори, от АБВ, партията на Георги Първанов, обявиха, че излизат от управляващата коалиция.

Още същия ден вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин подаде оставка, обяснявайки, че изпълнява решение на АБВ.

Направи впечатление, че Георги Първанов запази мълчание (щял да говори на конгреса на партията в неделя), а обясненията за този политически ход правеше Румен Петков, който за последно се прояви във властта по време на тройната коалиция като министър на вътрешните работи, принуден да подаде оставка след серия корупционни скандали и невъзможност да се справи с вихрещата се по негово време организирана престъпност.

Едва ли някой е повярвал на думите на Петков, че причината са промените в Избирателния кодекс. Това е само формалното обяснение.

Фактът, че новината завари някои от депутати на АБВ в неведение за решението и отказаха да напуснат постовете си в комисиите на парламента ясно показва, че решението за излизане от управляващата коалиция е взето на „пожар”.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 50
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов