|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Коментарно
Филип Димитров: Престъпленията на комунизма са престъпления срещу човечеството ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Филип Димитров, конституционен съдия   
Петък, 14 Октомври 2016 09:08
Share

 

alt
Вчера (13 октомври 2016 г.) Конституционният съд обяви за противоконституционни текстовете в Наказателния кодекс, приети от 43-то Народно събрание през 2015 г., с които беше премахната давността за престъпления, извършвани по време на тоталитарния комунистически режим. Единственият конституционен съдия, който изрази противно мнение, различно от това на останалите 11 съдии, беше Филип Димитров. Неговата позиция е, че атакуваните като противоречащи на основния закон текстове от страна на главния прокурор Сотир Цацаров не са противоконституционни. Сайтът desebg.com публикува неговото особено мнение, достъпно на страницата на Конституционния съд в интернет. Заглавието е на desebg.com.

продължава>
 
От „лайт версия” към пълномащабна Студена война ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Константин Егерт, „Доче веле”   
Сряда, 05 Октомври 2016 12:32
Share

alt
Сайтът desebg.com препечатва от Медиапул коментара на руския журналист Константин Егерт, за „Доче веле” по повод последния ход на Путин за размразяване на споразумението със САЩ за утилизация на излишния плутоний и ултимативните условия, поставени на Вашингтон, за да бъде спазено споразумението (част от тях е САЩ да се изтегли от страните, приети в НАТО след 2000 г., сред които е и България).

 

Владимир Путин отговори наведнъж и на тандема Барак Обама – Джон Кери с техните претенции към руската политика в Сирия, и на холандската комисия, разследваща катастрофата на малайзийския Боинг.

продължава>
 
Кога България ще поиска документите за убийството на Георги Марков от Русия ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Неделя, 11 Септември 2016 18:47
Share

alt
Днес, 11 септември 2016 г. се навършват 38 години от убийството на писателя Георги Марков, отровен през 1978 г. в Лондон при операция на Държавна сигурност, осъществена с техническата подкрепа (отрова и устройство за изстрелването ѝ) от КГБ.

Случаят е емблематичен и в дългия списък с престъпленията на Българската комунистическа партия, извършено от репресивния ѝ апарат, олицетворява „мокрите поръчки” (убийства и отвличания) на критици на тоталитарната комунистическа диктатура зад граница.


Превъзходството на тоталитарното наследство над демокрацията

27 години след краха на комунистическата система в България случаят с Георги Марков е показателен и за превъзходството на тоталитарното наследство над крехката демокрация, която през изминалия четвърт век така едва успя да пусне корени в българското посткомунистическо общество.

Ще посоча само два факта. Първият е, че авторите на антитоталитарна литература у нас, сред които и Георги Марков със своите „Задочни репортажи за България”, изобщо не се изучават в часовете по литература в училище.

Вторият е, че демократичният политически елит много бързо забрави и се дезинтересира (по различни причини) от престъпленията на комунизма, в частност и убийството на Георги Марков.

Липсата на политическа воля за изясняването му, както и ясна и последователна държавна политика на страна, която уважава своята история, са основната причина този, както и много други престъпления на БКП, да останат недоизяснени.

продължава>
 
Параграф 12: Да „забравиш” да изпълниш закона ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Вторник, 09 Август 2016 15:29
Share

alt
В България има много примери на заобикаляне на законите. Когато обаче те се погазват на най-високо държавно ниво в гражданите се загнездва угнетяващото усещане, че записаното в Конституцията, че сме правова държава и че страната се управлява според Конституцията и законите на страната е само лист хартия, а демокрацията ни – бутафория, контролирана от сили, които се поставят над закона.

В българското законодателство, свързано с разделянето с тоталитарното комунистическо минало, има един прецедент, който вече трета година не се изпълнява. Абсурдът е, че мълчаливото неспазване на закона е факт и при лявоцентристко управление, и при настоящата изпълнителна власт, която се определя като дясноцентристка.

Става въпрос за параграф 12 от закона за досиетата, отказът от чието прилагане от страната на държавните институции го прави не по-малко абсурден – достоен еквивалент на парадоксална ситуация и произволни правила, описани в „Параграф 22” на Джоузеф Хелър.

продължава>
 
Нашата и тяхната България ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Неделя, 31 Юли 2016 08:05
Share

alt
От няколко дни следя как разпъват на петолъчка режисьора Евгений Михайлов, защото си позволи да изпрати писмо до всички страни-членки на ЮНЕСКО, до Съвета за сигурност на ООН, до посолства и международни организации,  в което се изнасят факти, отнасящи се до Ирина Бокова, кандидат за генерален директор на ООН.

В писмото си той посочва, че спорната ѝ номинацията е разделила България, че е издигната от правителството под лява заплаха и прилага някои публикации, свързани с подробности за комунистическото минало на Ирина Бокова и управлението на ЮНЕСКО, на която тя е генерален директор.

Евгений Михайлов беше обвинен, че действието му е „срамно” и „унизително” и че в решителния момент е изпратил донос срещу Бокова (по анонимна статия във в. „24 часа”).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 50
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов