|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Коментарно
Сайтът Държавна сигурност.com стана на една година ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Вторник, 24 Януари 2012 14:19
Share

Скъпи читатели и приятели,

На този ден преди една година стартира сайтът Държавна сигурност.com. Тогава публикувах своето кредо в статията „Бъдеще, зависимо от миналото на комунизма”. И започнах разпращането на адреса desebg.com от човек на човек. Това беше началото. Наблюдавах как с всеки изминал ден интереса към сайта нараства...

Изминалата година е добър повод за равносметка.

За 12 месеца desebg.com се утвърди като едно от малкото места в интернет-пространството и медиите в България, в което систематизирано и всекидневно се предлага професионално поднесени информация и знание за бившата Държавна сигурност, комунизма в България. Страницата дава и възможност да се проследят процеси като декомунизация, лустрация и отварянето на досиетата в страните от Източна Европа.

Държавна сигурност.com е единствената интернет-платформа, в която могат да бъдат прочетени онлайн досиетата на сътрудници на ДС. На сайта бяха качени близо 30 дела на действащи посланици с агентурно минало. За първи път от промените насам desebg.com даде възможност на гражданите да се запознаят директно чрез интернет с досиетата на кандидат-президентите с принадлежност към ДС преди вота през октомври 2011 г. И разбира се, не на последно място досието на действащия до преди два дни президент Георги Първанов.

Сайтът се наложи като лидер в онлайн публикуването на документи, свързани с дейността на Държавна сигурност. .

продължава>
 
Президентът, който реабилитира Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 21 Януари 2012 19:50
Share

На 22 януари 2012 г. Георги Първанов, известен още и с агентурния си псевдоним "Гоце" в бившата Държавна сигурност, напуска президентския пост след  10 години и два мандата като държавен глава.

С наближаването на края на втория му мандат през последните дни телевизиите са заляти с репортажи как Първанов щял да се върне да живее в стария си апартамент в жк. „Красна поляна”, като че ли това е най-важното нещо.

Далеч съм обсъждането на подобни „битовизми”, които за съжаление ми напомнят, подхода на пропагандата от епохата на комунизма, когато ни водиха под стой на кино да ни промиват мозъците с филма „Човек от народа” за Тодор Живков.

Някои по-критични наблюдатели побързаха да определят престоя му начело на България като безличен, но според мен това не е най-точното определение, с което може да бъде обобщена политическата му роля в периода 2001-2011 г.

В случая с Георги Първанов не е необходимо да се чака близкото минало да „истине”, както обичат на правя историците, за да се даде обективна оценка на дейността му като президент. Още повече, че има редица факти, свързани с него, които и в момента продължават да бъдат „изпускани” при коментарите, свързани с края на мандата му като президент. .

продължава>
 
Покаяние или падение ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 19 Януари 2012 21:43
Share

Във вторник официално стана ясно, че една значителна част от ръководството на Българската православна църква е служило на бившата Държавна сигурност. Една тъжна истина, която мнозина подозираха още преди комисията по досиетата да обяви проверката за принадлежност към ДС на Светия Синод.

Няма как да не възкликнем – много са! 11 от 15-те членове на Светия Синод се оказаха с досиета като агенти на репресивния апарат на БКП. В процентно отношение това е своеобразен рекорд за присъствие на агентурата на ДС в институция. В случая институцията не е каква да е, а тази на висшето ръководство на БПЦ. Църквата, чиито духовни водачи в различни трудни за България епохи, са били пример за подражание.

Днес вече не е така. Девалвацията във вярата към личностите, ръководещи БПЦ, не е от вчера и причините за този процес са многопластови. Отварянето на досиетата на висшите духовници не е присъда, но едва ли трябва да се съмняваме, че моралните последици от тази крита повече от 22 години истина няма да се отразят, както върху персоналните носители на тайната служба към ДС, така и на църквата като цяло.

Би могло да се случи и чудо, ако разбира се, Светия Синод намери сили и смелост за адекватна реакция. Отварянето на досиетата прекъсва скритата зависимост към репресивния апарат на комунистическата партия и този акт дава рядък шанс за преосмисляне на миналото. Дори и от онези, които са били част от агентурната мрежа на ДС, подчинена на правила, несъвместими с едно демократично общество.

Пътищата пред ръководството на църквата са два – покаяние или падение. Катарзис или отвращение.

.
продължава>
 
Сбогуване с „Гоце” или какво още да очакваме през 2012 г. ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Вторник, 03 Януари 2012 09:21
Share

Без съмнение и през 2012 г. осветяването на най-продължителното влияние на комунистическата система върху демократичните процеси – досиета на репресивния апарат на БКП ще продължи да бъде важна част от процеса на преосмисляне на близкото минало.

През тази година се очертават четири основни събития, свързани с отварянето на архивите на бившата Държавна сигурност.


Сбогуване с „Гоце”

Първото от тях е изтичането на мандата на Георги Първанов на президентския пост. Разкритият през 2007 г. секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС „Гоце” напуска „Дондуков” 2 след 10 години начело на България. На 22 януари 2012 г. той ще сдаде властта на своя приемник Росен Плевнелиев.

По този начин президенството престава да бъде институция, която е пряко обвързана с реставрирането на кадри и агенти във властта. Зад Първанов стоят десетки назначения в президентската администрация на хора, свързани с ДС, на близо 100 посланици с досиета, на утвърждаването на офицери от репресивния апарат на компартията на ключови ръководни постове в съвременните специални служби. .

продължава>
 
Равносметка след 5 години отворени досиета ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Декември 2011 16:40
Share

Малцина са онези, дори и най-големите оптимисти, които преди пет години са смятали, че процесът по отваряне на архивите на бившата Държавна сигурност и обявяване на агентурния апарат ще отиде толкова напред.

Днес се навършват пет години от 6 декември 2006 г., когато парламентът с рядко мнозинство гласува Закона за достъп и разкриване на документите и обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, известен като закона за досиетата. Закон, който през 2006 г. се роди неочаквано в резултат на несъгласието на обществото с поредната злоупотреба с досиетата. Това е добър повод за анализ и равносметка на изминалото време.

 

Какво не се случи

Спомням си много добре, че в деня след гласуването на закона от Народното събрание взех интервю с Георги Лозанов, един от инициаторите на гражданската инициатива „Чисти гласове”, който натъжен заяви: „Загубихме битка”. Без съмнение той беше разочарован от прокарването в последния момент в закона от тройната коалиция по предложение на депутата от БСП Татяна Дончева на т. нар. параграф 12. С него се скриваше принадлежността към ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на около 50 ръководни служители в Националната разузнавателна служба и в служба „Военна информация” (цивилното и военно разузнаване).

Давам този пример, защото вярата, че поредният – трети опит за отварянето на досиетата ще успее – беше много малка.

Процесът, започнал преди пет години, опровергава и най-черногледите песимисти. Да, днес спокойно може да кажем, че едно от нещата, които не се сбъднаха, бяха опасенията, че законът ще остане неработещ. Напротив, създаден бе модерен механизъм за разкриването на агентите на ДС и за отваряне на архивите.

.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Следваща > Край >>

Страница 49 от 52
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов