|
МВР
Мечти за бягство от „ваканционния затвор” в България при комунизма ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 13 Август 2018 18:17
Share

alt
След изграждането на Берлинската стена, разделяща Западен от Източен Берлин, немалка част от желаещите свобода източногерманци пренасочват своите опити към комунистическа България, където пристигат под предлог туризъм, смятайки че оттук по-лесно ще преминат границата.

Още през 1962 г. вече има източногерманци, които избират този път към свободата. А какъв е престоя тогава за германците на българското Черноморие е описано подробно от германския журналист Хелмут Айкелман в репортаж, публикуван в западногерманския вестник „Щутгартер цайтунг” от 8 ноември 1962 г. под заглавието „На червения бряг на Черно море” – обща германска среща в България.

Днес се навършват 57 години от началото на строежа ѝ, започнал на 13 август 1961 г. и по този повод desebg.com публикува българския превод на статията, запазен в архива на Държавна сигурност.

продължава>
 
ДС: Армията е враждебна на Партията, разработваме над 700 офицери ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 12 Август 2018 11:15
Share

alt

Дори седем години след Деветосептемврийския преврат през 1944 г., оцелелите от „народния съд” и лагерите български офицери са подложени на тотално преследване от страна на комунистическия режим.

Това разкрива архивен документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен доклад от началника на Трето политическо управление на ДС за борба с контрареволюцията относно: Взетите на разработка офицери от Българската армия и е от 1951 г.

От него става ясно, че в началото на 50-те години на ХХ век Държавна сигурност анализира, че „кадъра на нашата народна войска е доста замърсен с враждебни на партията и народната власт елементи.

продължава>
 
ДС изучавала и съветския партиен опит в КГБ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 10 Август 2018 08:49
Share

alt
Репресивният апарат на БКП в лицето на Държавна сигурност е изучавал не само оперативния, но и партийния опит в съветския КГБ.

Това разкриват архивни документи на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн. Както е известно съветските тайни служби са пряко подчинени на висшето ръководство на комунистическата партия на СССР, като за целта са създадени първични партийни организации и партийни комитети към отделните структури на КГБ.

Този модел е копиран и в България след 9 септември 1944 г. В МВР-ДС също са създадени първични партийни организации и съответни партийни комитети, които следят щатните служители в системата на вътрешното министерство и Държавна сигурност, болшинството от които са партийни членове (много малка част са членове на ДКМС, б.а.).

продължава>
 
Как ДС разобличава западни туристи с критики срещу социализма в НРБ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 09 Август 2018 08:53
Share

alt

Държавна сигурност е била безкомпромисна към всеки чужденец, за когото е установявала, че се отнася критично към социалистическия строй в Народна република България, строен от БКП.

Това разкрива архивен документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретна справка относно: Провежданата идеологическа диверсия от граждани на капиталистически страни и противодействието на органите на ДС и е от 1966 г.

 В него са описани конкретни примери, при които ДС се е намесвала при случаи на засечена критика от страна на чужденци.

продължава>
 
Преди „възродителния процес” ДС отчита: В Смолянско има 11 сигнала за „националистическа дейност” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 07 Август 2018 08:50
Share

alt
Няколко години преди насилствената смяна на имената на турците в НРБ Държавна сигурност в тогавашния Смолянски окръг отчита минимална „националистическа дейност”, като за периода 1978-1979 г. докладва само за 11 сигнала по тази линия.

Това разкрива архивен документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретна справка относно: Обстановката и работата на органите на Държавна сигурност по линиите „Мюсюлманско духовенство” и „Протурски национализъм” в Смолянски окръг за периода 1978-1979 г.

Той е адресиран до началника на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия в отговор на негово разпореждане до окръжните управления на МВР-ДС в страната за докладване на работата срещу мюсюлманското малцинство (desebg.com публикува преди дни този документ, а сега представя отговорите на различните окръжни управления до Шесто, б.а.).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 70
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов