|
МВР
Когато „отговорни партийни другари” от МВР не могат да станат обвиняеми без съгласието на ЦК ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 11 Ноември 2017 22:01
Share

alt
Да, няма шега. Имало е време, когато по-отговорните служители на МВР-ДС не са могли да бъдат разследвани и обвинени от прокуратурата за извършени от тях престъпления без да е взето съгласието на ЦК на БКП и на министъра на вътрешните работи.

Разбира се, става въпрос за тоталитарното управление на компартията, когато правосъдието минава през партийната книжка и положението ти в БКП.

Сайтът desebg.com публикува онлайн документът, с който от МВР-ДС са поискали да бъде въведено такова изискване.

Той е от 1949 г. и представлява доклад до Секретариата на ЦК на БКП относно: Непартийното отношение на Главната прокуратура към органите на МВР. Негов автор е зам.-министърът Руси Христозов, който малко по-късно става и министър.

продължава>
 
Щатните в ДС умирали от любопитство да отидат на шествието на Екогласност на 3 ноември 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 08 Ноември 2017 23:37
Share

alt
Организираното от „Екогласност” мирно шествие до Народното събрание на 3 ноември 1989 г. е предизвикало невиждано любопитство в редиците на щатните служители на МВР-ДС, някои от които са се подготвяли да отидат на него и да наблюдават първото по рода си събитие дни преди принудителната оставка на генералния секретар на БКП Тодор Живков.

Поради тази причина се е наложило лично първият зам.-министър на вътрешните работи ген. Григор Шопов да издаде специална заповед, с която е забранено на служителите да присъстват на събитието.

Заповедта, която desebg.com публикува онлайн, е издадена същия ден – 3 ноември 1989 г. и е адресирана до началниците на централните управления на МВР, Софийско градско управление и Областното управление на МВР.

продължава>
 
ДС не е пускала антикомунистите Илия Минев и Стефан Вълков до София преди 10 ноември 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 06 Ноември 2017 19:21
Share

alt
Непосредствено преди принудителното оттегляне на Тодор Живков от властта на 10 ноември 1989 г. Държавна сигурност е дължала далеч от София антикомунистите Илия Минев, председател на Независимото дружество за защита правата на човека с 27 години престой в комунистическите затвори и Стефан Вълков, друг известен политически затворник по време на тоталитарното управление на БКП, лежал 21 години в затворите.

Първият зам.-министър на вътрешните работи ген. Григор Шопов, един от най-доверените хора на Живков в МВР, е издал строго секретна телеграма до началниците на областните управления на МВР-ДС с указания за това.

Сайтът desebg.com публикува телеграмата онлайн. Тя е от 31 октомври 1989 г. По това време София е домакин на международния Екофорум в рамките на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа.

продължава>
 
Когато младежта беше „враждебна” или как ДС тайно е следяла ученици и студенти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 31 Октомври 2017 21:37
Share

alt

Въпреки пропагандирането на вяра в младите поколения комунистическата партия в България никога не е имала пълно доверие в тях и чрез Държавна сигурност е следяла проявите на учениците и студентите.

В ДС е съществувала специална структура, наречена „Вражеска младеж”, на която е поверено преследването на младите българи.

В полезрението на репресивния апарат на БКП попадат онези младежи, за които агентурната мрежа на ДС е донасяла, че правят изказвания против властта, че се подготвят за бягство или участват в нелегални групи.

Това се потвърждава в редица архивни документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

продължава>
 
Как БСП прехвърли кадрите на Държавна сигурност в новите служби за сигурност ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 30 Октомври 2017 19:28
Share

alt
В началото на прехода, още докато не е сформирана политическа опозиция в България,  БКП/БСП успява набързо да трансформира компрометираната Държавна сигурност в нови служби за сигурност, в които обаче влизат голяма част от кадровите служители на репресивния апарат на комунистическия режим.

Архивните документи на Държавна сигурност разкриват някои подробности, които хвърлят светлина върху този процес, осъществен в началото на първото правителство на Андрей Луканов през февруари 1990 г. и в месеците след това, когато БКП се преименува на БСП (април 1990 г.).

Сайтът desebg.com публикува онлайн един от тези документи, който се отнася конкретно до създаването на Национална служба за защита на конституцията (НСЗК, контраразузнаването, наименувано като своя аналог в КГБ при трансформацията на комитета в нови специални служби в СССР, б.а.).

Той представлява секретна справка относно: Щатната численост на НСЗК-МВР от септември 1990 г.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 57
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов