|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Коментарно
Нашата и тяхната България ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Неделя, 31 Юли 2016 08:05
Share

alt
От няколко дни следя как разпъват на петолъчка режисьора Евгений Михайлов, защото си позволи да изпрати писмо до всички страни-членки на ЮНЕСКО, до Съвета за сигурност на ООН, до посолства и международни организации,  в което се изнасят факти, отнасящи се до Ирина Бокова, кандидат за генерален директор на ООН.

В писмото си той посочва, че спорната ѝ номинацията е разделила България, че е издигната от правителството под лява заплаха и прилага някои публикации, свързани с подробности за комунистическото минало на Ирина Бокова и управлението на ЮНЕСКО, на която тя е генерален директор.

Евгений Михайлов беше обвинен, че действието му е „срамно” и „унизително” и че в решителния момент е изпратил донос срещу Бокова (по анонимна статия във в. „24 часа”).

продължава>
 
„Рекордите” и „рекордьорите” на Държавна сигурност през прехода ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 30 Юли 2016 13:20
Share

alt

В едно от последните си решения Комисията по досиетата огласи сътрудниците на тоталитарните комунистически служби в община Дулово.

Медиите не му обърнаха внимание, но то обаче е особено интересно заради факта, че показа как в периода 1990-2009 г. община Дулово е управлявана все от кметове с агентурно минало.


От агент „ЧАКАЛОВ” до секретен сътрудник „ЛЕОНИД”

Този прецедент е своеобразен „рекорд” по отношение на местната власт. Щафетата в Дулото е предавана от агент на агент цели 19 години още от 1990 г., когато председател на Изпълнителния комитет на временната управа в общината става Джевдет Чаушев – агент „ЧАКАЛОВ”.

продължава>
 
Тук духът на комунизма не си е тръгвал (задочно писмо до германския президент Йоахим Гаук) ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 25 Юни 2016 17:36
Share

alt
Уважаеми г-н президент Гаук,

Пиша ви с желанието да споделя някои истини за България и състоянието ѝ днес, защото не съм убеден, че те са посочени или коментирани с вас при официалната ви визита у нас (22-24 юни 2016 г.).

Въпреки че по време на посещението ви по тези проблеми домакините бяха организирали специална дискусия „Уроците на миналото, паметта за комунизма и осмислянето на тоталитарните режими“ (за съжаление по здравословни причини не можах да участвам в нея и сега ви пиша от една болнична стая).

Позволявам си да се обърна задочно към вас, защото знам, че вашата гражданска и политическа активност за справяне с наследството на комунистическата диктатура не е секвала и вие продължавате да се интересувате как отделните страни от бившия Източен блок се справят с това.

продължава>
 
Отец Паоло Кортези: Елате и вижте „Белене”, песента на свободата ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Паоло Кортези   
Сряда, 01 Юни 2016 10:52
Share

alt

Сайтът desebg.com публикува емоционалното и вдъхновяващо слово на отец Паоло Кортези, енорийски свещеник в гр. Белене, произнесено по време на националното годишно поклонение в памет на жертвите на комунистическия режим на мястото на бившия концлагер „Белене” на остров „Персин”. То се проведе на 28 май 2016 г. в присъствието на президента Росен Плевнелиев (виж речта му – ТУК) и около 1000 граждани от различни краища на България, както и гости от Франция, САЩ и Румъния. Текстът е препечатан от сайта Културен център „Евгений Босилков – Белене” (bosilkov.com). Заглавието и вътрешните подзаглавия са на desebg.com.


Скъпи приятели,

Благодаря на всеки един от вас, че сте днес тук с нас, за да въспоменем заедно невинните жертви на всички тоталитарни режими, които напоиха с кръвта и сълзите си Европа и света през целия 20 век.

Както със сигурност сте забелязали, в програмата днес беше предвидено да поставим първия камък на Парк-Мемориала, който да възпоменава всички тези гореспоменати мъченици. Обаче днес няма да направим никаква първа копка. Защо? Защото няма нужда от това. Това възвишено място е вече Парк-Мемориал. Разбира се, малко по български – с много трева, която чака да бъде окосена, с един незавършен паметник, с неравен път… с все още малко посетители. И въпреки всичко, това лобно място е вече Парк-Мемориал.

продължава>
 
Георги Господинов: Държавна сигурност е пречупвала човешки съдби ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Петък, 13 Май 2016 08:12
Share

alt

Сайтът desebg.com публикува изказването на писателя Георги Господинов, направено по време на премиерата на новия документален сборник „Държавна сигурност и българската интелигенция” на Комисията по досиетата, представен във вторник (10 май 2016 г.) в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Най-превежданият български писател в чужбина беше специален гост на премиерата и направи своя коментар за дейността на репресивния апарат на БКП срещу представителите на различните интелектуални среди по време на комунистическия режим.

Той е категоричен, че без прочита на тези архивни документи не може да се състои големия разказ на случилото се през ХХ век в България.

Един от основните изводи, който Георги Господинов направи е, че с дейността си срещу българската интелигенция Държавна сигурност е пречупвала човешки съдби. Чуйте цялото изказване на писателя в аудио файла.

 


Коментар на Георги Господинов по повод сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция”, 10 май 2016 г.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 51
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов