|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Коментарно
Ужас: Пак ще ни „спасяват”, както през 1990 и 1992 г. ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Сряда, 30 Ноември 2016 20:13
Share

alt

Българските търгаши в политиката умират да ни „спасяват”. Яхват страховете на обикновените хора, предлагайки се и самоопределайки се като техни защитници, а в същото време си градят властовия пъзел в задкулисни договорки на 4, 6 или 8 очи под лозунга на спасението на България.

През последните няколко дни в публичното пространство започнаха да се чуват все по-често гласове, че видите ли трябва да се състави правителство в рамките на настоящия парламент. Ако може да е кабинет на националното спасение. Да се гарантирало сигурност в обществото и т.н. Все изтъркани клишета на „загрижени политици”.

продължава>
 
Георги Марков: Не отстъпвам моята България на слепи и прости слуги на чужда страна и чужда воля ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Неделя, 13 Ноември 2016 20:57
Share

alt

След днешния вот вместо коментар ще припомня великото послание на Георги Марков, изречено от него през далечната 1975 г., в едни по-безнадеждни и трудни времена, когато поставя началото на своите „Задочни репортажи за България”, истината в които комунистическият режим не можа да му простри и заради която го уби три години по-късно в Лондон.

Преди 41 години той е изправен пред противоборството между желанието да „забравя всичко, което е било преди – и добро, и лошо” и „трудно удържимия болезнен порив на човек да се изприкаже, да изговори докрай всичко”. Надделява второто желание, „което ми казва, че миналото е по-реално от настоящето, защото в него съм се родил и чрез него съм познал себе си, че то е неделима част от тялото и духа...”

И гражданската му позиция не да си мълчи и живурка на Запад спокойно, а да разкаже се обуславя от:

„Желание, което ми заповядва да не отстъпвам моята България на онези случайни хора, които случайно са се родили в нея, случайно живеят там и случайно ще си отидат, защото нито я познават , нито я обичат, нито ги е грижа за нея, защото са слепи и прости слуги на чужда страна и чужда воля.”

А ние ще я оставим ли?

 
Неизвоюваната свобода и отговорността пред демокрацията ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Петък, 11 Ноември 2016 19:07
Share

alt

Всеки избор е важен. И житейският, и личният и политическият. Най-важните избори обаче са изборите между свободата и несвободата, между демокрацията и недемокрацията. Те са взаимно свързани. Не може да си представим истинска свобода без демокрация или истинска демокрация без свобода. За всяка една група, за всяко едно общество, за всяка една нация.

По жаждата и битката за свобода и демокрация може да определим величието или упадъка на обществата или нациите.

Точно преди 27 години българите за първи път след 45-годишен тоталитарен комунистически режим почувстваха за  първи път полъха на свободата и демокрацията. Полъх, потискан от страха години наред, който в началото ни опияни и вдъхнови.

продължава>
 
Ненаучените уроци от „десните” за миналото ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 07 Ноември 2016 19:10
Share

alt
Резултатите от първият тур на президентските избори ясно показаха, че т. нар. десни коалиции (Реформаторския блок) и дясноцентристката партия ГЕРБ не са научили няколко важни уроци от миналото.

Подкрепяният от преименуваните през 1990 г. комунисти (БСП) о. р. ген. Румен Радев победи и двамата техни кандидати (Трайчо Трайков и Цецка Цачева) не защото е толкова силен, а защото определящите се като представителите на дясното в България му поднесоха на тепсия победата още на първия тур в резултат на серия от грешки.


Политическо късогледство

И ГЕРБ, и Реформаторският блок, а и ДСБ, като опозиция в него, проявиха изключително политическо късогледство. Заслепени от властта, междуличностни конфликти, нескрита омраза между отделните лидери и обсебени от теснопартийни интереси тези отделни лагери минираха възможността да излязат с една обща кандидат-президентска двойка.

продължава>
 
Какъв истински десен президент ни трябва ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 03 Ноември 2016 11:57
Share

alt
За всеки, който поне малко се е замислял над събитията от последните три години (от агресията на Русия в Крим насетне), вече си дава сметка и му е ясно, че предстоящите президентски избори са тест за това дали пропагандната машина на Путин и неговите платени слуги и идеологически дружки в България – преименувалите се през 1990 г. комунисти – ще успеят да вбият клин в геополитическата ориентация на Родината ни.


Троянски кон на Кремъл в президенството

Дали с избирането на един президент с явна ориентация към Кремъл  няма да се постави началото на същинската операция по превръщането на една страна, отскубнала се преди няма и три десетилетия от орбитата на тоталитарната комунистическа система, в троянския кон на Москва.

Троянски кон, нарицателен пример за останалите страни от Европа как новите кремълски господари могат да откъснат от Европейския съюз и НАТО една държава, която са владеели почти половин век и да я върнат в своята орбита.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 50
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов