|
МВР
Планова икономика: Да ти доставят въглища от СССР, които не ти трябват ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 10 Януари 2018 08:48
Share

alt
Стотици са куриозите на плановата икономика по времето на социализма, а на някои от тях, които са представлявали стопански престъпления, са засичани от МВР-ДС.

Информацията до тях днес достига до нас от архивите на Държавна сигурност. Сайтът desebg.com публикува онлайн един такъв документ.

Той представлява строго секретен бюлетин на Софийско градско управление на МВР-ДС от юни 1964 г.

Информацията в него се отнася до закупуването от Комитета по енергетика на 400 тона ковашки въглища от СССР. Част от тях (50 тона) са доставени на металургичния комбинат „Кремиковци” – „гордост” на управлението на БКП, открит предходната година от първия секретар на компартията и министър-председател Тодор Живков.

Един от зам.-директорите на комбината обаче информирал Комитета по енергетика, че подобен пит въглища изобщо не са необходими на „Кремиковци”, защото са били с високо съдържание на сяра.

продължава>
 
ДС за ликвидирането на „кулашките елементи” в Кюстендилско ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 08 Януари 2018 08:52
Share

alt
„Кулаците след 9 септември 1944 г. се явяват материалната и политическа база на опозиционните партии в борбата им за сваляне на Отечествения фронт. Същите се явяват активни проводници на вражеска агитация и саботиране на мероприятията на правителството и партията”.

Това пише Държавна сигурност в документ от януари 1951 г., който desebg.com публикува онлайн.

Изразът „кулак” (юмрук, рус.) е заимстван от БКП и ДС от Съветския съюз, където след октомврийския преврат през 1917 г. с него болшевиките определят по-заможните селски стопани, превърнати във врагове на тоталитарния съветски режим.

продължава>
 
За какво са използвани партийните организации в МВР-ДС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 07 Януари 2018 23:21
Share

alt

Към всяка структура на МВР-ДС по времето на социализма е съществувала първична партийна организация (ППО), кой която са се водили щатните служители в системата, крепяща тоталитарния режим на БКП .

Самите ППО са товарени със задачи от градските партийни организации, които са получавали напътствия от Секретариата на ЦК на БКП или от Политбюро.

Сайтът desebg.com публикува онлайн документ на първия секретар на Районния комитет на БКП при МВР, с указания как да бъдат проведени специални преглед-проверки на ППО.

Документът е от 1986 г. и целта на тези проверки е да се види как се изпълняват задачите, спуснати с поредния съображения на генералния секретар на БКП Тодор Живков.

продължава>
 
Идейно-политическо и чекистко възпитание на състава на школата на МВР-ДС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 03 Януари 2018 21:37
Share

alt
Една от задачите на извънкласната дейност в школата „Г. Димитров” на МВР-ДС е да засилва „обичта на младите слушатели към чекистката професия”.

Това е записано в секретни Мероприятия за подобряване и усъвършенстване на цялостната учебно-възпитателна работа в школата в светлината на Юлския пленум на ЦК на Партията и съветския опит.

Документът е от 1969 г. и desebg.com го публикува онлайн. В него са изброени по направления изискванията, които следва да се прилагат в школата от преподавателите и ръководството ѝ.

продължава>
 
Тревогите на Държавна сигурност за влиянието на дискотеките в Благоевградски окръг ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 24 Декември 2017 22:45
Share

alt
В началото на 80-те години на ХХ век Държавна сигурност е започнала да следи влиянието на дискотеките върху младото поколение в България. На тази новост в страната ДС е гледала с подозрение, тъй като ги е смятала за проводник на западно влияние чрез западната музика, което по това време се е третирало като идеологическа диверсия.

Особен интерес представляват докладите на ДС по места в страната, в които е запечатана информация за положението по този проблем за властта в съответния окръг (по това време страната е разделена на окръзи, б.а.).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 59
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов