|
МВР
Да арестуваме тези врагове на социализма и СССР ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 16 Юли 2018 22:27
Share

alt
Редица лица от изпълнителната власт, както и от комунистическата номенклатура са арестувани и разследвани от Държавна сигурност след задължаването на бившия вицепремиер Трайчо Костов през 1949 г. като „врагове на социализма и СССР”.

Това разкрива документ на МВР-ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява предложение от министъра на вътрешните работи  Руси Христозов за ареста на лица, които определени като съучастници във „вражеската дейност” на Трай Костов, който по това време вече е арестуван и разследван от ДС.

продължава>
 
Слабата работа и пропуски на Държавна сигурност по туризма ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 14 Юли 2018 20:37
Share

alt
Държавна сигурност е допускала редица пропуски в работата си по контрола на туристите през летния сезон по Черноморието през 60-те и 70-те години на ХХ век, въпреки стремежа си за тотален контрол на българските и чуждестранните летовници

Това разкриват документи на самата Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна докладна записка от началника на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) ген. Георги Аначков относно: Проведени срещи с ръководствата на окръжните управления на МВР във Варна, Бургас и Толбухин (Добрич, б.а.) във връзка с разглеждането на състоянието на контраразузнавателната работа по канала на туризма.

продължава>
 
ДС: Населението държи на частната собственост, не вярва на ТКЗС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 12 Юли 2018 22:48
Share

alt
Болшинството от населението държи на частната собственост и на ТКЗС-та гледат с недоверие. Това е констатирала Държавна сигурност в Горна Джумая (Благоевград от 1950 г.) в лично строго поверителен доклад по линия на селячеството в Горно Джумайски сектор ДС от ноември 1949 г.

От документа става ясно, че въпросът за ТКЗС заема важно място в разговорите на населението заема въпросът за ТКЗС и той се коментира от всички.

Новите трудово-кооператиивни земеделски стопанства, създавани тогава с насилствената колективизация, обаче не са се ползвали с доверието на хората в Пиринския край.

 Те са давали примери с ТКЗС-та, „където в началото работата не вървеше”, се посочва в доклада на ДС.

продължава>
 
Как ДС следи и разработва висши членове на БКП с антипартийни коментари ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Юли 2018 11:11
Share

alt
Освен да преследва своите идеологически противници от различните слоеве на обществото Държавна сигурност е имала и задача да следи и разработва членове на БКП, включително и високопоставени такива, които са си позволявали да изразяват различно мнение от това на ръководството или да правят коментари, които не се харесват на комунистическата върхушка.

Това разкриват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно постановление относно: Откриване на групова активна разработка на лица, наказани от партията за антипартийни и фракционни изказвания.

продължава>
 
Какви агенти е изпращала ДС по Черноморието да донасят ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 07 Юли 2018 12:11
Share

alt
През 1966 г. тогавашният комитет за Държавна сигурност е разпоредил да се събере информация от Окръжните управление на КДС с какви агенти, владеещи чужди езици, са разполагали, за да ги използват през лятото по разпределяне в курортите по Черноморието.

Очевидно, КДС не е разполагал в централните управления с достатъчно квалифицирана агентура по линия на туризма и е пребягнала до тази мярка.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка за агентурата от Окръжните управления на КДС, владееща чужди езици с възможности да бъдат използвани по Черноморието през 1966 г.

Подполковник от подразделението на Трето управление на ДС, към което се е водило оперативно-агентурното обезпечаване на туризма към онзи период, е посетил различни окръжни управления, да са събере нужната информация за агенти със западни езици.

След договорка със съответните структури на КДС тази агентурна е следвало да бъдат маршрутирани по различни курортни места по българското Черноморие за летуване с цел събиране на агентурни донесения.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 66
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов