|
Евтим Костадинов: За първи път парламентът оценява по свършена работа, а не по партиен цвят ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Петък, 18 Май 2012 13:16
Share

В четвъртък, 17 май 2012 г., Народното събрание избра нов състав на комисията по досиетата за втори 5-годишен мандат.

Досегашният й председател Евтим Костадинов беше преизбран, получавайки високо политическо доверие от второ политическо мнозинство, различно от онова, което го издигна през 2006 г.

От ГЕРБ аргументираха този избор с факта, че комисията по досиетата е работила обективно, без да се политизира или да се подлагат на съмнение нейните решения.

Минути след избора в парламента Евтим Костадинов отговори на въпросите на сайта desebg.com.


Г-н Костадинов, какво означава за вас преизбирането ви като председател на комисията по досиетата? При първия мандат бяхте излъчен от една политическа сила – БСП, а за втория мандат получихте доверие от ГЕРБ, която ви номинира.

- Първо, бих желал да благодаря на политическа партия ГЕРБ и на нейната парламентарна група за това, че за първи път в парламента от дълго време насам управляващи номинират и избират хора, издигнати при друго мнозинство, но хора, които са оценени не по партийната им принадлежност, а за свършената от тях работа. Доживяхме да видим подобно политическо поведение на приемственост, което не е често срещано явление в политическия живот.

Изборът ми за председател на комисията по досиета за втори мандат възприемам като израз на висока оценка за целия колектив от предния мандат на комисията. Много усилия хвърлихме в периода 2007-2012 г. и резултатът от тях е гласуваното доверие от страна на Народното събрание за втори мандат.

Номинирането на трима души от предишния състав от страна на ГЕРБ, а именно Екатерина Бончева, Орхан Исмаилов и мен, е отговорът и оценката за постигнатите резултати.

 

Всъщност четирима души от първия състав бяхте избрани за втори мандат.

- Да, колегата Апостол Димитров също беше избран. Бих желал да посоча още една статистика – в комисията вече има увеличение на присъствието на нежния пол – от две дами в първия състав, сега са три. Възприемам това като пример за един демократичен подход и равнопоставеност.

.

 

Какви ще бъдат приоритетите на комисията през втория й мандат?

- Най-напред комисията трябва да приеме някои промени в правилата си на работа. Предстои и промяна на вътрешния правилник на комисията. Ще предложа създаване на нова дирекция в комисията, която да развие научноизследователската дейност. А също така и публичната дейност на комисията. Бих желал още от сега да започнем работа по подготовката на условията в края на втория мандат комисията да прерасне в Институт за национална памет. Това ще бъде един от основните приоритети в дейността ни. Надявам се, че и останалите членове на комисията ще подкрепят тази визия.

Разбира се, ще продължим процеса на проверки за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА и огласяване на резултатите от тях. Предстои ни доста работа в тази посока. Списъците за проверка на лицата, заемащи публична длъжност и на лицата, извършващи публична дейност съвсем не са изчерпани.

Третата насока е да довършим приемането на архивните документи на ДС и разузнавателните служби на БНА в Централизирания архив в Банкя.

 

Преди избора за втори мандат на комисията, бяхте атакуван по линия на една интрига с Европейската платформа за памет и съвест, но вие запазихте мълчание. И по време на дебата в парламента преди избора от СДС изложиха тезата, че едва ли не с вашия избор комисията ще бъде изолирана от европейските структури. Бихте ли разяснили, че точно комисията по досиетата е активен участник в системата на сродните й организации.

- За онези, които не желаят да са обективни или са зле информирани ще посоча, че комисията е основател и пълноправен член на Европейската мрежа на институциите, натоварени с разкриването на архивите на тоталитарните комунистически служби. В периода юли 2011 г. – февруари 2012 г. ние председателствахме Европейската мрежа и бяхме домакини на международна конференция с участие на колегите от другите европейски страни, в които функционират сродни институции. Това е истинското място на комисията - в Европейската мрежа. От тази гледна точка ние не само не може да изолираме България от общоевропейските процеси, свързани с разкриването на досиетата, но активно участваме в развитието им.

Читателите на сайт desebg.com най-добре знаят истинските мотиви на хората, които направиха опит да атакуват комисията, използвайки Европейската платформа за памет и съвет, една неправителствена организация, която тепърва й предстои да се утвърждава с реална дейност.

Този опит, беше иницииран от хора, които според мен са преследвали лични цели, за съжаление без да критикуват комисията аргументирано, а разчитайки на някаква интрига. Убеден съм, че това по никакъв начин няма да се отрази на комисията в международен план.

 

Всъщност ако не се лъжа, вие сте един от малкото председатели на подобни държавни органи и в другите европейски страни, който сте избран за втори мандат, като изключим председателите на комисията за архивите на ЩАЗИ в Германия.

- Това е точно така. Считам, че управляващите от ГЕРБ използваха един много разумен подход и заложиха на приемствеността, на възможността едно ядро от предишния състав, натрупало опит, да продължи работата без сътресения и с необходимото темпо. Възприемам направения избор от парламента като една важна крачка и гаранция в тази посока.

 

Какво според вас не можаха да преглътнат онези, които се опитаха са уязвят комисията, след като в продължение на пет години тя си изпълняваше своята дейност по закон? Вие споменахте в началото, че рядко сме свидетели през годините на това хората да бъдат оценявани по свършеното, а не по политическите си виждания.

- През последните 5 години се правеха различни опити процесът на отваряне на досиетата да бъде блокиран и се използваха всякакви подходи. Като се започне от търсене на възможности да бъде сезиран Конституционния съд за закона за досиетата до опити да се провокират скандали срещу комисията или срещу нейни представители. Всички опити бяха неуспешни и високата парламентарната подкрепа, която получихме за втория мандат, е показателна за истинската оценка, която ни се дава.

 

Нуждае ли се законът на досиетата от промени? В отчета си през февруари тази година вие изложихте няколко основни точки. Как мислите да ги реализирате?

- Ние ще продължим да настояваме за приемането им. Знаете обаче, че комисията няма право на законодателна инициатива, но ще търсим начини тези предложения да влязат в парламента. Особено съм доволен, че Народното събрание много бързо реагира с поправката за кредитните милионери, която ще ни позволи да обявим сътрудниците сред тях. Очаквам поправката да бъде приета в скоро време и на второ четене.

 

В интервю за сайта desebg.com по повод на 4-годишнината на комисията вие заявихте, че процесът по отваряне на досиетата е необратим. Имахте ли някакви съмнения през последните месеци, че може да бъдете опроверган, особено след атаката на закона в Конституционния съд по казуса Стоян Сталев?

- Не, не съм имал съмнения. Не само през последните месеци, но и през целия мандат се опитваха или да забавят темпото, което комисията наложи като практика, или да се попречи на отварянето на архивите като цел и задача на комисията. Но нито един от тези опити не успя, включително и делото в Конституционния съд. Неговото единодушно решение гарантира започналия в края на 2006 г. процес за разкриване на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА с приетия тогава закон за досиетата и потвърди стриктното му спазване от страна на комисията.

 

Коментари 

 
0 #15 svetlan 2012-05-21 23:05
Любо,благодаря за сайта на Г-н Жеков
Що се касае за братовчедите от Дупница(те съвсем не са братя),сганата ги ползва за разконцентриран е на хората. Самите комунисти са къде къде по-[censored] от тези гангстери. Комунистическит е престъпници имат много по-богата биография от тези простовати момчета. Образите на комунистите са толкова широкообхватни, че никой не може да ги стигне. И сега пускат въдицата-ей нардие гледай ги онези изманици,утре ще пуснем други на екрана,само нас не ни закачай...и хората казват,брей,как властта ги изпусна тези гадове....А по-големите гадове са си до нас...
 
 
0 #14 luba6a2011 2012-05-21 21:17
facebook.com/.../...

bezkompromisno.blog.bg/?vote
до съмишленикЪ Светлан:

Ето ги линковете на Георги Жеков.
междувпрочем на сайта на Ифандиев не е задължително регистрирането, за да четеш...аз тъй и не съм се регистрирал....иначе той е много навътре в нещата,но като вчеме да забърква Бог и цялата се оплесква...
така е,така е...няма да получим отговори на твоите въпроси,поне докато сме живи...аз пък получих друга информация,коят о,ако се замислиш,има смисъл-та тя е,че братята Галеви са в Южна Африка,заедно с жените и любовниците си,и парите,разбира се!!!И НИКАК НЕ СА ИЗБЯГАЛИ,а им е дадена зелена светлина за това пътуване...другият,който ще ги последва е ...айде няма да го казвам сега,че да не му направя 'мръсно'.Моята позиция по въпросите за мутрите е следната- те не са виновни ,че са мутри-а са виновни тези,които ги направиха такива-като почнеш от лгоцефф,малкият ленин-цвък цвък,и тн...край няма.Щом премиерЪт на кочината е мутра,какво има да го обсъждаме?Та при това положение само будалите ще влезнат в дрънголникЪ-който играе играта по правилата...заминава я в Африка,я в Швейцария...
 
 
0 #13 svetlan 2012-05-21 18:00
Любо, веднъж повидгнах въпрос,каква е основната цел на този сайт,но никой не отговори,интере сно защо. Разрових се малко и открих една "цел",която Г-н Христов посочва.

Г-н Христов желаел,когато "младите хора отворят страницата на историята....белите петна,...." т.н.

Значи той имал едно желание и то само към "младите хора". Но не казва кои хора трябва у нас да се считат за млади. Аз не съм млад,ама съвсем не съм,но страстно чета историята на комунистическия режим и специално този сайт. Добре,а към "немладите(възра стните) хора" Г-н Христов,желае ли нещо?
Второто желание на Г-н Христов е към "българите". Добре де,но по-горната категория,тази на "младите хора",не са ли българи?

Но така,или иначе, целта на този сайт е опознавателна,н аучна,историчес ка,но съвсем не морално-политическа,раз обличителна,осъ дителна.

После се изброяват доста факти от комунистическит е дивотии. Но е налице една направо странна фраза,която веднъж коментирах. Г-н Христов говори за някаква "политическа полиция" по време на комунизма. А е повече от ясно,че тогава нито е имало политически партии,нито политическа дейност,нито полиция....И когато "младите хора" прочетат че е имало такава полиция,някои от тях ще попитат кой е бил началник на тази полиция кой я е създал и каква е нейната структура. Е,какво ще научат "младите хора" и "българите" за нещо,което не е съществувало.

И друго,влизат младите хора и българите в този сайт и четат за инициатива за връщане на българските архиви,"....изнесени от Москва". И точка,не се казва,кой ги е изнесъл от Москва и къде ги е занесъл...Не се казва по-важното,как са стигнали до Москва(СССР и Руската Федерация). С други думи,кой ги е изнесъл от България. Все някой ги е изнесъл от нашата страна и ги е занесъл в страната-окупатор.Не е възможно българските държавни архиви да се самоизнесат от България и да се занесат в Съветския Съюз.Не е ли така ,Любо?
 
 
0 #12 svetlan 2012-05-21 17:29
Любо,ама много информация искат na този сайт за регистриране,за що им е нужна толкоз.Иначе това сайта na Г. Ифандиев ли е,дето по-рано имаше друг дизайн?A Георги Жеков има ли сайт?
 
 
+1 #11 luba6a2011 2012-05-19 22:09
още нещо от мен
diagnosa.net/.../...

светлане-този сайт е по-актуален!Тук се вадят факти и се трепе на парче-без милост и снизхождение към ДС отличниците :lol:
 
 
0 #10 luba6a2011 2012-05-19 20:05
кокъл исках да напиша
 
 
0 #9 luba6a2011 2012-05-19 20:03
точно като теб,Светлане-само дето ти май имаш по-вече време и хъс,да забиваш ножа д о кокък :lol: този сайт май замита под килимчето темите,за които ти споменаваш...понамирисва предателство,но ...то си е в кръвта на чалгариецЪ-генетично наследство на преклонена главица 7 века :oops: хората,които се опълчват открито са Г.Жеков,Г.Ифандиев,Никола й Босия и...затова никой не се интересува,какв о му думат-смятат ги за луди,лепят им всякакви пристойни епитети....на мен ми се струва,че и други хора подушват това,което ти 'намекна'днес и може би затова посещаемостта тук е такава...май им е писнало да ги лъжат.Имаше един писател (Мутра му викаха)-Георги Стоев.Шапка му свалям-той не се наведе на никой и описа нещата точно такива,каквито са...и го нямааааа...Може би авторът на сайт ДеСе.Бг да не иска да го сполети същата участ,защото ТЕ не прощават на НИКОГО!!!Никак не е лесно да се ровиш точно в ДС...ясно е-ще четем,каквото ни се пробутва и ще си бленуваме за стойностни промени в....далечното бъдеще.Айде че почна полуфинала в Рим...пак ще ги мъдрим :-)
 
 
0 #8 svetlan 2012-05-19 17:32
Ето и основния въпрос ,който Г-н Христоив здава на Г-н Костадинов:"какви ще бъдат приоритетите на комисията през втория й мандат"?


Ето какви:


-промени в правилата на работа
-промяна и на вътрешния правилник(каква е разликата между тези две "промени")
-създаване на нова дирекция в комисията
-Комисията да прерастне в "Институт за национална памет". Първо, в науката,особено в историческата наука,няма такава категория "национална памет". Паметта е индивидуална способност на всеки,отделен човек и по никакъв начин не е свързана с нацията. Отделно от това хората имат съвсем различна "памет" от тази на комунистите. Поради простата причина,че нормалните хора имат морал,а у комунистите той липсва.

- (и чак тогава) Комисията ще продължи процеса на проверки за принадлежност към бившата ДС....

- и тртата,последна цел е да се обработят досиетата и включат към Ценрализирания архив в Банкя.


И никакви следи ,никакви симптоми за намерение за разобличаване дейността на комунистическит е преступления. Спете спокойно деца и всички комунисти.Явно спането е основанта дейност в комунистическат а кочина. И Президента се разхожда в Щатите и се хили на наивните емигранти. И обещава глуповати и неизпълними проекти.


Е,има ли по-гояма идилия от българската помия.Любо,ти какво мислиш?
 
 
+1 #7 svetlan 2012-05-19 17:17
Гледам подзагалвието на сайта на Г-н Христов,той гласи:"Независим,специ лаизиран сайт за чисто минало и прозрачно настояще".Нека да зададем някои въпроси:

1.На какво е основана "независимостта" на сайта за ДС. Някой влияе ли му,притеснява ли го,пречи ли му.От кого и от какво е независим все пак.
2. Сайта е "специалиозиран". На какво се основава тази специализиранос т,какво му е специалното и как се осъшествява тази специализиранос т.
3.Сайта е бил "за чисто минало",какво е това "чисто минало".Кой и по какви критерии определя дадено,нечие минало за чисто. И в сравнение с какво е "чисто"?.За да има "чисто минало",трябва да има и "мръсно минало".Кой определя дадено минало за "мръсно".Как се се свързва "миналото" със самия сайт ДС.ком.
Кои кадрови служители и агентурния апрат на ДС имат "чисто" и кои "мръсно" минало.До какви последствия биха довели,когато на даден служител от ДС миналото му се определи най-малко като "нечисто". "Чистотата" на миналото не е юридическа категория.
4. Съвсем е неясна категорията "прозрачно настояще". Това настояще как се свързва с ДС,която не съществува от 22г.И това настояще се отнася само за ДС ,или и за дуги категории български граждани( и институции)?


На основание на тези разсъждения,сти гам до извода,че този сайт за ДС няма задача да разобличава дейността на комунистическит е разбойници,ликв идирали десетки хиляди българи,затваря ли,съсипвали,из деватслствали,к рали и пр. други стотици и дори милиони наши граждани.Това убеждение се подсилва и от факта,че на сайта не се говори дори и за приблизителен план за отваряне на архивите на ДС и БКП,от които е видно общата катртина на преступление и гавра с цялата държава,целия народ и достойнството,п равата и свободите му. Сайта засега се занимава само с досиета на агентурния апарат на ДС и РУМНО и не предоставя никава информация за оперативната дейност на ДС-органите.Което пък не би могло да определи чието и да е минало за "чисто" ,или "нечисто". Сайта има много прилики с дейността на "Комисията".


Дриго,което се забелязва във интервюто с Г-н Костадинов. Нито заващия въпросите,нито самия той никъде не споменават думата "комунизъм",или "комунистите".Може ли да се говори за такъм огромен масив от документи на комунистическия режим,а да не се спомене нито веднъж думата "комунизъм",или БКП.
 
 
0 #6 luba6a2011 2012-05-19 13:00
www.youtube.com/.../

без коментар :oops:
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов