|
Вълко Червенков през 1949: Ще правим славянска федерация, но със съгласието и под ръководството на Москва ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 17 Февруари 2018 23:31
Share

alt 
Заелият мястото на Георги Димитров начело на БКП Вълко Червенков е бил убеден, че България ще стане част от федерация на „южните славяни”, но със съгласието и под ръководството на Москва.

Това заявява самият Червенков пред представители на Политбюро на ЦК на БКП и ръководството на следствието към Държавна сигурност през есента на 1949 г. – година след влошаването на отношенията между югославският лидер Тито и съветският ръководител Сталин, станало пречка за включването на България в обща федерация с Югославия.

 Сайтът desebg.com публикува онлайн стенограмата в тази част, което е още едно документално доказателство за антибългарската политика, водена от БКП, проводник на съветските интереси в България през ХХ век.

На срещата със следствието на Държавна сигурност Вълко Червенков заявява, че ДС е „много важен и деликатен орган“, който не може да има друго ръководство извън комунистическата
партия.

Той директно посочва, че самото бъдеще на партията зависи от ДС. Това заключение е направено с оглед на заведеното по това време следствие срещу комунистическия вицепремиер Трайчо Костов, обвинен като англо-американски шпионин.

„Ние в Политбюро трябва да имаме пълна увереност в следствения апарат, че това са хора, за които няма нищо друго освен партийни интереси”, нарежда Червенков и дава указания как да се води следствието срещу арестуваните по делото на Трайчо Костов.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и „врага с партиен билет 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2017 г.

alt

alt

alt

alt 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов